I. SZ. 2020.08.15 08:05 Frissítve: 2020.08.15 08:13

Sznúker-vb: Selby szerint O’Sullivan tiszteletlen volt

A sheffieldi sznúker-világbajnokság elődöntőjében 16:14-es vezetésről 17:16-os vereséget szenvedő Mark Selby szerint Ronnie O’Sullivan tiszteletlen volt vele a mérkőzés hajrájában, amikor szorult helyzetekben „vaktában lövöldözött” ahelyett, hogy finoman játszott volna.

Ronnie O’Sullivan a vb-döntőben már nézők előtt játszik (Fotó: AFP)

Selby a délelőtti szakaszban 13:9-re vezetett, de O’Sullivan felzárkózott rá. A háromszoros világbajnok Selby ezt követően sem adta ki a kezéből, az előnyt, s biztonsági játékával láthatóan frusztrálta ötszörös bajnok ellenfelét, akinek néhány lökéséből úgy tűnt, ha ki is kap, szeretne mihamarabb túllenni a mérkőzésen.

O’Sullivannak a Selby által teremtett szorult állásokra erőből leadott lökésekkel reagált, s többször is szerencséje volt, mert jó állást hagyott. Selby szerint ellenfelének nem lett volna szabad így löknie.

„Úgy éreztem, kissé tiszteletlen volt a játéka, a vége felé minden egyes alkalommal, amikor sznúkert adtam, neki, száz mérföld per órás sebességgel lökte meg a golyót, mintha nem is érdekelné a játék. Lehet, hogy csupán rossz lelkiállapotban volt, de én ezt tiszteletlenségnek éreztem” – mondta Selby.

O’Sullivan 14:16 után 138-as bréket lökött, majd egyenlített, mielőtt a döntő frémben a 64-es brékjét követő biztonsági játék során néhány szerencsés menekülést bemutatva nyert.

„Ilyen állásoknál olyan erősen löksz, ahogy csak tudsz, remélve, hogy nem hagysz állást. Még mindig több értelme van, mint egy rossz  elgondolás miatt 40 pontot ajándékozni az ellenfélnek. Ha ugyanolyan jó lennék a biztonsági játékban, mint Mark, biztosan finomabban löknék, de a játék ezen oldaláról nincs sok fogalmam. Kicsit keserű most ez számára, mert kikapott a vébé elődöntőjében, és ez teljesen érthető” – mondta a döntőben az angol Kyren Wilsonnal találkozó O’Sullivan.

A szombaton kezdődő fináléra a brit kormány által engedélyezett lazítások eredményeképp beengednek 300 nézőt, akiknek azért a járványügyi szabályokat be kell tartaniuk.

A sznúker-vb az egyik kísérleti esemény volt, amelyre nézőket akartak beengedni, de a fertőzöttek számának emelkedése miatt a második napon bezárták a Crucible Színház kapuit. A koronavírus-esetek kedvező alakulása azonban augusztus 15-re lehetővé tette a kísérlet folytatását.

O’Sullivan a torna előtt nem örült annak, hogy a sznúkerjátékosokat „kísérleti patkányként” kezelik, és örült annak, hogy zárt kapus volt a torna. A döntő azonban más lesz.

SZNÚKER
14.30 és 20.15:
világbajnokság, döntő (Tv: Eurosport1)
Ronnie O’Sullivan (angol, 6. kiemelt)–Kyren Wilson (angol, 8.)

2020.09.26 00:03:38

Egyéb egyéni SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. A két brand sikertörténete akkor fonódott össze először.

2020.09.23 20:31:55

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Szerettem volna hinni március-április fordulójának főbekólintó napjai táján – naiv módon persze –, hogy az élet hajszolására kondicionált ember megáll, s néhány pillanatig gondolkozik legalább.

2020.09.22 22:24:13

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Már elnézést, de gépiesített sportolókat vagy hús-vér embereket akarunk-e látni? Sokak szerint itt a vége, itt kellene megállni. Csak még nem jutottunk el addig a pontig, amelyen túlról már nem lehet visszatérni.

2020.09.21 11:36:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A helyi lapok pedig nem válogattak a címekben:     „A sport megcsúfolása”, „Merénylet a versenyzők ellen”.

2020.09.20 21:45:37

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Az emberiséget sakkban tartó koronavírus-járvány miatt orvosilag ellenjavallt a meccsek előtti és utáni kézfogás is.