Tokió 2020: „Éljen Kanada!″ – reakciók a visszalépésre

Vágólapra másolva!
2020.03.23. 16:10
null
Ilyet idén Tokióban biztosan nem láthatunk… (Fotó: AFP)
Hétfőn délelőtt előbb a Kanadai, majd az Ausztrál Olimpiai Bizottság közölte, hogy nem küld sportolókat a tokiói nyári olimpiára, ha azt idén rendezik meg. Ráadásul Japánban először beszéltek a halasztás lehetőségéről – mégpedig Abe Sinzo miniszterelnök. Az alábbiakban a két ország visszalépésére érkező, nemzetközi testületektől származó reakciókból válogattunk, amelyeket a Reuters gyűjtött össze.

Hétfőn kora délután a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos lapján megjelenített közleményében közölte, nem látja célravezetőnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésének kétségbevonását – a közlemény ide kattintva olvasható.

A már évek óta zajló doppingbotrány miatt Oroszország helyzete mindenképpen különleges – eleve nem tudni, hogy egyáltalán „saját jogon″, orosz zászló alatt állhatnak-e rajthoz az orosz sportolók Tokióban, vagy csak függetlenként, az olimpiai lobogó alatt. Ennek szellemében az Orosz Olimpiai Bizottság meglehetősen szűkszavúan reagált, az elnök, Sztanyiszlav Pozdnyakov annyit közölt, hogy mindent megtesznek sportolóik egészségének biztosításáért.

SZAVAZÁS

Megrendezik 2020-ban Tokióban a nyári olimpiát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Összerántani kétszáz nemzet képviselőit négy hónapon belül Tokióban egyetlen helyre, úgy, hogy még nem tudjuk, hogy legyőztük-e a koronavírust… Ez egyszerűen túl kockázatos″ – mondta a Dán Olimpiai Bizottság és Sportszövetség igazgatója, Morten Mölholm Hansen a dán közszolgálati rádiónak.

A franciák ugyanakkor valamelyest próbálják védeni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), még ha el is ismerik, hogy a játékok elhalasztása elkerülhetetlen és csak napok kérdése a bejelentése.

„Abban a pillanatban, amikor a NOB jelezte, hogy más megoldásokon gondolkodik, már eldőlt, hogy elhalasztják az olimpiát. A NOB sok kritikát kapott, de soha nem állította azt, hogy ragaszkodik az eredeti időponthoz″ – közölte Denis Masseglia, a Francia Olimpiai Bizottság elnöke a Radio RMC-nek.

Boris Johnson brit miniszterelnök szóvivője hétfőn azt mondta, a jelenlegi körülmények között a sportolók jelentős bizonytalansággal néznek szembe, ugyanakkor az olimpikonok, a szurkolók és a hivatalos személyek egészségének és biztonságának megvédése a legfontosabb.

„Azt akarjuk, hogy a NOB hamarosan hozzon végleges döntést az olimpiáról, mert így világos helyzetet teremt minden érintett számára″ – jelentette ki Johnson szóvivője.

A lengyelekegy egymondatos közleménnyel reagáltak, amelyben szinte felszólítják a NOB-ot egy új időpont mielőbbi kijelölésére, míg a hollandok szintén egy kommünikében tudatták álláspontjukat.

„Egyetlen sportolónkat sem fogjuk elküldeni Tokióba, ha nem látjuk biztosítottnak az egészségét. Ennek eldöntéséhez az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), a Holland Közegészségügyi Intézettől és a Holland Külügyminisztériumtól kapott ajánlásokat használjuk fel és elemezzük″ – fogalmaz a Holland Olimpiai Bizottság közleménye.

Persze, nemcsak a különböző szervezetek közölték a véleményüket a két ország távolmaradásáról, hanem egyes sportolók is megtették azt. A női 100 méteres pillangóúszás világbajnoka, az első olimpiájára készülő, 20 éves kanadai Maggie MacNeil érzelemdús posztban reagált hazája döntésére az Instagramon.

„Néha csak egy hatalmas ölelés kell és nincs szükség másra. Tudom, hogy a döntést meghozókat a sportolók érdekeinek legjobb szándék szerinti képviselete vezényelte, és a szívem mélyén tudom, hogy jó és helyes döntés született. De ettől még nem lesz könnyebb elfogadni″ – fogalmazott a világbajnok úszó.


 

Nála jóval hirtelenebb hangvételt ütött meg Lolo Jones, amerikai korábbi gátfutó és bobos, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb sportolója.

„Éljen Kanada! Visszalépett az olimpiától, hacsak nem halasztanak! Az egészségünk sokkal fontosabb, mint a sport! Remélem, az Egyesült Államok lesz a következő!″ – írta Jones heveny felkiáltójel-túltengésben szenvedő Twitter posztjában.

A britek olimpiai bajnok kerékpárosa, Callum Skinner szintén a Twitteren véleményezte a történéseket, pontosabban Thomas Bach NOB-elnök ténykedését állította pellengérre.

„A NOB elnökének makacssága és arroganciája látványosan elbukott ebben az ügyben, de ezzel sajnos csak gyengítette az olimpiai mozgalmat. Nem ez az első eset, amikor a saját motivációt a sportolók és a mozgalom érdekei fölé emeli″ – írta posztjában Skinner.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik