K. Zs. 2020.01.31 11:41

Titokzatos befektetők új szintre emelnének egy sportágat

Merész tervet jelentett be a napokban egy brit székhelyű szervezet: felülírván az anyagiakban amúgy sem szűkölködő sportág pillanatnyi, jól felépített versenyrendszerét, a titokzatos World Golf Group új, mesés pénzdíjakkal csábító golftornasorozatot készül indítani 2022 januárjától, bizonyos tekintetben a Formula–1-et mintául tekintve. A terv titokzatos, ám a tét olyan nagy, hogy a golfsajtó nem hagyta szó nélkül, és a sportág nagy szervezetei, több éljátékosa is megszólalt.

Az itt éppen Dubaiban versenyző éljátékost, Rory McIlroyt már megkeresték a szervezők (Fotó: AFP)

 

A titokzatos, egyelőre egyetlen arccal sem egyértelműen azonosítható World Golf Group (WGG) nevű szervezet elképzelése szerint a Premier Golf League (PGL) 18 versenyből állna – ezekből tízet az Egyesült Államokban rendeznének meg –, a nyolc hónapon át zajló sorozat összesített pénzdíja 240 millió dollár lenne. Tornánként legalább 10 milliót osztanának szét, ami finoman fogalmazva versenyképes a jelenlegi legtekintélyesebb körverseny, az egyesült államokbeli PGA Tour kínálatával.

Minden tornán 48 golfozó – a szándékok szerint a világ legjobb 48 játékosa – venne részt, és a jelenleg uralkodó szisztémával szemben nem négy-, hanem háromfordulós rendszerben játszanának, ami lehetőséget teremt arra, hogy minden résztvevő végigjátssza a versenyt, azaz nem alkalmaznák a két nap utáni mezőnyfelezést (cut). Egyéni bajnokot a 17. verseny után hirdetnének, a 18. verseny csapatverseny lenne, amúgy a golfozók egész évben valamiféle csapatrendszerben is vetélkednének, az F1-es istállók mintájára.

Változások a javából.

„Ha azt akarod, hogy az egész világ téged nézzen, akkor heti rendszerességgel kell a legjobb terméket felszolgálnod. A golfélet pillanatnyilag nem így szerveződik olvasható a liga létjogosultságát alátámasztani igyekvő WGG-közleményben. – Ha lenne lehetőség az újrakezdésre, biztosan nem úgy szerveznék meg a profi golféletet, ahogyan ma ismerjük. A Liga viszont esélyt kínál. Hiszünk a sikerünkben, mert a Liga az, amit a közönség, a szponzorok és a média kíván, és a Liga az, amit a golfozók megérdemelnek. Nemcsak a jelenlegi, hanem a jövőbeni golfgenerációk életét is felpezsdítené.”

A WGG állítja, nem valamiféle szakadár ligát szeretne létrehozni, hanem együttműködésre törekszik a jelenlegi két legerősebb versenysorozattal, az amerikaival és az európaival. Utóbbi két szervezet – amelynek presztízse és gazdasági háttere is sérülne a terv megvalósulása esetén – aligha osztja ezt a véleményt.

Első szűkszavú, hivatalos reakcióik összezárásra utalnak, mert elemeiben szinte szó szerint egyformák: „Nem kívánjuk kommentálni más sportszervezetek üzleti terveit, kapcsolódjanak azok akár létező, akár képzeletbeli tevékenységekhez”.

A golffal behatóan foglalkozó angolszász sajtó elsősorban azért gyanakvó, mert egyelőre egyetlen konkrét személy sem vállalta fel a WGG képviseletét. „Ahhoz, hogy komolyan vegyük World Golf Groupot, tudnunk kellene, ki áll mögötte – írja például Randall Mell, a Golf Channel szakírója. – Bárki is legyen a függöny mögött, nem gondolja, hogy elő kellene lépni és bemutatkozni? Nagyon szeretnénk a szemébe nézni.”

A világ éljátékosai közül többen elismerték, hogy megkeresték őket a liga szervezői; például a korábbi világelső, jelenleg második Rory McIlroy szerint évek óta zajlanak puhatolódzó tárgyalások.

„Nehéz ügy ez… – idézi a Guardian az északír golfozó minapi diplomatikus szavait. – Viszont én imádom a PGA Tourt. Tetszik nekem, ahogyan a golf manapság működik, és egészen biztosan nem szeretném veszni látni az elmúlt negyven-ötven év építkezésével kialakított rendszert. Hagyománytisztelőnek tartom magam, aki szerint egy ilyen forradalmi változtatás nem a helyes irányba tett lépés. Ugyanakkor a kezdeményezés katalizátora lehet bizonyos változásoknak, amelyek még nagyobbá tennék (a PGA Tourt), segítenék az előrelépést, és a topjátékosok érdekeit szolgálnák.”

A legnagyobb (major) tornákon öt diadalt arató, a fénykorán azonban már túl lévő Phil Mickelson valamivel többet mondott, és valamivel lelkesebbnek tűnik.

„Volt lehetőségem egy kevés időt eltölteni a liga megálmodóival, golfoztam is velük, és nagyon érdekes volt meghallgatni a terveiket, feltenni nekik néhány kérdést. Honnan indultak, hogyan kezdték el, mi áll a háttérben. Nagyon érdekes dolgokat tudtam meg. A kép még nem teljesen állt össze a fejemben, azt sem gondoltam végig, mit akarok erről nyilvánosan mondani, de az biztos, hogy az ötlet érdekes, és a terv nagyon összeszedettnek tűnik” – titokzatoskodott a világranglista 86. helyén álló amerikai játékos.

Huszonöt évvel ezelőtt már tettek kísérletet hasonló liga létrehozására, nem is akárkik: az akkori világelső golfozó, az ausztrál Greg Norman, valamint honfitársa, a médiamogul Rupert Murdoch neve fémjelezte a tervet, amely végül nem valósult meg.

A profi golf azóta is alapvetően regionálisan szerveződő körversenyek keretében zajlik, melyek közül egyértelműen az Egyesült Államoké a legerősebb – a férfiaknál és a nőknél egyaránt, a legmagasabbra törő golfozók oda vágynak. A WGG szerint azonban a világ sokkal globalizáltabbá vált, és érdemes ismét nekifogni a teljes világot átfogó szuper versenysorozat szervezésének.

A WGG üzleti partnerei közül egyelőre a New York-i székhelyű globális kereskedelmi bank, a sportban többek között a ketrecharcban (UFC) érdekelt Raine Group ismert. Jay Monaghan, az érdekeit védelmezni igyekvő PGA Tour irányítója szerint szaúd-arábiai pénz is mozog az új liga mögött, és a Guardiannek három különböző iparági forrás hasonló sejtésről számolt be.

A WGG nem határolódott el a szaúdi száltól, a szaúdi golfszövetség ellenben cáfol, és a brit lap sem zárja ki, hogy az információ nem valós, csupán a PGA Tour taktikázik így, hogy kommunikációjával politikailag máris kényelmetlen helyzetbe hozza a szárnyait bontogató vetélytársat .

Mindenesetre Szaúd-Arábia egy ideje nem áll távol a golftól: az utóbbi évek országimázs-javítást célzó hatalmas sportbefektetései részeként tavaly óta tornát rendez az Európai körverseny (EPGA) keretein belül – az idei, 3.5 millió dolláros viadal éppen ezekben a napokban zajlik.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.