Vívás: Siklósi Gergely Budapesten teheti biztossá az olimpiai kvótáját

KOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓKOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 09:37
null
Siklósi Gergely és Rédli András (Fotó: Dömötör Csaba)
Siklósi Gergely biztossá teheti egyéni olimpiai kvótáját a hétvégén, Rédli András szerint a jó szereplés magabiztosságot adhat a sorsdöntő csapatvilágkupa-viadal előtt.


Rekord számú, 303 tagú férfimezőny versenyez a párbajtőrözők hétvégi budapesti Grand Prix-viadalán, amelyen a mennyiség mellett a minőségi vívás is garantálva lesz, a világranglista első 16 helyezettje ugyanis kivétel nélkül pástra lép a Ludovika Arénában. A 21 tagú hazai kontingensből 19-en a pénteki selejtezőben kezdik a viadalt, a világranglista-3. Siklósi Gergely (BHSE) és a rangsorban 12. Rédli András (BHSE) kiemeltként csak vasárnap, a legjobb 64 között kapcsolódik be a küzdelmekbe.

Noha a szakágban mindent az eredményes olimpiai csapatkvalifikációnak rendelnek alá, legjobbjainknak az egyéni GP-viadal sem tét nélküli – sőt!

Minél jobban szerepelek, annál inkább megnehezítem legfőbb riválisom, Bas Verwijlen dolgát – ketten harcolunk ugyanis az egyéni kvótáért. Negyvennégy ponttal vezetek a holland előtt, ha megnyeri a versenyt, akkor is marad még egypontnyi előnyöm. Nagyon oda fogok figyelni ellenfelem eredményeire, de arra még inkább, hogy olyan pozícióban végezzek, amellyel biztossá tehetem részvételemet a tokiói olimpián” – mondta Siklósi.

A 22 éves egyéni világbajnok párbajtőröző megemlítette, megnehezíti a feladatát, hogy nincs százszázalékos egészségi állapotban, ősz óta térdproblémával küszködik.

A fájdalom zavar a mindennapi életben, de még inkább a páston, így nem mindig tudom élvezni a vívást. De megvan a megoldás rövid és hosszabb távon is, a hétvégén fájdalomcsillapítóval fogok versenyezni. Nekem a hazai Grand Prix kicsit olyan, mint a tavaly nyári világbajnokság, itt lesznek a szeretteim és a barátaim, nagyon várom, hogy újra előttük vívhassak” – tette hozzá Siklósi.

Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Rédli Andrásnak is van miért odatennie magát egyéniben két héttel az olimpiai indulásról döntő Buenos Aires-i csapatvilágkupa-viadal előtt.

Az egyéni versenyen lehet önbizalmat szerezni, remélem, sikerül. Bizakodva várom a Grand Prix-t, jó formában vagyok, amit a legutóbbi világkupaverseny nyolcas döntős szereplése is bizonyít. Szeretnék hazai páston lazán és könnyeden, kvázi tét nélkül vívni. Az eredmény mégsem mellékes, hiszen tavaly a nyolcadik voltam Budapesten, a soron következő Buenos Aires-i világkupán pedig bronzérmes, így van bőven megvédendő pontom a gördülő világranglistán. Egy korai búcsúval hamar a legjobb tizenhaton kívül találhatom magam, márpedig harminchat évesen nagyon nem mindegy, hogy csoportkört is vívok-e egy-egy versenyen, vagy mint most, kiemeltként csak a főtáblán kezdek – jegyezte meg a legutóbbi, vancouveri világkupán hatodik Rédli, akinek egyetlen kívánsága a hétvégét illetően, hogy törjön meg az átok, amely versenyről versenyre sújtja. – Szeretnék végre a hatvannégy között egy könnyebb ellenfelet kapni, akit legyőzhetek mondjuk tizenöt-nyolcra!”

A nők selejtezőjét szombaton rendezik, a főtáblás küzdelmeket a női és a férfiszakágban egyaránt vasárnap bonyolítják le.

Még kettő

Még két világkupaverseny vár férfi és női kardozóinkra a kvalifikációs időszakban, és az egyértelmű, hogy a két viadalt Szilágyi Áronék várhatják nyugodtabban, hiszen ők tulajdonképpen már megszerezték a kvótát Tokióra – a hétvégi luxemburgi verseny hozhat olyan forgatókönyvet, hogy vasárnap az olimpiai indulási jog százszázalékossá válik. A jó szereplés persze ettől függetlenül is fontos lesz, hiszen nem mindegy, hogy a világranglista hányadik helyéről vághatnak neki a férfiak a nyári játékoknak. Az utolsó kvalifikációs viadal március 20. és 22. között Budapesten lesz.

A hölgyek valamivel nehezebb helyzetben vannak, mert ugyan kvótát érő helyről vágnak neki a hétvégi athéni vk-versenynek, a nagy rivális ukránokkal szembeni előnyük minimális. A bonyolult kvalifikációs számolgatás egyszerűsítve úgy fogalmazható meg, hogy az olasz és az ukrán válogatott közül az egyiket meg kell előzni a rangsorban a kvótáért – jelenleg az olaszok mögött és az ukránok előtt állnak Márton Annáék.

„Nem szabad számolgatni, nem is akarunk, mindenkit meg kell verni, hogy elérjük a célunkat! Három hét múlva minden kiderül” – utalt a női kardválogatott vezetőedzője, Gárdos Gábor arra, hogy az athéni után még egy forduló vár a nőkre, Sint-Niklaasban, szintén március 20. és 22. között.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik