MTI 2016.05.13 12:20 Frissítve: 2016.05.13 15:07

Triatlon: Budapesten lehet a 2018-as Ironman 70.3-vb

Budapest az egyike annak a három városnak, amelyik még esélyes a 2018-as triatlon Ironman 70.3 világbajnokság megrendezésére.

 

 

Ezt Diana Bertsch, az Ironman 70.3 versenyek jogtulajdonosa, a World Triathlon Corporation (WTC) világbajnokságokért felelős alelnöke jelentette be a pénteki budapesti sajtótájékoztatón. A sportvezető tájékoztatása szerint az eseményre a magyar főváros mellett a franciaországi Nizza és a dél-afrikai Port Elizabeth kandidálásának adott zöld utat a WTC.

„Egyik város sem rendezett még ilyen világbajnokságot, de mindegyik komoly pályázó, a helyszínek pedig mindenütt lenyűgözőek. A verseny lebonyolításához a tökéletességre kell törekedni, s Budapesten is tapasztalom az erre való szándékot.” – fogalmazott Diana Bertsch, aki Nizzából érkezett Magyarországra, és elárulta azt is, hogy ilyen nagy város, mint Budapest még sosem adott otthont Ironman világbajnokságnak.

Kropkó Péter, a Kropko Promotion Kft. szakmai igazgatója – aki 2014-ben szervezett először Budapesten Ironman 70.3 versenyt - kijelentette: a 2018-as vb-re 15 ezer versenyző érkezne a magyar fővárosba, s az esemény 17 millió eurós lökést adna a térség gazdaságának.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, sportért és turizmusért is felelős főpolgármester-helyettes arról biztosította a szervezőket, hogy Budapest vezetése is támogatja az esemény megrendezését. Az indokok között említette, hogy a 2014-es budapesti Ironman 70.3 világkupa elnyerte a világ legjobb első, illetve az Európa legjobb versenye címet. Hozzátette: tavaly 10 ezer külföldi érkezett az esemény alkalmából Magyarországra, akik átlagban négy vendégéjszakát töltöttek itt, így a verseny turisztikai vonzereje is jelentős.

Bienerth Gusztáv, turizmusért felelős kormánybiztos azt emelte ki, hogy a sport és a turizmus egymás ikertestvérei, s a vb egy kitűnő országimázs-építő esemény, amelyen keresztül Budapest megmutathatja értékeit a több tízezer látogatónak, s a kiváló rendezés Magyarország jó hírét is elviheti a világban.

Simicskó István hangsúlyozta, ahogy korábban sportállamtitkárként, úgy most honvédelmi miniszterként is az esemény mellé állt.

„A honvédség is örömmel ad meg minden segítséget a rendezéshez.” – fűzte hozzá.

Ezt követően Kropkó Péter a július 30-án sorra kerülő budapesti Ironman 70.3 világkupa részleteiről beszélt. Bejelentette, hogy a viadalra eljön versenyezni a 42 éves Alekszandr Vinokurov, a kazahok londoni olimpiai bajnok, Vuelta (spanyol körverseny)-győztes kerékpárosa is, aki a Tour de France befutója után néhány nappal érkezik majd Magyarországra triatlonozni. Elmondta még, hogy a Be fit run verseny helyett idén egy éjszakai élményfutást rendeznek, valamint azt, hogy a vk-ra minden parasportoló ingyenesen nevezhet.

Az Ironman 70.3 elnevezése a verseny során megtett össztávra utal mérföldben. A mezőny 1,9 kilométert úszik, 90 kilométert kerékpározik, majd 21,1 kilométert fut.

 

2020.04.06 17:30:31

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A GINOP projekt fő célkitűzéseiről és eredményeiről Prof. Dr. Than Péterrel beszélgettünk. (x)

pr
2020.04.05 23:18:34

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Kérdés: amikor el lehet kezdeni gyülekezni a startvonalnál, mindenki a saját pályáját akarja-e becsülettel megfutni, vagy a másik oldalba könyöklésén töri majd magát.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.