Súlyemelő-vb: transznemű új-zélandi nyert érmet; Magát a 8.

Vágólapra másolva!
2017.12.06. 00:54
null
A transznemű új-zélandi Laurel Hubbard a semmiből lépett fel a dobogó második fokára (Fotó: Twitter/Newstalk ZB‏)
A két versenyzőből álló magyar „különítmény” tagjai közül elsőként Magát Krisztina lépett dobogóra az anaheimi vb-n (annak is az utolsó napján), és a nyolcadik helyen végzett a +90 kilós kategóriában. Új-Zéland első világbajnoki érmeit szerezte meg a transznemű, két hónap múlva negyvenéves Laurel Hubbard.

 

A magyar súlyemelést csak olyan versenyző képviselhette az anaheimi világbajnokságon, akinek valós esélye mutatkozott a tíz közé kerülésre. Nos, Magát Krisztinának a kisujját sem kellett megmozdítania ahhoz, hogy egyértelművé váljon: egy-egy jó szakítás- és lökésgyakorlattal legalább a kilencedik helyig jut a kedd éjfél után véget érő versenyén. Tudniillik a nigériai Maryam Usman nem jött el a kaliforniai városba, míg a kameruni Albertine Um visszalépett a +90 kilós nők viadala előtt.

A Testvériség versenyzőjét szólították másodiknak szakításban, és miután a többiek jóval magasabban kezdtek, amolyan különpárbajt vívott Aleksandra Mierzejewskával. Sajnos kezdősúlyán, 100 kilón ragadt (a 103, valamint a 104 kiló is kifogott rajta), így a lengyel kétkilós előnnyel várhatta a lökést. Magát jött ki elsőnek, majd másodiknak is, és a 120, valamint a 128 kilóval sem guggolt be, szinte állva vette fel a súlyokat, és a kilökéssel sem volt problémája. Mierzejewska kétszer elrontotta a 130-at, de harmadszorra sikerrel járt, így Magát saját kezébe vehette a sorsát. Ha megcsinálja a 133-at, a 7. helyen végez (ugyanis a thaiföldi Chitchanok Pulsabsakul kiesett szakításban), ha nem, 8. lesz. Sajnos nem sikerült, és a derekát tapogatva, fájdalmas arccal fejezte be három jó gyakorlattal, 8. hellyel a világbajnokságot.

Noha elmaradt 234 kilós legjobbjától, a körülményeknek nagyban köszönhetően messze legjobb vb-szereplését produkálta, hiszen eddig nem tudott előrébb végezni a 18. helynél.

Az aranyérmet az amerikaiak olimpiai harmadik helyezettje, Sarah Robles szerezte meg, de az igazi szenzációt nem ő szolgáltatta: a transznemű Lauler Hubbard ugyanis Új-Zéland mindenkori első vb-érmeivel gazdagodott, összetettben és szakításban is második lett. Hubbard még Gavinként volt országos juniorrekorder 1998-ban, és 2017-ig semmilyen eredménye sem volt nemzetközi porondon. Jó ideje nőként élt, és az idei ausztrál nemzetközi viadalon mutatkozott be, mégpedig első hellyel (később az Óceánia- és a nemzetközösségi bajnokságot is megnyerte), ám transznemű volta miatt több rivális is úgy nyilatkozott, hogy nem volt fair a küzdelem…

Még nem tudni, a vb-ezüstje után miként fognak vélekedni felbukkanásáról.

83. FÉRFI- ÉS 26. NŐI VILÁGBAJNOKSÁG, ANAHEIM

NŐI +90 KG
Összetett, világbajnok: Sarah Robles (Egyesült Államok) 284 kg (szakítás 126 kg, lökés 158 kg)
2. Laurel Hubbard (Új-Zéland) 275 (124, 151)
3. Saima Haridi (Egyiptom) 268 (115, 153)

8. Magát Krisztina (Magyarország) 228 (100, 128)
Szakítás, világbajnok: Robles 126 kg
2. Hubbard 124
3. Tania Mascorro (Mexikó) 119

8. Magát 100
Lökés, világbajnok: Robles 158 kg

2. Haridi 153
3. Duangaksorn Chaidee (Thaiföld) 152

8. Magát 128

Magát Krisztinát a körülmények is segítették, három jó gyakorlattal a nyolcadik helyen végzett (Fotó: Földi Imre)
Magát Krisztinát a körülmények is segítették, három jó gyakorlattal a nyolcadik helyen végzett (Fotó: Földi Imre)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik