MTI 2019.12.07 18:15 Frissítve: 2019.12.07 19:39

Téli siketlimpia: esküt tettek az utazó magyar sportolók

Szombat délután a Parlament Gobelin-termében ünnepélyes esküt tett a december 12–21. között Olaszországban sorra kerülő 19. téli siketlimpián részt vevő 12 magyar versenyző.

 

A Magyar Hallássérültek Sportszövetsége (MHSSZ) az ünnepi eseményen nemcsak a versenyzőket és edzőiket, hanem a családtagokat is vendégül látta, és jelen volt Weltner Györgyné Ivánkay Mária siketlimpiai bajnok asztaliteniszező, a nemzet sportolója, valamint Miklós Edit olimpiai hetedik helyezett alpesi síző, a Magyar Síszövetség elnöke is.

Tapolczai Gergely, az MHSSZ elnöke, országgyűlési képviselő felidézte, hogy 1949-ben rendezték meg az első téli siketlimpiát, magyar versenyzők pedig 2015-ben, Oroszországban indultak először, síben és curlingben, mint ahogy a következő versenyen is ebben a két sportágban szerepelnek. Négy éve 27 ország 336 versenyzője szerepelt, míg az idén csúcsdöntés várható, 33 ország 1024 résztvevőjével számolnak a rendezők.

„Hazánkat képviselni egy nemzetközi eseményen (...) fantasztikus érzés. Ha mindent megteszünk a célunk eléréséért, mindannyian győztesek vagyunk” – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, majd hangsúlyozta: Magyarország kormánya mindent megtesz azért, hogy versenyzői megfelelően készüljenek fel a különböző viadalokra. Az államtitkár köszönetet mondott az edzőknek, felkészítőknek és a családtagoknak, akik segítették az ide vezető utat, és sok sikert kívánt a versenyzőknek.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke hangsúlyozta: „nemcsak magatokért teszitek az esküt, hanem az egész magyar sportért, egész Magyarországért”.

„Ha majd a Milánó feletti településeken versenyeztek, gondoljatok arra, hogy az egész országot képviselitek. Ti a fogyatékosságotokkal együtt versenyeztek, és azért vagyunk különösen büszkék rátok, mert így vállaljátok a léteteket” – mondta az MPB elnöke.

Az eskü szövegét jeltolmács segítségével Heidum Bernadett olimpiai negyedik helyezett, világbajnoki ezüstérmes, Eb-győztes rövid pályás gyorskorcsolyázó mondta el.

A siketlimpián Magyarországot a tavaly egyaránt Európa-bajnoki bronzérmes férfi és női curlingcsapat, valamint Tulcsik Melinda alpesi síző képviseli.

2020.08.03 20:09:10

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Bűvös évszámok: 1848, 1954 – a történelem, a politika és a sport kapcsolódási pontjairól a Rubicon főszerkesztője, Rácz Árpád beszélt.

2020.08.03 18:49:45

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

A nemrégen elhunyt Ennio Morricone sakkbajnok akart lenni és élete végéig rajongott az AS Romáért.

2020.08.04 22:30:23

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Újabb és újabb pénzköltésre lehet kapacitálni a szurkolótábort...

2020.07.31 12:08:27

Egyéb egyéni P. V.

A legtöbb magyar sportfilm a fociról szól, de a vízilabda, az ökölvívás vagy a torna is kapott főszerepet.