MTI 2020.03.24 20:00 Frissítve: 2020.03.24 20:19

Tokió 2020: a nemzetközi sportélet üdvözölte a halasztást

A nemzetközi sportélet minden szereplője üdvözölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését, miszerint a koronavírus-járvány miatt nem most nyáron, hanem egy évvel később rendezik meg a tokiói nyári olimpiát.

Tokiói utcakép (Fotó: AFP)

 

A világ legeredményesebb ötkarikás szervezetének, az Egyesült Államok Olimpiai Bizottságának ügyvezetője, Sarah Hirshland a sportolóknak üzent. Kiemelte, noha mindenki felkészült arra az eshetőségre, hogy halasztani kell az olimpiát, most mégis a szíve szakad meg, és együtt érez a versenyzőkkel, a szervezőkkel, a japán emberekkel és mindenkivel, aki érintett a halasztásban. A nyílt levelében azt írta, a versenyzők kemény munkájának és életüknek a csúcspontja lett volna az idei nyár, de most az a helyes, ha visszalépnek egyet, és majd mindenki várhatja, mikor lehet ismét biztonságban összegyűlni az olimpián.

Andy Andson, a Brit Olimpiai Bizottság ügyvezetője elmondta: mély szomorúsággal fogadják el a halasztást, de mindenki tudja, ez az egyetlen helyes és támogatandó döntés a világjárvány miatt. „Itt volt az idő, hogy ne a tokiói olimpiára gondoljunk, hanem arra, hogy mindenki biztonságban legyen otthon a családjával” – fogalmazott Andson.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) közleményében kiemelte: a sportolók is a halasztás mellett voltak, és úgy gondolják, ezzel a döntéssel minden érintett érezheti, hogy figyelnek rá. Ezzel együtt a szervezet a NOB-bal együttműködve áttekinti a kvalifikációs rendszert, hogy a sportolók tudják, pontosan miként állnak.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA), amely a 2021. július 16. és augusztus 1. közötti vizes világbajnokság miatt különösen érintett az olimpia egy évvel történő halasztása miatt, ugyancsak közleményben jelezte: mostantól szorosan együttműködik a fukuokai vb szervezőbizottságával, a Japán Úszószövetséggel és a japán kormányzattal a rugalmasabb rendezés érdekében, majd ennek tükrében keresnek megfelelő időpontot a NOB-bal egyetértésben.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) szerint az érintettek nehéz döntést hoztak, de ez a helyes út és a legjobb irány a sportolók számára. Az ICF kész együttműködni a NOB-bal abban, hogy a halasztás minél zökkenőmentesebb legyen. „Továbbra is biztosak vagyunk abban, hogy a tokiói olimpia hihetetlenül sikeres lesz, függetlenül attól, hogy mikor rendezik meg.”

A közlemény hozzátette, hogy az ICF hamarosan életbe lépteti azt a vészforgatókönyvet, amelyet az olimpia és a paralimpiai játékok elhalasztása esetére készített, de előbb megvárja a NOB hivatalos állásfoglalását az olimpia új időpontjával kapcsolatban.

A Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke, Alejandro Blanco szerint a NOB jó hírrel szolgált akkor, amikor bejelentette az olimpia halasztását. Ezzel a szervezet lehetővé teszi, hogy minden sportoló egyenlő eséllyel készülhessen, és figyelhessen az egészségére, mint ahogy a világjárvány kezdete óta ezt mindenki követelte.

Alfons Hormann, a Német Olimpiai Sportszövetség elnöke úgy véli, a NOB döntése megerősíti a világ lakosságának, hogy a sportvilágban hozott döntéseket annak érdekében hozták, hogy a világjárvány a lehető legjobban és leghamarabb ellenőrzés alatt álljon.

A Nemzetközi Teniszszövetség első embere, David Haggerty hangsúlyozta, hogy még sohasem látott helyzettel kell szembenézni, amely felelősségvállalást és megalapozott döntések meghozatalát igényli a vezetőktől. „Ez keserű csalódás azoknak, akik keményen készültek és edzettek, de mindannyian megértjük, hogy az emberi élet, az egészség és a biztonság az első” – fogalmazott Haggerty.

Oleg Maticin orosz sportminiszter elmondta: tiszteletben tartják a NOB és a japán vezetés közös határozatát. „Ezekben a nehéz időkben a sportolók, a szervezők, az országok képviselőinek és a NOB-tagok egészsége áll mindenek előtt” – fogalmazott Maticin.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!

2020.03.29 22:36:51

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Sokáig sokat tettünk azért, hogy ne legyen rendben semmi, most viszont életünk meccsét vívjuk. Úgyhogy nincs más választásunk, mint megnyerni azt.

2020.03.27 21:31:52

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Viharos időszak volt, de a sportvilág csak nehezen fogta fel, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint futni, ugrani, úszni, labdázni. Magyarországon különösen igyekeztek elhessegetni a borús jóslatokat.