Súlyemelés: „Reménytelen ez a sportág itthon” – U23-as Európa-bajnokunk visszavonult

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.02.11. 14:24
null
Soóky Gergellyel egy kicsit a közeljövő is lelépett a színről (Fotó: MTI)
Az amúgy is nagy bajban lévő magyar súlyemelésnek hatalmas érvágás, hogy az U23-as Európa-bajnok Soóky Gergely 23 évesen feladta a szélmalomharcot, és otthagyja a dobogót.

 

A FÉRFIVÁLOGATOTT LEGUTÓBB…
... 20 éve, 6 hónapja és 22 napja örülhetett olimpiai éremnek, Feri Attila (70 kg) nyakába akasztották 1996-ban Atlantában
...15 éve, 3 hónapja és 7 napja ünnepelhetett világbajnoki érmet, Feri Attila (77 kg) lökésben végzett a harmadik helyen 2001-ben. A legutóbbi összetett érem szintén az övé, miután 70 kilóban bronzérmet szerzett 1995-ben, a legutóbbi összetett első hely Barsi Lászlóé 1987-ből
...4 éve, 10 hónapja és 2 napja szerzett Eb-érmet, Nagy Péter (+105 kg) szakításban lett harmadik 2012-ben. A legutóbbi összetett érem a 2001-ben második Feri Attiláé (77 kg), a legutóbbi összetett arany Stark Tibor (+105 kg) nevéhez fűződik 1997-ből

Hivatalos stílusban fogalmazva háttérbeszélgetést folytattunk Soóky Gergellyel az október végi súlyemelő országos bajnokságon. A kecskeméti Messzi István Sportcsarnok lelátóján üldögéltünk, ő pedig keserűen, őszintén beszélt, egyúttal megpendítette: benne van a pakliban, hogy abbahagyja a versenyzést. Fele sem tréfa, hiszen az egyetlen fiatal felnőtt a magyar férfi súlyemelésben, akivel egyáltalán számolni lehet a nemzetközi porondon, akit elsőnek neveznek meg, ha a sportág jövőjének képviseletét firtatjuk.

A kakasülős szomorkás disputára gondolva felhívtuk 2015 U23-as Európa-bajnokát, a 62 és 69 kilós kategória hatszoros bajnokát, Eb-6. helyezettet, hogy adjon helyzetjelentést. A kórházi ágyában vette fel a telefont. Mint kiderült, megműttette a bal vállát, amely hétköznapi mozdulatoknál is fájdogált.

„Mindenképpen megoperáltattam volna, ha emelek még súlyt, ha nem – szögezte le elsőre, aztán egyértelművé tette: – Feladtam a versenyzést... Amikor bejelentettem klubomnál, a Rekard SE-nél megrökönyödtek, és azt mondták, ne hamarkodjam el a döntést. Csakhogy nem hamarkodtam el, már egy éve gondolkodtam rajta. Azt is megmondom, mióta: a 2015-ös houstoni vébé óta, amikor azt láttam, hogy nemcsak az ázsiaiak és a kelet-európaiak, hanem a nyugat-európaiak is elhúztak tőlünk, csak úgy pattogtak a súllyal... Azóta minden edzésre menet a befejezésen morfondíroztam, a tavalyi U23-as Eb-re is kínszenvedés volt készülni, csak mások biztatására tudtam végigcsinálni. Nem is sikerült jól, és arra jutottam, reménytelen ez a sportág itthon, mást kell csinálni.”

NAGY PÉTER, ÉS SLUSSZ…
Soóky döntésének ismeretében magyar férfi súlyemelésről nemigen beszélhetünk, hiszen az idén 38 éves Gyurkovics Ferenc immár teljes erővel szövetségi kapitányi munkájára összpontosít, a júniusban 33 éves Baranyai János jövője pedig teljesen bizonytalan. A 2015-ös houstoni vb-n rásérült a combjára, és visszalépett, az elmúlt évet lényegében kihagyta, csak a novemberi csapatbajnoki döntőben segítette – önmagához képest említésre sem érdemes eredménnyel – a Haladást, amely decemberben szerződést bontott vele. Pekingi horrorsérülése után számtalanszor műtötték a térdét is (legutóbb egy éve), 2012 óta leszálló ágban van, így józan ésszel felmérve ő már nem lesz meghatározó ember, sőt jelenleg nem is válogatott. Maradnak a nemzetközi színpadon pehelykönnyű szerepalakítók, és a szövetség egyszemélyes kirakata, az elmúlt két olimpia egyetlen magyar résztvevője, Nagy Péter. Szó se róla, 156 kilójával a hatalmas, jól észrevehető „portálok” közül
való – de mögötte üresek a polcok.

Ebben a hangulatban mindenkire haragudott, és dacból külön a szövetséggel nem is közölte elhatározását, a Rekard SE trénerétől, az edzőbizottsági tag Kaiser Jánostól tudja az MSSZ. Amely nem is reagált, holott élet-halál kérdése, hogy megtartsa az értékeit, merthogy az icipicit is komolyan veendő magyar „súlyemelőversenyző-fajta” a kihalás szélén áll.

„Persze hallom, hogy ettől az évtől végre egész jó pénzek lesznek, de már ez sem boldogítana ebben a sportágban – folytatta Soóky, aki persze nem tökéletes, hiszen többször nem bírta el a mentális terhet a versenyeken, ugyanakkor a munkamorálját bárki példaként tudná felhozni. – Amikor ötvenezer forint Gerevich-ösztöndíjból tengődtem, és a szüleimnél lakva tudtam idáig kitartani, senki sem kérdezte, hogy jövök ki a pénzből. Nekem úgy tűnik, hogy a szövetségnél megelégszenek a jelen helyzettel. Nagy Péter saját jogon is ki tud majd jutni az olimpiára, egy kicsi támogatás mindig jut, mert jó a kapcsolat a MOB-bal, a felsőbb sportvezetőséggel, ami kellő kényelmet nyújt. De nagy szívfájdalmam az is, hogy amíg megszakadtam az edzőtáborban, tavaly kilencszer kellett rendelkezésre állnom a doppingellenőröknek, ugyanakkor a szövetség a 2015-ös vébére, majd a tavalyi Eb-re olyan versenyzőt is nevezett, akinek a harmincadik helyre volt esélye, ehhez képest pozitív lett egy korábbi doppingtesztje. Így még csak azt sem tudjuk mondani, hogy tiszta a sportág. Nagy butaság volt.”

A Pócza Vajkra és Csató Istvánra utaló Soóky Gergely szeretne beilleszkedni a civil életbe, megszerzi a teherautóra érvényes jogosítványt, és igyekszik továbbképezni magát szakmájában, a villanyszerelésben. Első lépésként lekapcsolta a villanyt a súlyemelőteremben.

FRISS: újabb négy évre marad a hazai szövetség elnöke

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik