Triatlon: születési rendellenesség miatt sérült meg Kovács Zsófia

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2020.08.04. 09:39
null
Egyelőre nem élvezheti a hasznát az elvégzett munkának (Fotó: Dömötör Csaba)
Hátsérüléssel küzd a válogatott Kovács Zsófia, aki a tokiói olimpia szempontjából időt nyert, mégis frusztrálja, hogy versenyeket kell kihagynia.

Az idén jórészt nélkülöznie kell csapatát Kovács Zsófiának, aki az elmúlt években ausztrál edző irányításával egy nemzetközi team tagjaként készült. A koronavírus-járvány miatt azonban jó ideje itthon, hazai társakkal edzett – egészen addig, amíg hátsérülést nem szenvedett.

„Itthon vagyok, itthon is leszek egész évben, hiszen a csapatom tagjai a világ különböző pontjain, Ausztráliában, Hongkongban, Kanadában várják a járvány végét. Télen a bázisunk Ausztrália, nyáron. Franciaországban készülünk, most a csapatmunkára jó ideig várni kell. A Budaörsi TK versenyzőjeként a hazai társakkal készültem együtt, a karanténidőszak vége felé a Balatonnál, majd Kőszegen voltam edzőtáborban, ám mire jöttek a versenyek, megsérültem. Kőszegen már a sebességen volt a hangsúly, sok gyorsító és váltott edzést csináltunk, de sajnos az eredményét nem láttam, a hasznát nem élvezhettem a munkának, mert megfájdult a hátam, amellyel azóta is kezelésekre járok” – magyarázta a versenyző.

Hogy mi történt pontosan?

Igazából egy születési rendellenesség okoz gondot nála, amelyre most derült fény. Az úgynevezett Bertolotti-szindróma következtében az ötös csigolyája melletti terület begyulladt, s a dereka bal oldala, a keresztcsontja, a háta és a lába is fáj a versenyzőnek.

„A lengyeltóti vegyes váltón még odaálltam az időfutamra, be is jutottam volna a döntőbe, de annyira fájt mindenem, hogy nem kockáztattam, s visszaléptem a versenytől. A hétvégi sprint távú országos bajnokság miatt is vérzik a szívem, de most az a legfontosabb, hogy meggyógyuljak. Gyógytornáznom kell, masszíroznak, az úszás is elősegíti a gyógyulást, de az a mozgás, amit most végzek, kevés ahhoz, hogy versenyezzek” – folytatta Kovács Zsófia, aki bízik benne, hogy az augusztus végi észtországi Európa-bajnokságig elmúlik a gyulladás, csökkennek a fájdalmai, és ott tud lenni a versenyen.

„Sajnos ez olyan betegség, amely nem gyógyul meg egyik pillanatról a másikra. Igazából az fáj a lelkemnek, hogy rengeteg munkát beletettem a felkészülésembe, egész jó állapotba kerültem a nyár közepére, és most nem tudom megmutatni, mire vagyok képes. Bár talán nem is lesz verseny, amin megmutathatnánk a tudásunkat. Az Európa-bajnokság még programon van, s a nemzetközi szövetség az ősszel világbajnokságot is rendezne, de úgy tudom, az ausztrálok, az új-zélandiak és a kanadaiak már kijelentették: ebben az évben nem utaznak semmilyen versenyre. És milyen verseny az, amelyiken ők nincsenek ott?!”

A nemzetközi mezőny nagy része az olimpiára és természetesen az azt megelőző kvalifikációs viadalokra összpontosít. Kovács Zsófiának ezen a téren talán már nincs félnivalója, hiszen Bragmayer Zsanett-tel együtt kijutó helyen állnak az olimpiai rangsorban.

„Reménykedem benne, hogy lesz olimpia, hiszen sokan erre tettük fel az életünket. A nemzetközi szövetség egyelőre befagyasztotta a rangsort, akkor indul újra a kvalifikáció, ha minden nemzet számára megfelelőek a körülmények a felkészüléshez. A kvalifikációból még hat-nyolc verseny van hátra, és azt kell mondjam, talán már matematikai esélye sincs az utánunk következőknek arra, hogy befogjanak minket a rangsorban. Nekem most csak arra kell figyelnem, hogy felépüljek a sérülésből.”   

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik