PIRCS ANIKÓ, PUSZTAI VIOLA 2020.03.19 11:26 Frissítve: 2020.03.19 12:45

Vívás: A lakás örül neki, hogy itthon vagyok – Rédli András

Ha átlagos hétköznapokat élnénk, férfi párbajtőr-válogatottunk elszántan készülne Buenos Airesben a tokiói kvótáról döntő világkupaversenyre, és arról írnánk, hogy a rivális oroszokat meg kell előznünk, miként azért is izgulnunk kell, hogy Dél-Korea ne jusson a négy közé és Egyiptom ne legyen a legjobb 16-ban.  De nem élünk átlagos hétköznapokat.
Párbajtőrözőink a Magyar Vívószövetség március 12-i felhívásának eleget téve két hétig házi elkülönítésben vannak, miután versenyeztek a hónap eleji budapesti Grand Prix-viadalon, amelyen találkozhattak a koronavírussal leginkább fertőzött országokból érkező vívókkal.

Jól vagyunk és betartjuk a szabályokat – kezdte a legfontosabbakkal a Bp. Honvéd egyéni világbajnoka, Siklósi Gergely. – Érdemi munkát nem lehet a lakásban végezni, teniszlabdát ugyan szurkálhatunk, de az édeskevés, és a lábmunka is inkább a szabadban végezhető hatékonyan. De az esetemben egyelőre mozgás nem jöhet szóba, kedden kivették az egyik bölcsességfogamat.”

Siklósi hozzátette: a kisebb műtétre azért volt szükség, mert a hazai GP után elvégzett orvosi vizsgálatok alapján kiderült, fogproblémája hatással lehet a térdfájdalmára, ami hónapok óta kínozza, s ami az utóbbi időben már a teljesítményére is hatással volt.

Bevallom, örülök a pihenőnek, mert ha hétvégén vívni kellett volna Buenos Airesben, nem biztos, hogy pozitív mérleggel zárok. Bízom benne, hogy három hét múlva már nem egészségügyi problémám” – fűzte hozzá Siklósi.

Siklósi Gergelynek jól jött a szünet, kihúzatta a gondot okozó bölcsességfogát (Fotó: Földi Imre)

A klub- és csapattárs Rédli András elárulta, feszültségoldásként nagytakarítással ütötte el a „karantén” első napjait.

A lakás csillog-villog, és egyetlen ruha sincs már a szennyestartóban, ami nem is tudom, mikor fordult elő legutóbb. A lakás örül neki, hogy itthon vagyok! – avatott be a megváltozott mindennapokba Rédli. – Egyéni edzéstervet is kértem, hogy ne hanyagoljam el teljesen a fizikumomat: egylábas guggolásokat, plankgyakorlatokat, felüléseket és fekvőtámaszokat is végzek a lakásban.”

Az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrvívó megjegyezte, hivatásos katonaként is várja, hogy leteljen a házi elkülönítés.

Amint letelik a két hét, azonnal jelentkezni fogok valamilyen műveletbe, ha szabadon mozoghatnék, már jelentkeztem volna határvédelmi munkára” – tette hozzá Rédli.

S hogy miként vélekedik a párbajtőr-válogatott két oszlopa a megszakított olimpiai kvalifikációt és a tokiói játékok sorsát illetően?

 UTAK TOKIÓBA
 Többféle kimenetele is lehet a vívók olimpiai kvalifikációjának. A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) egyfelől a kvalifikációs időszak meghosszabbítását kérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), miután 30 napra felfüggesztette a versenyek rendezését. Amennyiben a járványügyi helyzetre tekintettel mégis úgy döntenek, lezárják a kvótaszerző időszakot, és maradnak az eredeti szabályok: férfi párbajtőrben a magyar csapat utazhat Tokióba az orosz ellenében. Ha az eredeti elképzelés szerint a legrosszabb versenyeredményt kiveszik a sorból, a jelenlegi három pontos előnyünk ugyan eltűnik az oroszokkal szemben, pontegyenlőség esetén azonban az dönt, kinek van több jó helyezése. Márpedig a mieink világkupa-aranyérme és Eb-bronza többet ér, mint az oroszok Eb-aranya.     

Arra számítunk, hogy eltörlik a Buenos Aires-i világkupaversenyt, és a jelenlegi állásnál meghúzzák a vonalat a kvalifikációs rangsorban – ebben az esetben kint vagyunk az olimpián – fogalmazta meg várakozásait Siklósi. – Ami a játékokat illeti, szerintem két opció lehetséges: vagy elmarad vagy megtartják idén. Egy vagy két évvel nem fogják eltolni, mert akkor új kvalifikációt kellene kiírni.” 

A párbajtőrcsapat nagy matematikusának számító Rédli Andrásnak minden lehetséges helyzetre vannak gondosan kiszámított variációi – már ami a sportot illeti.

Ezúttal nem az a legfontosabb, ki hogyan edz és milyen versenyre készül, vagy lesz-e olimpia, az a lényeges, hogy összefogással, egymás segítésével és türelemmel túl legyünk a járványveszélyen. Nagyon nehéz lenne felkészülni egy májusra kiírt kvalifikációs versenyre úgy, hogy fogalmunk sincs, mikor, hol, milyen körülmények között lehet edzeni. Az észszerű döntés az lenne, ha lezárnák a kvalifikációt. Persze könnyen mondom én ezt a kvótás helyről, ha orosz állampolgár lennék, biztos rágnám a kefét, hogy egy pont híján nem jutunk ki az olimpiára. De hangsúlyozom, nem ezek a gondolatok határozzák meg most a mindennapjaimat, hanem az, hogyan alakul az ország és a világ sorsa.” 

Olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok párbajtőrözőnk nagy Fradi-szurkoló hírében áll, most azon azonban kedvenc labdarúgócsapata is kényszerpihenőn van, így maximum ismétléseket nézhet a tévében, míg otthon kell lennie. Illetve, fenti videónkban elárulta, hogy alternatívaként milyen bajnokikat követ, s milyen mérkőzésekre fogad. 

Rédli András kitakarította a lakást, Fradi-meccs híján török bajnokikat néz a tévében (Fotó: Földi Imre)
2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.