MTI 2020.09.24 12:33 Frissítve: 2020.09.24 13:20

Tokió 2020: lehetnek olyan sportolók, akiknek karanténba kell vonulni a helyszínen

Elképzelhető, hogy lesznek sportolók, akiknek karanténba kell vonulniuk a tokiói olimpia helyszínén, de nekik is engedélyeznék az edzéseket a jövő nyárra halasztott tokiói nyári játékokat megelőzően a szervezőbizottság elnöke szerint.

Újabb biztonsági intézkedésekről ötletelnek a tokiói olimpia szervezői (Fotó: AFP)

A koronavírus-járvány miatt a szervezők a japán kormánnyal és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal együttműködve a biztonsági intézkedéscsomag kialakításán dolgoznak, amely decemberre ölthet végleges formát. Szerdán az illetékesek nyilvánosságra hozták az előzetes elképzeléseket, melyek szerint a sportolókra kötelező tesztelés vár majd az országba lépés és az onnan távozás előtt is, emellett utazási korlátozásokat rendelnének el nekik Japánon belül, de karanténra nem köteleznék őket.

Muto Tosiro, a szervezőbizottság vezetője viszont – az insidethegames.biz cikke szerint – felvetette, hogy a karantén sincs kiizárva, de ilyen esetben a versenyzők engedményeket kaphatnának és lehetőségük lenne a tréningezésre. Álláspontját azzal indokolta, hogy a világ országaiban eltérő a járványhelyzet és a tesztelések sem egységesek.

„Országonként változó, hogy milyen a tesztek megbízhatósága. Egyáltalán nem biztos, hogy mindenhol ugyanolyan az ellenőrzések hatékonysága" – mondta Muto.

A NOB, a japán kormány és a szervezők között folyamatos az egyeztetés. Szerdán a szigetország miniszterelnöke telefonon beszélt Thomas Bachhal, aki pénteken bekapcsolódik a koordinációs bizottság online ülésébe, melyen az olimpiai bizottság, az szb és a japán kormány tagjai vesznek részt, és az olimpia lehetséges lebonyolításának lehetséges forgatókönyvéről egyeztetnek majd.

Az idény nyárról jövőre halasztott játékokat 2021. július 23. és augusztus 8. között bonyolítják le.

2020.10.19 22:04:08

Egyéb egyéni L. P. I.

2020.10.19 19:08:23

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Felmérésekben, elriasztó adatok közzétételében, győzködésben nem volt, nincs hiány Klebelsberg Kunó óta napjainkig, ám mintha ezzel a legtöbbször le is tudnánk a legendás kultuszminiszter által kirótt feladatot.

2020.10.16 20:23:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

„Úgy harcolt, mintha tényleg ez az egyetlen és utolsó alkalma lenne a siker eléréséhez.”

2020.10.16 22:53:46

Egyéb egyéni PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. Minden egyes győzelemnek örülni kell és értékelni, hogy Marco Rossival a gondok ellenére egy meccsre kerültünk attól, hogy részt vehessünk a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

2020.10.15 20:17:49

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hittem, hogy a súlyemelés igazságos. Anno nem tudtam elképzelni, hogy amit látok, csalás lehet, s ami a biztonságot, a pontosságot (a mérhetőséget) jelentette nekem, az a leginkább támadható.