Verrasztó Evelyn és Jakabos is aranyérmes az első napon

Vágólapra másolva!
2010.11.25. 18:07
Címkék
Az Eindhovenben zajló rövid pályás úszó Európa-bajnokságon Verrasztó Evelyn női 200 m vegyesen 2:07.06 perces eredménnyel az első helyen végzett. A második a belga Kimberly Buys, a harmadik pedig a francia Lara Grangeon lett. Nem sokkal az első magyar érmet, az első sikert követően jött a második. Jakabos Zsuzsanna női 200 m pillangón szerzett aranyérmet, míg ugyanitt Mutina Ágnes a negyedik helyen zárt.

Verrasztó Evelyn szerezte a magyar csapat első érmét Eindhovenben, mindjárt egy aranyat
(Fotók: Tumbász Hédi, NS-archív)
Verrasztó Evelyn szerezte a magyar csapat első érmét Eindhovenben, mindjárt egy aranyat (Fotók: Tumbász Hédi, NS-archív)
Verrasztó Evelyn szerezte a magyar csapat első érmét Eindhovenben, mindjárt egy aranyat
(Fotók: Tumbász Hédi, NS-archív)
Verrasztó Evelyn szerezte a magyar csapat első érmét Eindhovenben, mindjárt egy aranyat
(Fotók: Tumbász Hédi, NS-archív)
Verrasztó Evelyn szerezte a magyar csapat első érmét Eindhovenben, mindjárt egy aranyat (Fotók: Tumbász Hédi, NS-archív)

Már a rajt sem sikerült rosszul a 200 méteres vegyesúszásban Verrasztó Evelynnek, aki 50 méter megtétele után a jól rajtoló német Theresa Michalak mögött a második helyen fordult. Következett a hát, ahol a magyar úszónő a várakozásoknak megfelelően erősített, meg is tudta előzni német riválisát, de jól jött a belga Buys is, aki 100-nál az első volt.

A mellen aztán már egyértelmű volt Evelyn fölénye: a gyorsra fordulva majd’ egy testhossz volt az előnye, amelyet a végére hozzávetőleg kettőre tudott növelni. Verrasztó Evelyn remek, taktikus versenyzéssel egyértelműen a mezőny fölé nőtt. Kiválóságunk a magyar csapat első érmét szerezte a kontinensbajnokságon.

200 pillangón a négyes pályán vízbe csobbanó, tehát legjobb idővel döntőbe kerülő Jakabos Zsuzsanna végig hatalmas csatát vívott Alessia Polierivel. A magyar klasszis taktikusan, „farvízen” úszott, 50-nél, 100-nál és 150-nél is hajszállal az olasz mögött fordult, de az utolsó ötvenen nem ismert pardont, és remek hajrával győzött. Mutina Ágnes végig a mezőnnyel jött, az éremcsatába nem tudott érdemben beleszólni.

A férfi 200 m hát döntőjében Bernek Péter 1:52.81 perces eredménnyel a negyedik helyen végzett.

Verrasztó Dávid nem jutott éremközelbe férfi 200 vegyesen. A jobbak gyorsan megléptek, majd a mezőny már fél távnál két részre szakadt. A magyar fiú a másodikban csatázott, és végül a hetedik helyen végzett.

Takács Krisztiánra is kemény feladat, az 50 gyors fináléjában való helytállás várt, a magyar úszó a nyolcadik helyen ért célba, de a mezőny és a verseny – már csak a táv rövidsége miatt is – roppant kiegyenlített volt. Utóbbi szám elődöntőjében Kozma Dominik holtversenyben a 11. helyen végzett.

100 férfi mellen a délelőtti előfutamok során a negyedik idővel a legjobb 16 közé jutó Molnár Ákos belázasodott, így nem tudott rajthoz állni az esti középdöntőben.

A csütörtöki napot követően a németek lehettek a legboldogabbak, hiszen a nyolc döntőből hatban az ő versenyzőik végeztek az első helyen – a férfiaknál kivétel nélkül mind az öt számban aranyérmet szereztek –, csak a magyarok tudták megtörni a nyerő szériájukat. Sőt, utóbbi két női számban még érmet sem tudtak szerezni, de ezen aligha bosszankodnak. 

NYILATKOZATOK
Verrasztó Evelyn: – Edzőim 2:07-en belüli időt vártak tőlem, de szerintem így sem lesznek túlságosan elégedetlenek. Jelen pillanatban azt hiszem, ez volt a legjobb, amit úszhattam. Nem érdekel, kik voltak itt, s kik nem, most ez az Európa-bajnokság, s én itt győztem. Számomra ez a lényeg.
Jakabos Zsuzsanna: – A felnőttek között ez a legnagyobb sikerem - még sohasem nyertem aranyat, csak az ifik közt. Megdöntöttem a szuperdresszes egyéni legjobbamat, már ezért sem lehetek elégedetlen. A fordulóim most nem voltak olyan rosszak, bár még akad rajtuk bőven csiszolnivaló. Tapadni akartam az olasz lányra, s bíztam benne, hogy a végén meglépek tőle. Nagyon boldog vagyok.
Mutina Ágnes: – Nyilván az volt a célom, hogy megcsípjek egy érmet, de ez a táv egyelőre még nem az enyém. Szeretem én a kétszáz pillangót, de még nem érzem a magaménak. Jó volt ez így, nem bánkódom túlságosan.
Bernek Péter: – Edzőm, Turi György 1:52.2-t irányzott elő nekem, ettől elmaradt, s így kevéssel ugyan, de a bronzéremről is lemaradtam. Csak annak örülök, hogy országos csúcsot úsztam, amúgy kissé csalódott vagyok.
Verrasztó Dávid: – Lassú vagyok a kétszázhoz, ez egyértelmű, úgyhogy nekem csak az idő számított, az pedig teljesen megfelel. Készülök a négyszáz vegyesre, az a fő szám.
Kiss László szövetségi kapitány: – Azt kaptuk az első naptól, amit vártunk: miközben a fiatalok fokozatosan szokják a nagy versenyek légkörét, és egyre jobban beépülnek a csapatba, a klasszisok jóvoltából folytatódott a nyári kiváló sorozat. Evelyn és Zsu úgy úszott, ahogy a nagykönyvben meg van írva, egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy nyernek. Kifejezetten tetszett Mutina Ági és Bernek Peti úszása, és Verrasztó Dávid is biztatóan jött, azaz kifejezetten elégedett lehetek.

 

Jakabos is aranyérmet szerzett
Jakabos is aranyérmet szerzett
 RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EB, EINDHOVEN
NŐI 200 M VEGYES, DÖNTŐ
1. Verrasztó Evelyn (magyar)2:07.06
2. Kimberly Buys (belga)2:10.04
3. Lara Grangeon (francia)2:10.22

 

 RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EB, EINDHOVEN
NŐI 200 M PILLANGÓ, DÖNTŐ
1. Jakabos Zsuzsanna (magyar)2:05.58
2. Alessia Polieri (olasz)2:06.18
3. Caterina Giachetti (olasz)2:06.49
4. Mutina Ágnes (magyar)2:07.29

 RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EB, EINDHOVEN
FÉRFI 200 M HÁT, DÖNTŐ
1. Yannick Lebherz (német)1:51.74
2. Derya Büyükuncu (török)1:51.84
3. Artyem Dubovszkoj (orosz)1:52.72
4. Bernek Péter1:52.81

 RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EB, EINDHOVEN
FÉRFI 200 M VEGYES, DÖNTŐ
1. Markus Deibler (német)1:53.25
2. Vytautas Janusaitis (litván)1:54.07
3. Dinko Jukic (osztrák)1:54.93
 
7. Verrasztó Dávid (magyar)1:56.98

 RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EB, EINDHOVEN
FÉRFI 50 M GYORS, DÖNTŐ
1. Steffen Deibler (német)20.98
2. Marco Orsi (olasz)21.17
3. Andrij Govorov (ukrán)21.32
 
8. Takács Krisztián (magyar)22.09

 RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EB, EINDHOVEN
NŐI 50 M MELL, DÖNTŐ
1. Dorothea Brandt (német)30.40
2. Moniek Nijhuis (holland)30.45
3. Valentyina Artemjova (orosz)30.55

 RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EB, EINDHOVEN
FÉRFI 400 M GYORS, DÖNTŐ
1. Paul Biedermann (német)3:39.51
2. Federico Colbertaldo (olasz)3:41.70
3. Alekszandr Szelin (orosz)3:43.70

 RÖVID PÁLYÁS ÚSZÓ EB, EINDHOVEN
FÉRFI 4X50 VEGYESVÁLTÓ, DÖNTŐ
1. Németország1:33.40
2. Olaszország1:33.83
3. Oroszország1:34.25

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik