Torna-vb: 1978 után ismét trónon a japán férfiak!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2015.10.28. 22:31
null
Ucsimurával majdnem kiszúrt a nyújtó – de végül a japánok örülhettek (Fotó: AFP)
Hatalmas izgalmak után a japán válogatott győzelmével zárult a glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon a férfiak csapatversenye. A második hely a házigazda briteké, a harmadik Kínáé lett.

Amit tudtunk a döntő előtt: Japán a legnagyobb esélyes, az ő tornászaik dolgoznak a legtisztábban és legszebben. Kína a várható legnagyobb rivális, az amerikaiak anyagerőssége a legnagyobb, Oroszország és Nagy-Britannia pedig bármikor lecsaphat egy éremre. Végül az említett öt csapatot kevesebb mint három, a dobogósokat kevesebb mint egy pont választotta el egymástól!

A kínaiak gyorsan bajba sodorták magukat azzal, hogy lólengésben (ami egyébként se jó szerük) csak 41.565 pontot szedtek össze – ennél a fináléban csak a brazilok teljesítettek rosszabbul lovon. A verseny felénél a japánok előnye minimális volt az Egyesült Államokkal szemben, majd az amerikaiak még jobban feljöttek, hogy aztán a ló őket is „elintézze" – a második helyről az ötödikre zuhantak vissza!

Az amerikaiakat megelőzték az oroszok, őket a kínaiak és a britek – a döntő szó a japánoké volt, akik nyújtón zárták a versenyt. Biztos gyakorlatokkal egyértelmű lett volna az aranyérmük, ám leesett a szerről Tanaka Juszuke, megduplázva ezzel az izgalmakat. Az arany és a japánok sorsa a világ legjobb tornásza, Ucsimura Kohei kezébe került. „Kohei király" a közönség döbbenetére szintén leesett az egyik elemből, ám gyakorlata többi részét jól hajtotta végre – a 14.466 nem volt sok, de épp elég, Japán 1978 után először megnyerte a férfi világbajnoki csapatversenyt!

Keddi bronzérmükkel a brit nők írtak történelmet, szerdán a férfiakon volt a sor – a vb-ezüst csapatuk valaha volt legjobbja –, a kínaiak pedig rossz kezdés után bronzzal távozhatnak. Nem nagyon örülhetnek neki – a Szovjetunió felbomlása óta ugyanis egy kivételével az összes férfi csapatversenyt ők nyerték meg a világbajnokságokon. Egészen idáig... Japán négy egymást követő csapatezüst után lépett a trónra.

TORNA-VB, GLASGOW
Férfi csapatverseny. 1. Japán (Hajaszaka Naoto, Kaja Kazuma, Kato Rjohei, Sirai Kenzo, Tanaka Juszume, Ucsimura Kohei)
270.818, 2. Nagy-Britannia 270.345, 3. Kína 269.959, 4. Oroszország 268.362, 5. Egyesült Államok 267.853, 6. Svájc 261.660, 7. Dél-Korea 260.035, 8. Brazília 259.577

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik