MTI 2015.03.18 14:07 Frissítve: 2015.03.28 02:10

Vívás: a vk-sorozatban először történik ilyesmi Budapesten

A vívó világkupa-sorozat új lebonyolítási rendszerében először kerül sor Budapesten egyidejűleg férfi és női párbajtőr Grand Prix-re, amelyre a nevezések alapján több mint ötszáz indulót várnak a szervezők.

 

Rekordnagyságú a teljes mezőny, de ezen belül csúcsot dönt a férfiak versenye is. A szerdai állás szerint ugyanis legalább 296-an lépnek pástra, sőt előfordulhat, hogy összejön a 300-as létszám. A sportági szövetség szerdai sajtótájékoztatóján kiderült: azóta, amióta a létszámkorlátozást bevezették, vagyis meghatározták, hogy egy országból hány vívó indítható, az eddigi legmagasabb létszám 280 fő volt a 2012-es párizsi férfi világkupa-viadalon.

Az idei budapesti verseny iránti érdeklődés mértékét jelzi az is, hogy a női mezőnyt 220 párbajtőröző alkotja, miközben a tavalyi GP-n 149-en indultak.

Csampa Zsolt szövetségi elnök a számok tükrében mini-világbajnokságról beszélt, egyúttal megemlítette, hogy a magyar színek képviseletében várhatóan húsz-húsz vívó léphet majd pástra.

A mezőnyök nemcsak a nagyságukat, hanem az erejüket tekintve is kiemelkedőek lesznek, mindkét versenyben szinte hiánytalanul indulnak a világranglista bő élcsoportjának tagjai.

Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány nagyon nehéz menetelésre számít, ugyanakkor megemlítette, hogy Szász Emese, a női világranglista éllovasa a könyökműtétje után mostanra már jó fizikai állapotban van és jól is vív, így reméli, hogy bekerül a legjobb nyolcba, akárcsak Rédli András, aki hozzá hasonlóan kiemelt.

„Januárban műtöttek, kezd összeállni a vívásom úgy, hogy nem érzek fájdalmat a könyökömben. Azt hiszem, rizikó nélkül vállalhatom a versenyt – mondta Szász Emese, megosztva azt is, hogy felvetődött, elővigyázatosságból, a hamarosan kezdődő olimpiai kvalifikációs időszakot prioritásnak tekintve esetleg kihagyja a hazai GP-t. – December óta nem versenyeztem, most már mindenképpen szeretnék” – rögzítette a végleges döntést.

Rédli András arról beszélt, hogy jó emlékeket őriz a 2013-as budapesti világbajnokságról, amelyen a csapattal aranyérmet nyertek.

„Inspiráló volt, hogy hazai szurkolók előtt vívhattunk, és ez az eredményességben is megmutatkozott. Ebben bízom most is. A tervem az, hogy az első asszómon valahogy túlverekszem magam, és aztán lassan belelendülök” – utalt arra, hogy kiemeltként az előző versenyeken is csak a legjobb 64 között kapcsolódott be a küzdelmekbe, de sorozatban háromszor az első asszójában kikapott.

Kovács Iván, a női válogatott vezetőedzője arról beszélt, hogy a női párbajtőr utánpótlásszinten és a felnőtteket illetően is előrelépett, és reméli, hogy ez az eredményekben ugyancsak megmutatkozik majd. Gelley István, a férfiak vezetőedzője pedig emlékeztetett rá, a válogatott már nem fiatal versenyzőkből áll, így számukra az elsődleges cél az elkövetkező időszakra az, hogy a csapat indulási jogot szerezzen az olimpiára. Ezzel együtt – mint mondta – azért örülne, ha a mostani egyéni versenyben is megfelelő eredmények születnének.

A tavaly ősszel indult vk-idényben Európa egy-egy GP-t kap mindhárom fegyvernemben, ebből a párbajtőr Magyarországé, míg a kardozók versenye Oroszországé, a tőrözőké pedig Olaszországé.

A férfiak küzdelmét a legendás edző, Vass Imre, a nőkét pedig az első magyar párbajtőr-világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány, Sákovics József emlékére rendezik meg a MOM Sportban, ahol az uszodán kívül szinte minden hasznosítható térben pástokat állítanak majd fel. Pénteken a férfiak, majd szombaton a nők selejtezője zajlik 9 órától, vasárnap pedig 8.30-tól a 64-es táblák küzdelmeit bonyolítják le. A négyes döntők 19 órakor kezdődnek.

2019.08.09 19:33:10

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

Lehetne Budapest a sportvilág Oscarjaként elkönyvelt Laureus-díj gálájának helyszíne?

2019.08.13 11:16:48

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bőrtípusunknak megfelelő testápoló rendszeres alkalmazása rendkívül fontos. (x)

2019.08.12 00:23:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Tekintélyes szervezetek érzik úgy, hogy itt kell letelepedniük.

2019.08.12 00:14:56

Egyéb egyéni SZABÓ LÁSZLÓ

ALAPVONAL. Ha a legjobb vagy, ha kivívod a győzelmet (és egyébként akkor is, ha harmadik, nyolcadik, hetvenedik vagy utolsó előtti lettél becsületesen küzdve), senkit sem érdekel, hogy honnan jössz.