T. A. 2019.09.25 18:00 Frissítve: 2019.09.25 19:28

Szörf: Cholnoky Sára már biztosan ott lehet az olimpián!

Cholnoky Sára az Arany-csoportba jutással kiharcolta az indulási jogot a világbajnokságon – ott lehet a tokiói olimpián.


Cholnoky Sára kiharcolta az indulást az olimpián (Fotó: Robert Hajduk/RS:X Class)

Tudtuk, az első lépés az olimpiai részvétel felé az Arany-csoportba jutás. Cholnoky Sárának ez szerdán sikerült, s ezzel együtt megvan az olimpiai részvétel is, mivel hét nemzet versenyzői jutottak a legjobbak közé a még pályázók közül, és kilenc kvótát osztanak a Garda-tavon zajló szörf világbajnokságon. A férfiak mezőnyében a hetedik olimpiájára készülő Gádorfalvi Áron is bejutott az Arany-csoportba, ám ott nagyon sűrű a mezőny, úgyhogy rá még vár néhány kiélezett csata az előttünk álló napokban, hiszen hat plusz egy futam hátravan a világbajnokságból.

„Sorsdöntő nap volt ez, senki sem akart hibázni, mindenki mindent megpróbált, hogy kiharcolja az olimpiai részvételt. Ez végül a magyarok közül első szörfösként Cholnoky Sárának sikerült, aki egész nap jól versenyzett, de valahogy mindig túlizgulta a hajrát, így a szerdai utolsó, vagyis a hatodik futamon biztosította be a helyét az Arany-csoportban, s ezzel együtt az olimpián” – nyilatkozta Utassy Loránd szövetségi kapitány.

S vajon hogy látta az eddig történteket a második olimpiájára készülő Colnoky?

„Nagyon stresszes volt az elmúlt két nap, mert tudtuk előre, hogy ezeken sok múlik majd, konkrétan, ha bejutok az Arany-csoportba, biztosan meglesz a kvóta – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Cholnoky, akinek a felkészülésében a szövetségi kapitányon kívül sokat segített holland edzője, Diederik Bakker is. Bár délelőtt két nagyon jó rajtom volt, azután visszacsúsztam, úgyhogy az ötvenhetedik helyről vártam a délutáni futamot, úgy, hogy ötvenhárman jutottak az arany csoportba. Mentem egy jó biztonsági futamot, és azzal feljöttem a 49. helyre. Másodszor harcoltam ki az olimpiai indulási jogot, csak most sokkal hamarabb, mint legutóbb, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Most már lehet kicsit élvezni a versenyt.”

Cholnoky elmondta, júliusban részt vett egy edzőversenyen a Garda-tavon és volt rá lehetősége, hogy szeptember eleje óta ott készüljön, ez mindenképp sokat segített. Főleg annak tudatában, hogy sohasem volt még ennyi induló a világbajnokságon, és sohasem volt még ennyire sűrű a mezőny.

SZÖRF VILÁGBAJNOKSÁG, TORBOLE
Az állás 6 futam után. Férfiak:
1. Pierre Le Coq (francia) 9.0 helyezési pont, 2. Badloe (holland) 11.0, 3. Myszka (lengyel) 36.0, ...51. Gádorfalvi Áron (magyar) 116.0, ...88. Sánta Bence (magyar) 200.0
Nők: 1. Lilian De Geus (holland) 19.0, 2. Yunxiu Lu (kínai) 22.0, 3. Maggetti (olasz) 24.0, ...49. Cholnoky Sára (magyar) 112.0

2020.09.28 20:06:55

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

A korábbi szépségkirálynő legjobb sportolóinkkal süt-főz kameráink előtt.

2020.09.26 00:03:38

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A két brand sikertörténete akkor fonódott össze először.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.