KOVÁCS ERIKA, PIRCS ANIKÓ 2020.02.23 14:25 Frissítve: 2020.02.23 22:38

Vívás: izgulnunk kellett, de olimpiai kvótás a női tőrválogatott!

Olimpiai kvótát szerzett a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású női tőrválogatott, amely a 6. helyen zárta a kazanyi világkupa-viadal csapatversenyét.

 

Kreiss Fanniék olimpiai kvótát szereztek (Fotó: Földi Imre)

Jobb, hogy nem látták! – csak erre tudtunk gondolni, miközben vasárnap néztük a női tőrözők olimpiai indulásról döntő kazanyi csapatvilágkupájának francia-lengyel bronzmérkőzését. Reméltük, azzal, hogy az ominózus bronzcsatával párhuzamosan vívott az oroszokkal az ötödik helyért, a Kreiss Fanni (UTE), Kondricz Kata (BHSE), Lupkovics Dóra (BHSE), Pásztor Flóra (Törekvés) összeállítású magyar csapat tagjai megkímélték magukat az extra izgalmaktól.

De hogy miként lett az olimpiai kvalifikációs sorozat – magyar szempontból – legfontosabb meccse a kazanyi francia-lengyel?

Azt ugye előre tudtuk, hogy a szériát záró világkupa-viadalon a mieink a német és a lengyel együttessel harcolnak a tokiói részvételért, s a magyar csapat indult lépéselőnyből, kvótát érő helyről. Riválisainknak a négybe kellett jutniuk az előzéshez, amely – meglepetésre – a lengyel válogatottnak sikerült, s legnagyobb ellenfelünk ezzel a saját kezébe vette a sorsát: egy dobogós hely egyben tokiói kvótát ért nekik. A franciák azonban rendkívül kiélezett, fordulatos meccsen 45:41-re nyertek, ezzel a magyar csapat megtartotta előnyét (végül két ponttal előzte meg a lengyeleket) a kvalifikációs rangsorban, és készülhet az olimpiára!

„El sem hiszem! – kezdte értékelését a Nemzeti Sportnak Feczer Viktor vezetőedző, kiemelve: a rengeteg munka, az akarat és a négy versenyző összetartása hozta meg a sikert. – Nehéz nap volt: kezdetnek meg kellett vernünk egy nagyon erős kínai csapatot, amit parádés vívással meg is tettek a lányok. Majd az 5–8. helyért újra hatalmas volt a tét: ha nem nyerünk a németek ellen, elúszik az olimpia. Mindeközben a csapat tagjai összetörtek, amikor kiderült: a lengyelek bejutottak a négybe – hosszasan kellett a lelkükre beszélnem. Le a kalappal a versenyzők előtt, amiért a nagy semmiből fel tudtak állni, és megmutatták, mitől és mennyire erősek.”

Pásztor Flóra hozzátette: sajnos mégiscsak látták, hogyan alakul a bronzmeccs a szomszédos páston, ami tovább fokozta a megpróbáltatásokat.

„Egész nap érzelmi hullámvasúton ültünk, életem legrosszabb, egyben legjobb napja is volt a vasárnapi. De annyit dolgoztunk ezért a sikerért, hogy bíztunk benne, a sors minket segít majd. Hatalmas boldogság, hogy elértük a célunkat, a fiatal csapatunk nagy részének sosem volt még hasonlóban része. Nagyon sok fogadalmat tettünk arra az esetre, ha sikerül a kvalifikáció – ideje, hogy elővegyük a listát, és elkezdjük az ígéreteket beváltani” – mondta boldogan Pásztor Flóra.

A magyar női tőrválogatott 12 év elteltével lehet ott újra az olimpián. A csapat indulása azt jelenti, hogy egyéniben is három vívó indítható ebben a szakágban.

Lupkovics Dóra, Kondricz Kata, Pásztor Flóra és Kreiss Fanni (Fotó: hunfencing.hu)

 

2020.08.03 20:09:10

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Bűvös évszámok: 1848, 1954 – a történelem, a politika és a sport kapcsolódási pontjairól a Rubicon főszerkesztője, Rácz Árpád beszélt.

2020.08.03 18:49:45

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

A nemrégen elhunyt Ennio Morricone sakkbajnok akart lenni és élete végéig rajongott az AS Romáért.

2020.08.04 22:30:23

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Újabb és újabb pénzköltésre lehet kapacitálni a szurkolótábort...

2020.07.31 12:08:27

Egyéb egyéni P. V.

A legtöbb magyar sportfilm a fociról szól, de a vízilabda, az ökölvívás vagy a torna is kapott főszerepet.

2020.08.03 15:18:22

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A vásárlás előtt mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, melyik modell mellett döntünk. (x)