Torna: óriási elismerést kap az ötszörös olimpiai bajnok magyar legenda

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.02.14. 16:00
null
Keleti Ágnes (Fotó: Szabó Miklós, 2016)
Naftali Bennett, Izrael oktatási minisztere hivatalosan bejelentette, hogy az ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász, Keleti Ágnes kapja meg az Izrael-díjat a sport és testkultúra területén végzett munkájáért.

A 96 esztendős Keleti (Klein) Ágnes minden idők legeredményesebb magyar tornásza, a helsinki olimpián egy, a melbourne-i ötkarikás játékokon négy aranyérmet nyert. Az ötvenes évek egyik legjobb tornásznője az 1956-os melbourne-i olimpia után Ausztráliában kért menedékjogot, majd egy évvel később Izraelben telepedett le. Az izraeli versenyszerű tornasport megalapítójaként és meghatározó szereplőjeként – 1958-tól 1980-ig a női válogatott vezetőedzője volt, mellette tanított és edzőgenerációkat nevelt – hatalmas tisztelet övezi az országban.

„Különleges, erős és briliáns nő. Vezető, úttörő, példakép tanítványainak szerte a világon, aki történelmet írt, s közöttünk él. A sport világában rendkívüli tiszteletnek adóznak neki, sportágában, a tornában minden idők legjobbjai között van a helye. Izraelben a tornasport egyik megalapítója, aki több mint ötven évig edzette a sportolókat, oktatta edzők generációit. A sportnevelést és tudása átadását a fiatalabbaknak mindig is rendkívül fontosnak tartotta. Eltökélten dolgozott, és magas mércét állított a jövő testnevelői elé. A személyes felelősségvállalás és az önfegyelem vezette minden körülmények között” – írták ajánlásukban a díjról döntő bírák.

Keleti Ágnes 2002 óta a tornasport nemzetközi Hírességek Csarnokának tagja, 2004 óta a Nemzet Sportolója, 2008 óta a magyar tornasport halhatatlanja. 2015-ben magyar sport kategóriában Prima Primissima-díjat kapott. Január 9-én ünnepelte 96. születésnapját, a legidősebb élő magyar olimpiai bajnok.

Az Izrael-díj az ország legmagasabb rangúnak tartott, legnagyobb presztízsű elismerése, melyet évente osztanak ki 1953 óta.

המתעמלת הישראלית אגנס (אגי) קלטי בת ה-96, זוכת ...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik