Tokió 2020: Még egyszer nem lehet halasztani – Kulcsár Krisztián

NOVÁK MIKLÓSNOVÁK MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2020.07.24. 14:08
null
Kulcsár Krisztián szerint még egyszer nem lehet elhalasztani a tokiói játékokat (Fotó: Földi Imre)
A MOB elnöke, Kulcsár Krisztián úgy véli, nem volt más választás, mint a tokiói játékok elhalasztása, ugyanakkor az újabb halasztás kizárható – akkor már törölni fogják a 2020-as olimpiát. 

– Jó döntés volt márciusban elhalasztani az olimpiát?
– Igen. Annál is inkább, mert nem a játékok megrendezése, hanem a törlése volt az alternatíva.

– Miként a Nemzetközi, úgy a Magyar Olimpiai Bizottság is az utolsó pillanatokig kitartott a rendezés mellett. Mi volt a döntő érv a halasztás mellett?
– Felgyorsult láncreakció zajlott le. Márciusban a legkülönbözőbb országokból kaptunk jelzéseket sportolóktól, hogy nem tudnak készülni, ez abba torkollott, hogy több olimpiai bizottság is jelezte: az eredeti időpontban nem utaznak Tokióba. Végül a NOB elfogadta az érvelést, mely szerint sok helyen nem voltak adva a felkészülés alapvető feltételei, így elengedte az ügyet, még ha a járványhelyzet meg is engedte volna, hogy óvintézkedések mellett az idén olimpia legyen.

– Egy év múlva nem állhat elő ugyanez a helyzet?
– A sportélet nagyjából újraindult, és még ha egyelőre tervezés alatt is vannak a nemzetközi versenynaptárak, a sportolók edzenek, már zajlik a felkészülés. A NOB-bal egyetemben a tokiói szervezők és a sportolók is várják a jövő évi olimpiát.

– Elképzelhető újabb halasztás?
– Nem, az alternatíva ebben a helyzetben a törlés. Ám mielőtt kérdeznék, már mondom is, hogy nincs B-terv. Arra készülünk, hogy lesz olimpia. Megnyugtató híreket kapunk és megnyugtató beszélgetéseket folytatunk a NOB-bal és a szervezőbizottsággal is.

– A 2022-es ifjúsági olimpia törlése nem aggasztó jel? Ezt a döntést is a NOB hozta meg, ráadásul a koronavírusra hivatkozva.
– Szenegál nem képes ifjúsági olimpiát rendezni 2022-ben, ezzel együtt legyen teljesen világos, hogy a dakari játékok elhalasztása semmilyen összefüggésben nincs a tokiói olimpiával.

– A másik elgondolkodtató körülmény a napokban sokat idézett közvélemény-kutatás, mely szerint a japánok háromnegyede ellenzi az olimpia megrendezését.
– Veszem a bátorságot, hogy a sajtóértesüléseket fenntartásokkal fogadjam. Annál is inkább, mert épp most zajlott le a kormányzóválasztás Tokióban, és toronymagasan az a jelölt győzött, aki támogatja az olimpiát.

– Milyen tervei vannak a NOB-nak és a szervezőbizottságnak, miként akarják lebonyolítani az olimpiát?
– A terveket az határozza meg, hogy az olimpia idején áll-e rendelkezésre vakcina. Ennek megfelelően a mára bevett gyakorlattá váló szociális távolságtartás szabályait alkalmazzák majd a versenyeken, a nézőtereken, még az olimpiai faluban is. Így ha a csillapuló járvány vagy a vakcina rendelkezésre állása okán mégis más lesz a forgatókönyv, az ennél csak kedvezőbb lehet. A sok nehézség mellett a vírus paradox módon kiköveteli a már régóta hangoztatott igényt is: legyen egyszerűbb, kevésbé költséges az olimpia!

– Milyennek ítéli meg a magyar csapat jelenlegi felkészültségét?
– Az elmúlt hónapok inkább pszichésen okoztak károkat, ám van még egy teljes évünk. A kvalifikáció jelenti most a legnagyobb izgalmat, és várjuk, hogy ősszel újrainduljanak a versenyek.

– Gyakorta lehet arról hallani, hogy a magyar sportolók is motivációs problémákkal küzdenek. E téren van teendője a MOB-nak?
– Az ilyen jellegű problémákat esetileg kell kezelni. Derűlátó vagyok, hogy miként a mindennapi élet természetes módon visszazökken a megszokott kerékvágásba, ugyanez a lelki visszarendeződés megtörténik majd a sportolóinkkal is.

„MINDEN ÓRÁBAN ESZEMBE JUT, HOGY MOST LENNE AZ OLIMPIAI MEGNYITÓ”

SZABÓ TÜNDE ÉS SCHMITT PÁL ÜZENETE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik