HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2015.11.01 15:18 Frissítve: 2015.11.01 15:34

Vívás: bronzérmes a magyar férfi kardcsapat

A magyar férfi kardválogatott bronzérmet nyert vasárnap a budapesti Zarándi Csaba csapatvilágkupán.

HIRDETÉS

 

A MOM Sportban rendezett viadalon a Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételű magyar együttes a 16 között Iránt 45:32-re, majd a 8 között Olaszországot 45:30-ra múlta felül.

Az elődöntőben a magyarok nagy csatában, az olimpiai bajnok Szilágyi Áron parádés vívása ellenére 45:43-ra kikaptak a világranglista ötödik helyén álló amerikai válogatottól. A bronzmérkőzésen a világranglistán második németek következtek, akiket 45:42-re legyőzve a dobogó harmadik helyére állhatott válogatottunk.

A viadalon 24 együttes lépett pástra, a magyarok a 16 között kapcsolódtak be a küzdelembe. Az orosz és a román csapat tagjai gyászszalaggal a combjukon vívtak, emlékezve az Egyiptomból Szentpétervárra tartó orosz utasszállító repülőgép katasztrófájának áldozataira, illetve a bukaresti szórakozóhelyen történt, halálos áldozatokat követelő tűzesetre.

A magyar csapat Decsi Tamás, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételben könnyedén verte Iránt, majd hasonlóan magabiztosan a világranglista-első olaszokat, igaz, az ellenfélnél nem vívott Athén olimpiai bajnoka, a szombati egyéni versenyen 10. helyezett Aldo Montano.

Az elődöntőben az amerikaiak ellen Decsi pihent. Az ellenfél 15:5-re, majd 20:5-re is elhúzott, ekkor megkezdte a felzárkózást a hazai gárda, Somlai Béla, a szakág vezetőedzője pedig Szatmári helyett becserélte Decsit. Az utolsó asszóra Szilágyi Áron az ellenfél 40:32-es vezetésekor lépett pástra.

London olimpiai bajnoka, az idei Európa-bajnok szenzációsan vívott, feljött 44:43-ra, ám a befejezés a riválisnak sikerült, így a magyar csapat a harmadik helyért vívhatott tovább.

A bronzmérkőzésen a németek ellen az első asszót Szilágyi 5:3-ra megnyerte, ám utána 25:22-re az ellenfél vezetett. Szatmári 8:3-as győzelemmel fordított (30:28), de a befejező ember, Szilágyi megint hátrányban lépett pástra (37:40). A Vasas vívója előbb kiegyenlített, majd 44:42 után a győztes tust is bevitte, így bronzérmet nyert a magyar válogatott.

„Örülök, hogy hazai közönség előtt sikerült bronzérmet szerezni. Az iráni mérkőzés jó bemelegítés volt, mert egyéniben már jönnek fölfelé a versenyzőik. Eddig nem volt tényező az iráni kardvívás, ám most már odateszik magukat” – mondta Somlai Béla, a férfi kard vezetőedzője az MTI-nek, majd a következő ellenfélről, az olaszokról megjegyezte, mivel az olimpián nem lesz csapatverseny, a fiatalokat helyezték előtérbe. A magyar csapatnak tavasszal a madridi világkupán is sikerült legyőznie az olaszokat, igaz, ott a döntőben találkozott a két együttes.

„Az olaszok elleni siker lendületet adott a fiúknak, és azt hittem, az amerikaiakat is legyőzhetjük. Az összeállítással is próbáltam sakkozni, de sajnos nem sikerült nyerni. A németeké nagyon jó, egységes csapat, nem véletlenül világ- és Európa-bajnok. Az, hogy a bronzmeccsen legyőztük őket, ráadásul ilyen csatában, nagy fegyvertény” – értékelt Somlai Béla, hozzátéve: tetszett neki, hogy amikor egy versenyzőnek nem ment a vívás, nem tudott szép tusokat adni, azért képes volt küzdeni, és ennek köszönhető a négy vívó bronzérme.

Zarándi Csaba csapat-világkupa
a 16 között:

Magyarország–Irán 45:32 (Szatmári +7, Szilágyi +5, Decsi +1)
a 8 között:
Magyarország–Olaszország 45:30 (Szatmári +12, Szilágyi +2, Decsi +1)
elődöntő:
Egyesült Államok–Magyarország 45:43 (Szilágyi +8, Decsi 0, Iliász –2, Szatmári –8)
Oroszország-Németország 45:39
a harmadik helyért:
Magyarország–Németország 45:42 (Szilágyi +8, Szatmári +3, Iliász –8)
később:
döntő:

Oroszország–Egyesült Államok 15.00

 

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.17 00:00:47

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nyilván sporteseményen önként munkálkodni más tétel, mintmondjuk százhetven éve, 1848-ban a haza hívására – »Kossuth Lajos azt üzente...« – magunktól bevonulni a honvédség lobogója alá.

2018.10.17 13:34:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Negyvenkilencedik alkalommal adták át az Élen a sportban, élen a tanulásban kitüntető címet az iskolában és a versenypályán egyaránt kiemelkedően teljesítő fővárosi fiataloknak. A díj üzenete az évek során nem változott: az iskola és versenysport összehangolása a diákok, az edzők, a szülők és a tanárok számára egyaránt fontos feladat. Jövőre a jubileumi dijátadó egybeesik majd a Budapest, Európa sportfővárosa programsorozatával.

2018.10.15 23:42:43

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A búcsú ne feltétlenül szép legyen, inkább – megnyugtató. Mert a virágcsokrokkal, a vázákkal, a névre szóló mezekkel tele a padlás, a lelátóról érkező vastaps is megszokott, ám az már kevésbé, hogy az egykori klasszis valóban érezze a törődést, a megbecsülést.

2018.10.14 23:26:14

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Számos olyan életutat találhatunk a UFC berkein belül, amelyekből a bálványkereső fiatalok is sokat tanulhatnak, de nem a nézettséget és a bevételeket növelő hangulatfokozással.

2018.10.13 23:47:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Egyetlen érv sem szól amellett, hogy Magyarország éppen tizenkét bajnokát emelje fel egy megkülönböztetett elit kasztba, és azok mind hatvan éven felüliek legyenek. Tizenkettő egyébként is egy tucat, és a nemzet sportolói végképp nem tucatemberek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS