MTI 2019.05.22 19:35 Frissítve: 2019.05.22 20:34

Tokió 2020: a NOB júniusban dönt az AIBA sorsáról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) júniusban dönt arról, elveszi-e a Nemzetközi Ökölvívó-szövetségtől (AIBA) azt a jogot, hogy megszervezze a 2020-as tokiói olimpia boksztornáját. A sportág jövő évi ötkarikás jelenléte nincs veszélyben.

 

A NOB elnöke, Thomas Bach május elején jelentette be, hogy szerinte egyáltalán nem lenne bonyolult feladat létrehozni egy új szövetséget, ami által a sportág megerősíthetné a helyét a játékokon. Hozzátette: úgy véli, bőven lenne idő felállítani ezt a szervezetet. Ezen a nyilatkozaton az AIBA vezetése és különösen Tom Virgets ügyvezető igazgató felháborodott.

A NOB által megbízott testület szerdán ismertette az ökölvívást átvilágító jelentését a NOB végrehajtó bizottságával, és ez alapján született az a döntés, hogy júniusban – várhatóan a hónap végén – eldől, az AIBA szervezheti-e az ötkarikás boksztornát, amelyen Rióhoz hasonlóan 286 bokszoló venne részt. A férfiaknál nyolc, a nőknél öt súlycsoportban versenyeznek majd. A kvalifikációs viadalokat a NOB irányelvei szerint kell megrendezni.

Virgets az eljárással kapcsolatban is jelezte kifogásait. Szerinte a vizsgálati jelentés egyoldalú és elfogult eljárás alapján született, az AIBA ugyanis a NOB minden kérését teljesítette, és a jelzett gondokat orvosolta, ahogy a jövőben is kész azt megtenni.

Az AIBA és a NOB vitája hosszú évekre nyúlik vissza, a bokszszövetség ugyanis éveken át válságban volt. Vu Csing-kuo korábbi elnök 2017 nyarára csődközeli helyzetbe vezette a szövetséget, ám leváltásával sem sikerült megnyugtatóan rendezni a helyzetet. Helyére tavaly januárban ideiglenesen az üzbég Gafur Rakhimovot választották meg, akit az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítanak, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint, „Rakhimov Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike”. A NOB már akkor tiltakozott a személye ellen, ám hiába kérte hosszú ideig, hogy ne Rakhimov irányítsa a szövetséget, a sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra, a szövetség a tavaly novemberi tisztújításán mégis az üzbéget választotta meg. Ezt követően az olimpiai bizottság november végén befagyasztotta a kapcsolatot az AIBA-val, mert úgy ítélte meg, hogy több területen továbbra is komoly problémák vannak a szervezetnél. A legnagyobb bizonytalanságot az AIBA pénzügyi helyzete és gazdálkodása, valamint Rakhimov személye okozta. Az üzbég végül márciusban lépett a háttérbe, és bízta másra a szövetség irányítását.

A kapcsolat befagyasztása azt jelenti, hogy a NOB felfüggesztette az AIBA-nak szánt pénzek kifizetéseit, a szövetség pedig nem használhatja az olimpiai ötkarikát és a 2020-as nyári játékok emblémáját. Az AIBA nem lehet kapcsolatban a tokiói olimpia szervezőivel, a jegyeladásokat sem intézheti a sportág viadalaira, sőt a kvalifikációs rendszert sem határozhatja meg, nem tervezhet tesztversenyt a japán fővárosba és az olimpiai bokszprogramot sem alakíthatja ki.

Az AIBA nemrégiben elutasította, hogy végrehajtó bizottságának orosz tagja, Umar Kremljov üzletember magánforrásból 16 millió dollárral rendezze a szövetség tartozásait.

Az ökölvívás 1904 óta olimpiai sportág – csak az 1912-es játékok műsorán nem szerepelt –, míg az AIBA 203 tagországgal a világ harmadik legnagyobb sportszervezete.

2019.06.26 19:25:41

Egyéb egyéni PAPP BÁLINT

37. LIDL BALATON-ÁTÚSZÁS. „Ha elkezdesz futni, abból előbb-utóbb maratoni lesz.” (x)

2019.06.24 14:49:06

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Kilencven éve halt meg Amszterdam kétszeres olimpiai bajnoka, Tersztyánszky Ödön.

2019.06.23 21:32:11

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Nemzeti Sport hétfői számából ajánljuk.

2019.06.22 22:36:32

Egyéb egyéni HENRY KISSINGER

ALAPVONAL. Ellentétben a múlt korszakaival, a mai világrendek egymással elválaszthatatlanul összefonódtak, így természetesen elkerülhetetlen, hogy bizonyos területeken versenyezzenek egymással. Egyesek tartanak ettől, az olimpia azonban már számos esetben bizonyította: megtestesíti az egymással való békés versengés eszméjét.

2019.06.22 21:58:18

Egyéb egyéni nemzetisport.hu