Vívó-vk: nincs magyar érmes a budapesti párbajtőrversenyen

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2020.03.08. 16:58
null
Peterdi András remekelt a Budapest GP-n (Fotó: Földi Imre)
Mind a négy magyar főtáblás az első fordulóban vereséget szenvedett vasárnap a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix női versenyében. A férfiaknál legtovább jutó Peterdi András és Berta Dániel is a negyeddöntőben kapott ki.

Büki Lili amerikai, Kun Anna és Muhari Eszter dél-koreai, Szász-Kovács Emese olasz vívótól kapott ki. Utóbbi, Rio de Janeiro olimpiai bajnoka, aki ikergyermekei születése után most tért vissza, nagyon erős ellenfelet kapott a 2018-ban világbajnok Mara Navarria személyében, aki egyelőre még egyértelműen jobb formában van nála. Az első három perc után 1:4, a másodikat követően 4:10 volt az állás, a végeredmény 8:15 lett.

SÉRÜLTEN NEM MENT
„A nap elején azon is elgondolkodtunk, hogy visszalépek, már az asszóra rákészülni is nagyon nagy nehézségeket okozott. A meccsen alig bírtam koncentrálni, majd szétszakadt a hátam, az ötperces ápolási szünetet is ki kellett kérnem. Sajnálom nagyon, hogy így alakult, mert úgy éreztem, meg tudom verni a dél-koreai lányt. Nem tudom, mikor volt legutóbb szabad hétvégém, jó lenne már kicsit pihenni, amire nemigen lesz lehetőség, mert verseny versenyt követ” – mondta Muhari Eszter, akinek még a nemrégiben befejeződő poreci junior Európa-bajnokság csapatversenyében húzódott meg a háta.

„Élveztem minden percet, amit a páston töltöttem – utalt később arra is, hogy a szombati selejtezőben hat rövidebb, öt tusra menő asszót vívott, majd három sikeres, direkt kieséses párharccal biztosította a helyét a főtáblán. – A hatvannégy közé kerülésnek örülök, büszke vagyok arra, hogy itt lehetek. Ha valaki azt mondja, amikor megszülettek az ikreim, hogy hét hónap múlva vívni fogok és a hatvannégy közé is bejutok, akkor azt nem hiszem el neki. Már látszik, hogy jó az irány, amerre haladunk, sok korábbi érzés előjött, még olyan is, ami edzésen nem, de vannak nagy hibák is, amiket ki kell javítani."

A tokiói olimpiára a magyar női párbajtőrcsapat már nem juthat ki és az egyéni világranglistán sem áll senki kvótás helyen, de az áprilisi, európai zónakvalifikációs versenyen, Madridban még osztanak egy kvótát. Erre a viadalra mehet majd egy magyar, és az egyik pályázó Szász-Kovács Emese.

A férfiaknál nyolc magyar jutott el a 64-es főtábláig. A két kiemelt Siklósi Gergely és Rédli András mellett Bányai Botond, Berta Dániel, Andrásfi Tibor, Somfai Péter, Peterdi András és Osman-Touson Maruán vette sikerrel a selejtezőt.

Andrásfit Peterdi búcsúztatta rögvest az első körben, de Somfai, Siklósi, Rédli, Bányai és Osman-Touson sem tudott győzni a 32 közé kerülésért.

„Most itt tartunk, egy kicsit elfáradtam. A két aranyérmet hozó januári heidenheimi világkupaverseny óta semmi nem úgy alakul, ahogy szeretném. Noha az elmúlt napokban-hetekben éreztem, hogy ebben a versenyben nemigen lesz több, nem feltartott kézzel léptem a pástra, szerettem volna több asszót vívni. Jókor jött ez a pofon, motivációt ad a folytatáshoz. Sok munka áll még előttem, mindent megteszek, hogy két hét múlva a csapatkvótáról döntő Buenos Aires-i világkupa-viadalra minél inkább rendben legyek” – mondta a 2019-ben Budapesten egyéni vb-címet nyerő Siklósi.

A hatossal ellentétben Peterdi és Berta sikerrel vette az első vasárnapi asszót, sőt, ezt követően a legjobb 16-ért, majd a nyolcaddöntőben is összejött számukra a siker. Az érem azonban nem: a legjobb nyolc között Peterdit a japán Jamada Maszaru győzte le, míg Berta egy tussal kapott ki a csapatban olimpiai, világ- és Európa-bajnok, egyéniben háromszoros Eb-győztes francia Yannick Boreltől.

Érdekesség, hogy Peterdi Szász-Kovács Emese edzője is. Videónkban őket szólaltattuk meg.

VÍVÓ GP, BUDAPEST
NŐI PÁRBAJTŐR, A 64 KÖZÖTT

Margherita Guzzi Vincenti (amerikai)–Büki Lili 15:9
Csoj In Dzsong (dél-koreai)–Kun Anna 15:9
Dzsung Hjo Dzsung (dél-koreai)–Muhari Eszter 15:12
Mara Navarria (olasz)–Szász-Kovács Emese 15:8
NEGYEDDÖNTŐ
Szong Sze Ra (dél-koreai)–Josephine Jacques Andre Coquin (francia) 14:13
Hélene Ngom (francia)–Martyna Swatowska (lengyel) 15?11
Irina Embrich (észt)–Csoj 15:14
Alexandra Louis Marie (francia)–Giulia Rizzi (olasz) 15:13
ELŐDÖNTŐ
Szong–Ngom 15:13
Louis Marie–Embrich 15:8
DÖNTŐ
Louis Marie–Szong 15:13
A végeredmény: 1. Alexandra Louis Marie, 2. Szong Sze Ra, 3. Hélene Ngom és Irina Embrich, ...39. Muhari Eszter, ...46. Büki Lili, ...60. Szász-Kovács Emese, ...63. Kun Anna

FÉRFI PÁRBAJTŐR, A 64 KÖZÖTT
Peterdi András–Andrásfi Tibor 15:12
Berta Dániel–Ito Inocsi (japán) 15:13
Valerio Cuomo (olasz)–Somfai Péter 14:13
Josef Mahringer (osztrák)–Siklósi Gergely 15:7
Nelson Lopez-Pourtier (francia)–Rédli András 10:9
Kano Koki (japán)–Bányai Botond 15:10
Andrea Santarelli (olasz)–Osman-Touson Maruán 15:13
A 32 KÖZÖTT
Peterdi–Szergej Bida (orosz) 15:13
Berta–Santarelli 15:11
NYOLCADDÖNTŐ
Peterdi–Gabriele Cimini (olasz) 15:12
Berta–Volodimir Sztankevics (ukrán) 15:12
NEGYEDDÖNTŐ
Jamada Maszaru (japán)–Peterdi 15:8
Igor Rejzlin (ukrán)–Matteo Tagliariol (olasz) 15:10
Vagyim Sarlaimov (kazah)–Minobe Kazujaszu (japán) 12:11
Yannick Borel (francia)–Berta 15:14
ELŐDÖNTŐ
Jamada–Reizlin 12:11
Borel–Sarlaimov 15:12
DÖNTŐ
Jamada–Borel 15:11
A végeredmény: 1. Jamada Maszaru, 2. Yannick Borel, 3. Igor Reizlin és Vagyim Sarlaimov, ...7. Berta Dániel, 8. Peterdi András, ...33. Siklósi Gergely, ...35. Rédli András, ...43. Bányai Botond, ...45. Andrásfi Tibor, ...49. Somfai Péter, ...63. Osman-Touson Maruán

A versenyt a koronavírus magyarországi megjelenése miatt zárt kapuk mögött rendezték a Ludovika Arénában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik