Vitorlázás: jövő hétvégén indul az V. Balaton Regatta

Vágólapra másolva!
2011.05.11. 12:41
Már ötödik alkalommal rendezik meg az Uniqa Balaton Regatta elnevezésű vitorlás versenysorozatot, amelynek első állomása a jövő hétvégén a badacsonyi Zöld Nagydíj lesz.

A rendezvénysorozat szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján elhangzott, a tavalyihoz hasonlóan a szombati napokon túra-, vasárnaponként pedig olimpiai rendszerű pályaversenyeket bonyolítanak majd le az egyes állomásokon.

„A célok az idén sem változtak, továbbra is elsősorban az amatőr, hobbivitorlázók tömeges megmozgatása és a nyugati medence vitorlás életének élénkítése a legfőbb feladat – mondta Palkó Zsolt, a Balaton Regatta alapító-főrendezője. – Ezek mellett természetesen nagy hangsúlyt fektetünk az utánpótlás-nevelésre, igyekszünk minél több gyerek számára bemutatni a sportág hangulatát."

A főrendező hozzátette, mind az öt futamon az adott viadalnak helyet adó balatoni település általános iskoláiból hívnak meg az eseményekre diákokat, akik a versenyzés izgalma mellett a vitorlázás jellemzőivel is megismerkedhetnek.

Palkó elmondta: az idei sorozat legnagyobb újdonsága a Sailmaster mobiltelefonos alkalmazás lesz, amelynek segítségével a vitorlázók az időjárási adatok mellett minden más, az adott versennyel kapcsolatos információt nyomon tudnak követni mobiltelefonjukon. A szolgáltatás ingyenes, a használatához mobilinternet-kapcsolat szükséges, az alkalmazás alacsony adatforgalmat generál, ráadásul 24 órán keresztül elérhető, s az adatok 10 percenként frissülnek. A Sailmaster bemutató verzióját a balatonregatta.hu/sailmaster weboldalról tölthetik le a versenyzők, a rendszer majd csak a jövő hétvégi, első viadalon működik élesben először.

Dániel Gábor versenyigazgató azt mondta, a futamokon három kategóriába sorolják a hajókat, s a túraversenyeken a gyorsabb vitorlások számára megnövelik a távot, így kisebb lesz az időkülönbség a hajók között és a célba érés is kevesebb időt vesz majd igénybe.

„A balatoni hajózás az idén ünnepli 165. évfordulóját, s örömmel mondhatom, hogy az elmúlt időszakban elvégzett fejlesztések nyomán a kikötői üzletág nagyon sokat fejlődött – mondta Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója. – A Balaton Regatta azért is kiemelt esemény, mert egyfelől kiváló családi program, másfelől lehetőséget teremt arra, hogy a gyerekek már egészen fiatal korban megismerkedhessenek a vitorlázás szépségeivel."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik