Tájfutás: magyar aranyérem az egyetemi világbajnokságon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.20. 18:50
null
Weiler Virág a dobogó tetején (Fotó: tajfutas.hu)
Weiler Virág sprinttávon aranyérmet szerzett a finnországi Kuortanéban zajló XXI. tájfutó egyetemi világbajnokságon.

 

Weiler Virág a rendkívül meleg időjárás miatt különösen nehéz 3.5 km-es versenyben öt tizedmásodperccel előzte meg a svájci Martina Ruchot és 10.5 másodpercet vert a harmadik helyezett lengyel Aleksandra Hornikra a 89 fős mezőnyben.

A mezőny másik magyarja, Egei Petra (ELTE) az 54. helyen végzett. A viadal erősségét mutatja, hogy az első 16 helyezett egy percen belüli különbséggel ért célba.

„A két nappal korábbi sprintváltó alapján tudtam, hogy fizikailag ott vagyok az élmezőnyben, ezért igyekeztem a minél hibátlanabb tájékozódásra koncentrálni. Az első hatba vártam magam, de arra nem gondoltam, hogy nyerhetek is” – mondta az újdonsült világbajnok, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, aki az említett sprintváltóval a 10., a normál távú egyéni versenyben (9.74 km) a 39. helyen végzett.

1986-ban Miskolcon rendezték meg az első tájfutó egyetemi világbajnokságot, majd 2016-ban ismét a borsodi megyeszékhely volt a helyszín – Weiler akkor a sprintszámban a 13. helyen zárt.

A vb-történet eddigi legjobb magyar egyéni helyezése Lenkei Zsolté (NKE) volt, aki 2012-ben a spanyolországi Alicantéban középtávon (5.4 km) ezüstérmet szerzett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik