Tokió 2020: a karate is programba kerülhet

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.01.08. 15:19
Bekerülhet a 2020-as tokiói nyári olimpia hivatalos programjába a karate.

A küzdősport műsorba vételéről a Karate Világszövetség (WKF) spanyol elnöke, Antonio Espinós tárgyalt csütörtökön a japán állami és sportvezetés több tagjával, köztük a szigetország sportminiszterével, Simomura Hakubunnal és a főváros polgármesterével, Maszuzoe Joicsivel.

Emellett további megbeszéléseket tervez a Japán Olimpiai Bizottság elnökével, Takeda Cunekazuval és Mori Josiro volt kormányfővel, az öt és fél év múlva esedékes ötkarikás játékok szervezőbizottságának vezetőjével.

Espinós az EFE-nek nyilatkozva azt mondta, kapcsolatba lép mindazokkal, akik döntéshozatalra jogosultak az olimpiai program ügyében, és tudatosítani igyekszik: közös érdek, hogy a karate ott legyen a 2020-as játékokon.

A WKF törekvéseit nagyban segítheti, hogy a karate az ősi japán harcművészetből született olyan küzdősport, amelynek a szigetországban értelemszerűen hatalmas tábora van, világszerte pedig – a nemzetközi szövetség közlése szerint – mintegy 100 millióan űzik.

A karate műsorra tűzése azt követően vált reális lehetőséggé, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a múlt év végén elfogadta új – német elnöke, Thomas Bach által kezdeményezett – reformcsomagját, amely megengedi, hogy az olimpia házigazdái maguk döntsenek „egy vagy több” sportág programba kerüléséről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik