T. A. 2019.11.12 15:47 Frissítve: 2019.11.12 15:58

Vitorlázás: Berecz szerint a sportág szégyene, ami most megy

Berecz Zsombor kifakadt. Nem csoda, hiszen a nemzetközi szövetség úgy döntött: az ő tradicionális hajóosztálya, vagyis a finndingi 2024-ben valószínűleg már nem szerepel az olimpia műsorán. A világbajnoki címvédő Berecz Zsombor görögországi edzőtáborban készül a jövő évi olimpiára (amelyre az első adandó alkalommal megszerezte az indulási jogot, hogy most már csak a felkészülésre koncentrálhasson), s nagyon határozott véleménye van arról, ami a sportágon belül zajlik az utóbbi hetekben, hónapokban.

 

A vitorlázás szégyene, ami most megy: jól megszervezett puccs részeként szavaztak megfelelő előkészítés nélkül, ráadásul a szavazógépek sem működtek rendesen – nyilatkozta Berecz a hunsail.hu-nak. – Néhány ország képviselője jelezte, nem úgy szavazott, ahogy a végső eredmény mutatta, de valahogy elsikálták az ügyet. Ki van ez találva: a nagyhajózásban semmi más nem számít, csak a pénz, a vitorlázást háttérbe szorították.”

Berecz szerint nem lenne rossz gondolat a vegyes páros, amivel »megszólítják« a nagyhajós társadalmat, s tudja, nem az övé a döntés, hogy ez megérdemel-e egy olimpiát, vagy sem, az viszont szégyen, hogy a finn ezért lekerül az ötkarikás műsoráról – de legalábbis nagyon rossz üzenet.

Finnesként abszolút nem értek egyet a döntéssel – tette hozzá Berencz. – Ezzel kizárták a kilencven kiló feletti srácokat, maradnak a csontvázak, mert azt garantálom, hogy többet nem leszek nyolcvankét kiló. Tokió után pedig a súlyom miatt nem lesz olyan hajóosztály, amelyben indulhatnék az olimpián.”

Berecz még mindig lát halvány esélyt, de ahhoz fel kell készülni, előterjesztéseket kell beadni. Ha ez sem vezet eredményre, az visszaveti az osztályt – nem lesznek profi finnesek. „Én nem fogom abbahagyni, életem végéig finnes leszek, és még jó sokáig szeretnék versenyezni – jelentette ki a tokiói olimpia egyik legnagyobb magyar esélyese. – Ha valaki felkarolja, és lát fantáziát a finnben, mint ahogy annak idején a Start is felkarolták, ez még jól is elsülhet, hiszen bár kikerült az olimpiai műsorból, mostanra az egyik legnívósabb hajó lett, itt a legizgalmasabbak versenyek, a Star Sailor Legue jól működik. Ebbe invesztálni kell. Mi, versenyzők csak magunkat tudjuk adni, a versenyzésünket, a vitorlástudásunkat, de az üzleti része nem a mi feladatunk.”

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.