Tokió 2020: megszűnt a Japán Olimpiai Bizottság elnökének NOB-tagsága

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.03.26. 21:27
Már nem tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak Takeda Cunekazu, a Japán Olimpiai Bizottság korrupció gyanújába keveredett elnöke.

A sportvezető egy hete jelentette be, hogy idén júniusban, jelenlegi elnöki ciklusának végén távozik hazája olimpiai bizottságának éléről, s egyúttal a NOB-ból is. A nemzetközi bizottság ugyanakkor kedden közölte, hogy szabályai szerint Takeda tagsága a keddi nappal megszűnt.

Takeda Cunekazu ellen tavaly decemberben emelt vádat a francia gazdasági ügyészség, mivel a gyanú szerint 2013-ban megvesztegetés szándékával utalt több mint kétmillió dollárt a Black Tidings szingapúri tanácsadó irodának azért, hogy bebiztosítsa a tokiói pályázat sikerét. A korábbi díjugrató ellen a NOB-ban etikai vizsgálat indult.

Japánban még 2016-ban vizsgálatot indítottak ennek kapcsán, majd a hivatalos szervek közölték, a kifizetés legális tanácsadói díj volt, és a Japán Olimpiai Bizottság is jelezte, hogy vizsgálóbizottsága szerint jogszerű volt az utalás. A 71 éves sportvezetőt a francia hatóságok kérésére japán ügyészek 2017-ben kihallgatták, tavaly decemberben pedig egy francia bíró előtt tett vallomást.

Takeda, aki versenyzett az 1972-es és 1976-os olimpián, 2001 óta vezeti a Japán Olimpiai Bizottságot, és 2012 óta volt tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, melyben a marketingbizottság elnökeként ténykedett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik