Universiade: aranyérmes a kardozó Márton Anna!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.22. 14:39
A Tajvanban zajló universiade vívóversenyének harmadik napján sem maradtunk magyar érem nélkül: a kardozó Szatmári András és a tőröző Kreiss Fanni után ezúttal a szintén kardozó Márton Anna állhat fel a dobogó legfelső fokára. 

A világkupa- és a Grand Prix-versenyeken elért kiváló eredmények után joggal várta bizakodva Márton Anna a júniusi vívó Európa-bajnokságot. A világranglistát jelenleg vezető kardozó ott azonban már a nyolcaddöntőben búcsúzott, és egy hónappal később a világbajnokságon sem örömkönnyek közepette hagyta el a pástot, miután a 32 között véget ért a versenye.

No, de minden jó, ha jó a vége, hiszen Panka így sem maradt világversenyen nyert érem nélkül: sőt, aranyérmes lett a Tajvanon zajló universiadén.

A csopotkör után a 32 között az amerikai Violet Michel ellen 15:2-es sikerrel nyitott a főtáblán, és bár a nyolcaddöntőben a fehérorosz Darja Andrejeva nagyobb csatára késztette, abból is az MTK 22 éves vívója került ki győztesen 15:11-gyel. Ehhez képest az elődöntőbe egészen sima győzelemmel jutott be: a japán Takasima Riszát 15:6-ra múlta felül.

Az elődöntőben a japán Emura Miszaki kezdett jobban, a technikai szünetben azonban már Márton vezetett 8:5-re. A folytatásban okos és szép akciókkal növelte az előnyét, s végül 15:8-as győzelemmel bejutott a döntőbe.

A dél-koreai Hvang Szon A ellen igencsak bekezdett, hiszen másodpercek alatt 7:0-ra vezetett. Ellenfele ekkor ébredt és zsinórban ő is adott négy tust, a szünetre azonban Márton 8:4-es vezetésével mentek a felek. A folytatásban az ázsiai vívó 10:9-nél feljött egyre, de Gárdos Gábor tanítványa ennél közelebb már nem engedte: 15:12-es diadallal megnyerte az universiadét. A mester pedig már másodszor ünnepelhetett, hiszen két napja a másik tanítványa, a világbajnok Szatmári András állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A vívóversenyek egyéni viadalának utolsó napján a többi magyar nem járt hasonló sikerrel. Női kardban Záhonyi Petra és Mikulik Júlia is a 32 között esett ki, míg Katona Renáta nem jutott főtáblára. Férfi tőrben Dósa Dániel hiába kezdett a csoportkörben hatból hat győzelemmel, a 32 között 15:8-ra kikapott az orosz Grigorij Szemenjuktól. Németh András ugyancsak a tizenhat közé jutásért szenvedett vereséget, Balogh Boldizsár a 64 között esett ki, Hári Máté pedig a csoportkör után.

UNIVERSIADE, TAJVAN

FÉRFI TŐR EGYÉNI, 69 INDULÓ
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK:
Dósa Dániel 6 győzelem/0 vereség, Balogh Boldizsár 3/3, Németh András 3/3, Hári Máté 1/4 (nem jutott tovább)
A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Balogh–Cedrik Serri (szlovák)4:15
Németh
–Philip Shin (amerikai) 15:13
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Dósa–Grigorij Szemenjuk (orosz) 8:15
Németh–Edoardo Luperi(orosz) 7:15

NŐI KARD EGYÉNI, 61 INDULÓ
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK:
Márton Anna 4 győzelem/2 vereség, Záhonyi Petra 4/2, Mikulik Júlia 3/2, Katona Renáta 2/4 (nem jutott tovább)
A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Mikulik–Leanne Singleton-Comfort (amerikai) 15:14
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Márton
–Violet Michel (amerikai) 15:2
Záhonyi–Pak Da Jun (dél-koreai) 8:15
Mikulik–Iryna Shchukla(török) 9:15
NYOLCADDÖNTŐ
Márton
–Darja Andrejeva (fehérorosz)15:11
NEGYEDDÖNTŐ
Márton–Takasima Risza (japán) 15:6
ELŐDÖNTŐ
Márton
–Emura Miszaki (japán) 15:8
DÖNTŐ
Márton–Hvang Szon A (dél-koreai) 15:12

Első nap összefoglalója

Második nap összefoglalója

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik