KOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓ 2020.02.21 08:03 Frissítve: 2020.02.21 09:42

Vívás: lépéselőnyből várhatja az utolsó kvalifikációs tornát a női tőrválogatott

Az olimpiai részvétel a tét a a női tőrválogatott kvalifikációs időszakot záró kazanyi vk-viadalán.

Nagy feladat vár a női tőrválogatottra (Fotó: fie.org)

 

Elérkezett a mindent eldöntő viadal: hétvégén – a szakágak közül elsőként – női tőrben befejeződik az olimpiai kvalifikációs időszak. A szériát záró kazanyi világkupa vasárnapi csapatversenyében a Kondricz Kata (BHSE), Kreiss Fanni (UTE), Lupkovics Dóra (BHSE), Pásztor Flóra (Törekvés) összeállítású válogatott igen kedvező, tokiói részvételt érő pozícióból vág neki a megméretésnek.

Az idény során többször leírtuk, rendkívül bonyolult a vívók olimpiai kvalifikációs versenyrendszere, amely rendre többismeretlenes feladványt ad egy-egy viadalra vonatkozóan. Az utolsó világkupaverseny előtt immár néhány műveletre szűkíthetjük a sportági matekot. Magyar szempontból az európai kontinentális hely a kvalifikációs táblázat leglényegesebb eleme, erre a mieink mellett további két válogatott, a jelenleg rangsor-10. lengyel és a 11. német pályázik eséllyel. A képlet egyszerű: amennyiben a két rivális nem jut a legjobb négy közé, a magyar csapat megtartja az előnyét, és készülhet a tokiói olimpiára.

„Immár kívülállóként mondom, egyszerűbb a lányok feladata azzal, hogy csak meg kell tartani az olimpiát érő pozíciót, mint futni a kvótát jelentő hely után
– jegyezte meg Knapek Edina, a Bp. Honvéd szakosztály-igazgatója. Az Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes tőrvívó a 2016-os riói olimpia után még a válogatott tagjaként kezdte meg az újabb olimpiai ciklust, második gyermeke születése után azonban átadta a stafétát a fiataloknak. – Noha így sincs könnyű dolga a csapatnak, az utóbbi időszak eredményei megmutatták, reális elvárás, hogy újra a legjobb nyolcba jusson. Jó lesz túl lenni a hosszú kvalifikációs időszakon, mert nagyon sok stresszel jár, ilyenkor már mindenki azt várja, legyen végre vége.”  


Knapek hivatalból részese a csapat mindennapjainak (a válogatott két honvédos versenyzőjének, Lupkovicsnak és Kondricznak ráadásul férje, Marco Goncalves az edzője), ezáltal közelről figyelhette meg, miként érett össze a szezon előrehaladtával az együttes.

„Nagyon összetartó baráti társasággá kovácsolódott a csapat, és ez a páston is érződik, az eredményüket jelentős részben köszönhetik annak, hogy nem az egyéni teljesítmények kerülnek előtérbe, hanem a csapategység, versenyről versenyre láthattuk, hogy egymásért küzdenek a lányok – mondta a tőrválogatott egyre javuló teljesítményének hátteréről Knapek Edina, megjegyezve: a sorozatot záró kazanyi világkupa-viadal jelentős mentális erőpróba lesz a csapat tagjainak. – A versenyben mi vagyunk lépéselőnyben, s noha a végkimenetel a két rivális eredményétől is függ, teljesíthető a cél, a németeknek és a lengyeleknek ugyanis olyan eredményt kellene elérniük a kvótaszerzéshez, amilyen a szezon során egyszer sem sikerült. Ha felidézem, egy-egy olimpiai kvalifikációs időszak végén milyen érzésekkel figyeltük a történéseket az utolsó pillanatig, még mindig kiráz a hideg. Hasonló vár a lányokra – lesznek vasárnap izgalmas percek.”

2020.09.28 20:06:55

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

A korábbi szépségkirálynő legjobb sportolóinkkal süt-főz kameráink előtt.

2020.09.26 00:03:38

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A két brand sikertörténete akkor fonódott össze először.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.