MTI 2019.09.17 21:47

Súlyemelő-vb: új csúcs, száz ország sportolói indulnak

Még el sem kezdődött a súlyemelők világbajnoksága a thaiföldi Pattayában, máris megszületett az első világrekord: soha nem látott mezőny, száz ország, köztük Magyarország sportolói szerepelnek a szerdán rajtoló és tíz napon át tartó eseményen.


Az eddigi „leg" a 2015-ös vébéhez kötődik, akkor 94 nemzet sportolói léptek pódiumra, ezt sikerül most felülmúlni. Kevés hiányzott ahhoz, hogy megdőljön a részvételi rekord az emelők számát illetően is: az idei világbajnokságra – több mint száz előnevező visszaléptetése után – végül 606-an jelentkeztek be, ennél csak a húsz évvel ezelőtti vb-n voltak többen, 626-an.

A vb-t megelőző keddi kongresszuson Aján Tamás, a nemzetközi szövetség (IWF) magyar elnöke örömmel jelentette be, hogy a 193 tagállam közül száz ország küldött versenyzőt Pattayába, amely az olimpiai selejtezősorozat egyik jelentős állomása is egyben. A 101. maga Thaiföld lehetett volna, amely a rendező szerepét megtarthatta, viszont az IWF elnöksége nem járult hozzá hazai súlyemelő indulásához, mivel az ország túl sok doppingesetet produkált az utóbbi egy évben, és nem sokkal a vébé előtt heten is rajtavesztettek a thaiok közül a meg nem engedett szerek használatán.

Viszont ez a tény sem tántoríthatta el az IWF-et attól, hogy a változatlan szigor jegyében a pattayai világbajnokságon is hatalmas ellenőrző programot valósítson meg.

„Csaknem a teljes mezőny felét megszűrjük, közel háromszáz emelő esik át doppingvizsgálaton. Nem hiszem, hogy lenne még egy ilyen világszövetség, amely ennyit áldoz és ilyen nagy számú kontrollt végezne, mint a miénk" – nyilatkozta az MTI-nek Aján Tamás.

Friss hír, hogy az egyiptomi válogatott tagjai szintén nem léphetnek pódiumra a thaiföldi eseményen. Az észak-afrikai ország súlyemelői a nevezési listában még szerepeltek, de – az állami média beszámolója szerint – közelmúltbeli doppingvétségek miatt az indulást végül nem engedélyezik számukra. Az egyiptomi olimpiai bizottság főtitkára közölte, a büntetés két évre szól, ezért attól félnek, hogy a jövő nyári tokiói olimpiát is érinti majd.

A thaiföldi vb-n négy magyar indul, de nevezési eredményük alapján egyikük sem fér be a legjobbakat tömörítő A csoportba. Igaz, ennek különösebb jelentősége nincs, mivel B, vagy akár C csoportos teljesítménnyel is be lehet kerülni az első tízbe, mivel a produkció rangsorol, nem pedig a csoportbeosztás.

Mindenesetre az első magyar fellépő Boros Viktória lesz, aki jövő kedden, a 87 kilósok C csoportjában mutatkozik be, a rendkívül magas létszám miatt igen sűrű program késő esti szakaszában, helyi idő szerint 22.30-tól. Szeptember 25-én kora délelőtt jut szóhoz Szuromi Tímea a 81 kg B csoportjában, és ugyancsak pénteken – magyar idő szerint délután fél háromtól – jön a 87 kg másik magyarja, a B csoportban érdekelt Magát Krisztina. Végül pedig Nagy Péter következik: ő 27-én, a zárónapon a plusz 109 kilogrammosok között versenyez a B csoportban.

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.