Vívás: a nyolcaddöntő volt a végállomás a budapesti GP-n

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.03.22. 19:02
null
A hat magyar főtáblás közül egyedül Szász Emese került be a legjobb tízbe (Fotó: Reuters)
A női mezőny három magyar főtáblása a nyolcaddöntőig jutott a budapesti WestEnd párbajtőr Grand Prix-viadalon: Szász Emese a kilencedik, Révész Julianna a 13., Budai Dorina pedig a 14. helyen végzett. A férfiak versenyében Imre Géza szerepelt a legjobban, ő 28. lett.

 


A 64-es kieséses tábla küzdelmeit három-három magyar kezdte meg a MOM Sportban. A nőknél mindhárom magyar, a kiemeltként először csak vasárnap vívó Szász, valamint Budai és Révész is vette az első fordulót, sőt a 16 közé is bejutott: Szász simán, Révész és Budai egy-egy tussal. A nyolc közé viszont már egyikük sem tudta beverekedni magát, Szász szoros asszóban egy tussal maradt alul a lengyel Magdalena Piekarskával szemben, Budai szintén egy tussal, de hosszabbításban kapott ki egy kínai párbajtőrözőtől, míg Révészt dél-koreai vívó búcsúztatta.

A versenynek januári könyökműtéte után is világranglista-vezetőként nekivágó Szász Emese azt mondta: kettős érzés van benne.

„Mivel műtét és hosszú kihagyás után léptem pástra, örülök, hogy nem rögtön az elején estem ki, és hogy fájdalom nélkül meg tudtam valósítani, amit akartam. Az viszont bosszant, hogy egy tussal kaptam ki, és ezzel egyben megszakadt egy sorozat. Az elmúlt egy évben minden versenyen a nyolc közé jutottam, illetve minden világkupán érmet szereztem” – összegzett.

A férfiaknál a magyarok közül csak a legidősebb, 40 éves Imre Géza jutott túl az első fordulón, miután 15:13-ra nyert finn riválisa ellen. A kiemeltként először vasárnap pástra lépő, tavalyi Európa-bajnok Rédli András 8:5-re vezetett a német Rico Braun ellen, de aztán 17 éves ellenfele egyenlített, majd a ráadás egy percben a győztes tust is megszerezte. Rédli sorozatban a negyedik versenyén kezdte meg, illetve fejezte is be egyben szereplését a legjobb 64 között. Míg azonban az ő korai búcsúja így is meglepetés volt, addig a fiatal Berta Dánieltől nagy fegyvertény lett volna a világranglista második helyén álló Ulrich Robeiri legyőzése. Ez végül nem is jött neki össze, a francia lépett tovább 15:9-cel.

A 32 között Imre Géza a kétszeres egyéni világbajnok Nikolai Novosjolovval találkozott, és 4:0-ra, majd 5:1-re elhúzott. Ekkor az észt párbajtőröző fegyvert cserélt, de ez sem segített rajta, továbbra is Imre irányított, és őrizte magabiztos előnyét. Aztán 12:9-nél kisebb sérülést szenvedett, nem vívó jobb keze két ujját elvágta a penge, amikor ki akarta egyenesíteni, és az erős vérzés miatt be kellett kötözni. Ez a közjáték kibillentette a ritmusból, mert a folytatásban Novosjolov folyamatosan talált, míg Imre 12 után már nem vitt be tust.

„Novosjolovról szép és kevésbé szép emlékeket is őrzök – kezdte értékelését. – Volt, hogy legyőztem őt, de olyan is, mikor miatta kellett műteni a kezem. Erős karjával borzasztóakat csap a fegyverrel, így volt ez most is. A végén annyira bekötött a kezem, hogy alig bírtam tartani a párbajtőrt. Ráadásul a sérülésnél kiestem a ritmusból. Éppen ezért először nem is akartam orvosi segítséget igénybe venni, de az erős vérzés miatt szükség volt rá.”

Rédli András a 34., Berta Dániel pedig a 64. helyen végzett.

A világkupa-sorozat új lebonyolítási rendszerében először került sor Budapesten egyidejűleg férfi és női GP-re. Előbbiek versenyét a legendás edző, Vass Imre, utóbbiakét pedig az első magyar párbajtőröző világbajnok, majd sikeres szövetségi kapitány Sákovics József emlékére rendezték meg.

VÍVÁS, PÁRBAJTŐR GRAND PRIX, BUDAPEST
NŐK
A 64 KÖZÖTT

Szász Emese–Olga Kocsnyeva (orosz) 15:8
Révész Julianna–Isabel di Tella (argentin) 15:5
Budai Dorina–Mara Navarria (olasz) 15:14
A 32 KÖZÖTT
Szász–Jana Zvereva (orosz) 15:11
Révész–Simona Gherman (román) 15:14
Budai–Lauren Rembi (francia) 9:8
A 16 KÖZÖTT
Magdalena Piekarska (lengyel)–Szász 15:14
Sin A Lam (dél-koreai)–Révész 15:11
Szu Jü-csie (kínai)–Budai 10:9
ELŐDÖNTŐ

Ana Maria Branza (román)–Tatyjana Andrjusina (orosz) 14:13
Sin–Tatyjana Logunova (orosz) 15:12
DÖNTŐ
Sin–Branza 9:5
Az érmesek és a főtáblás magyarok eredménye
: 1. Sin A Lam, 2. Ana Maria Branza, 3. Tatyjana Andrjusina és Tatyjana Logunova, ...9.Szász Emese, ...13. Révész Julianna, ...14. Budai Dorina

FÉRFIAK
A 64 KÖZÖTT

Imre Géza–Niko Vuorinen (finn) 15:13
Rico Braun (német)–Rédli András 9:8
Ulrich Robeiri (francia)–Berta Dániel 15:9
A 32 KÖZÖTT
Nikolai Novosjolov (észt)–Imre 15:12
ELŐDÖNTŐ
Ivan Trevejo (francia)–Pavel Pitra (cseh) 15:9
Novosjolov–Bejamin Steffen (svájci) 15:10
DÖNTŐ
Novosjolov–Trevejo 15:6
Az érmesek és a főtáblás magyarok eredménye:
1. Nikolai Novosjolov, 2. Ivan Trevejo, 3. Pavel Pitra és Benjamin Steffen, ...28. Imre Géza, ...34. Rédli András, ...64. Berta Dániel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik