Torna-vb: Nagornyij a férfi győztes, 25 év után 3 európai a dobogón

Vágólapra másolva!
2019.10.11. 19:18
null
Dobogósok egymás között (b-j. Vernjajev, Nagornyij, Dalalojan) – 25 év után először álltak csak európai tornászok a pódiumon (Fotó: AFP)
Az orosz Nyikita Nagornyij nyerte meg a férfi egyéni összetett versenyt a stuttgarti olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon honfitársa, a címvédő Artur Dalalojan és az ukrán Oleh Vernjajev előtt.

Orosz siker után ismét orosz siker: az előző világbajnokságon harmadik helyen végző Nyikita Nagornyij diadalmaskodott a férfiak összetett versenyében, megelőzve a 2018-as első Artur Dalalojant – tulajdonképpen fölényes győzelmet aratott, hiszen több mint 1.6 pontot vert a legközelebbi riválisra.

Az utolsó rotációt Nagornyij kezdte az élen, előnye közel hat tized volt a kínai Hsziao Zso-teng előtt (74.606–74.024). Mögöttük nagy volt a szakadék: a címvédő Artur Dalalojan és az ukrán Oleh Vernjajev 73 pontnál sem járt, így nekik elsősorban a bronzcsatára kellett koncentrálniuk.

Hsziao Zso-teng mutatta be a két, aranyéremre hajtó tornász közül elsőként gyakorlatát, a kínai klasszis nyújtón dolgozott, ám nagyot rontott és leugrott a szerről – lemondhatott az elsőségről, sőt, az éremről is. A sérüléseit követően igen jó teljesítménnyel visszatérő Vernjajev remek talajgyakorlattal megelőzte, s ezzel biztosította is dobogós helyezését.

Nagornyij magabiztos győzelmet aratott az összetett döntőben (Fotó: AFP)
Nagornyij magabiztos győzelmet aratott az összetett döntőben (Fotó: AFP)

Jött a két orosz, előbb Dalalojan, aztán Nagornyij. A címvédő szép nyújtógyakorlattal az élre állt, ezzel biztos lett, hogy orosz világbajnokot avatnak – csak a név maradt kérdéses. Nagornyij kezében volt az arany sorsa, egy erősen leépített vagy rontott gyakorlat is elég lett volna neki. Nem épített le, s nem is rontott nagyot, megérdemelten és fölényesen szerezte meg élete első összetett világbajnoki címét.

Egymás után másodszor végzett európai tornász az élen az összetettben, ilyen 1997–1999 óta nem történt meg – 2001 és 2017 között csak kínai, japán és amerikai versenyzők állhattak fel a dobogó legfelső fokára. Huszonöt év után először fordult elő, hogy három európai tornász állhat a pódiumon a férfiak legnagyobb presztízsű versenyszámában.

TORNA-VILÁGBAJNOKSÁG
STUTTGART
Férfi egyéni összetett. 1. Nyikita Nagornyij (Oroszország)
88.772, 2. Artur Dalalojan (Oroszország) 87.165, 3. Oleh Vernjajev (Ukrajna) 86.973, 4. Hsziao Zso-teng (Kína) 86.690, 5. Szun Vej (Kína) 86.523, 6. Kazuma Kaja (Japán) 85.899

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik