KOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓ 2020.02.21 08:03 Frissítve: 2020.02.21 09:42

Vívás: lépéselőnyből várhatja az utolsó kvalifikációs tornát a női tőrválogatott

Az olimpiai részvétel a tét a a női tőrválogatott kvalifikációs időszakot záró kazanyi vk-viadalán.

Nagy feladat vár a női tőrválogatottra (Fotó: fie.org)

 

Elérkezett a mindent eldöntő viadal: hétvégén – a szakágak közül elsőként – női tőrben befejeződik az olimpiai kvalifikációs időszak. A szériát záró kazanyi világkupa vasárnapi csapatversenyében a Kondricz Kata (BHSE), Kreiss Fanni (UTE), Lupkovics Dóra (BHSE), Pásztor Flóra (Törekvés) összeállítású válogatott igen kedvező, tokiói részvételt érő pozícióból vág neki a megméretésnek.

Az idény során többször leírtuk, rendkívül bonyolult a vívók olimpiai kvalifikációs versenyrendszere, amely rendre többismeretlenes feladványt ad egy-egy viadalra vonatkozóan. Az utolsó világkupaverseny előtt immár néhány műveletre szűkíthetjük a sportági matekot. Magyar szempontból az európai kontinentális hely a kvalifikációs táblázat leglényegesebb eleme, erre a mieink mellett további két válogatott, a jelenleg rangsor-10. lengyel és a 11. német pályázik eséllyel. A képlet egyszerű: amennyiben a két rivális nem jut a legjobb négy közé, a magyar csapat megtartja az előnyét, és készülhet a tokiói olimpiára.

„Immár kívülállóként mondom, egyszerűbb a lányok feladata azzal, hogy csak meg kell tartani az olimpiát érő pozíciót, mint futni a kvótát jelentő hely után
– jegyezte meg Knapek Edina, a Bp. Honvéd szakosztály-igazgatója. Az Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes tőrvívó a 2016-os riói olimpia után még a válogatott tagjaként kezdte meg az újabb olimpiai ciklust, második gyermeke születése után azonban átadta a stafétát a fiataloknak. – Noha így sincs könnyű dolga a csapatnak, az utóbbi időszak eredményei megmutatták, reális elvárás, hogy újra a legjobb nyolcba jusson. Jó lesz túl lenni a hosszú kvalifikációs időszakon, mert nagyon sok stresszel jár, ilyenkor már mindenki azt várja, legyen végre vége.”  


Knapek hivatalból részese a csapat mindennapjainak (a válogatott két honvédos versenyzőjének, Lupkovicsnak és Kondricznak ráadásul férje, Marco Goncalves az edzője), ezáltal közelről figyelhette meg, miként érett össze a szezon előrehaladtával az együttes.

„Nagyon összetartó baráti társasággá kovácsolódott a csapat, és ez a páston is érződik, az eredményüket jelentős részben köszönhetik annak, hogy nem az egyéni teljesítmények kerülnek előtérbe, hanem a csapategység, versenyről versenyre láthattuk, hogy egymásért küzdenek a lányok – mondta a tőrválogatott egyre javuló teljesítményének hátteréről Knapek Edina, megjegyezve: a sorozatot záró kazanyi világkupa-viadal jelentős mentális erőpróba lesz a csapat tagjainak. – A versenyben mi vagyunk lépéselőnyben, s noha a végkimenetel a két rivális eredményétől is függ, teljesíthető a cél, a németeknek és a lengyeleknek ugyanis olyan eredményt kellene elérniük a kvótaszerzéshez, amilyen a szezon során egyszer sem sikerült. Ha felidézem, egy-egy olimpiai kvalifikációs időszak végén milyen érzésekkel figyeltük a történéseket az utolsó pillanatig, még mindig kiráz a hideg. Hasonló vár a lányokra – lesznek vasárnap izgalmas percek.”

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.