Súlyemelés: Papandrea pályázik az IWF elnöki posztjára

MTI/H. D.MTI/H. D.
Vágólapra másolva!
2021.01.15. 14:07
null
Ursula Papandrea megpályázza az IWF elnöki posztját (Fotó: insidethegames.biz)
A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) októberben leváltott amerikai ideiglenes első embere harcba száll az elnöki tisztért a márciusi választásokon – írja az MTI.

 

Ursula Papandrea pályázati szándékáról az olimpiai sportokban járatos insidethegames.biz portál számolt be, kiemelve, hogy az amerikai sportvezető elítéli a „korrupció mérgező kultúráját” az IWF-ben. Papandrea alelnökként tavaly januártól látta el a világszövetség ideiglenes elnökének tisztét, miután Aján Tamás – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette vizsgálatok alapján megfogalmazott súlyos korrupciós vádak nyomán – lemondott 2000 óta viselt elnöki pozíciójáról. Papandreát azonban az elnökség októberben leváltotta, és rövid időn belül kétszer is új ideiglenes vezetőt nevezett ki az IWF élére, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nemtetszését és többször is hangoztatott aggályait kiváltva.

A NOB ugyanakkor támogatásáról biztosította a Papandrea által javasolt irányítási reformokat. A megbuktatott amerikai sportdiplomata – a portál minősítése szerint „kampánynyilatkozatában” – kijelentette, hogy az IWF jelenlegi elnökségéből „hiányzik a valódi akarat a szervezet túléléséhez szükséges alapvető változások támogatására”. A vezető testület tagjai közül hét olyan országból való, amely nagyszámú doppingvétség miatt nem küldhet teljes csapatot az ez év nyarán esedékes ötkarikás játékokra, kettő (Thaiföld és Egyiptom) pedig már el is van tiltva a tokiói részvételtől – írta az insidethegames.biz.

Ha elnöknek választják a március végi tisztújító kongresszuson – szögezte le Papandrea –, az elnökség minden leendő tagjának külső, független szakemberek felügyelte szigorú, ellenőrzési folyamaton kell átesnie. A jelenlegi elnökséget keményen bírálva hangsúlyozta: a súlyemelés csak akkor állíthatja helyre integritását és státuszát a világ sportjában, ha a régi gárdát módszereivel együtt teljesen eltávolítják, és eltiltják a súlyemelésben való bármilyen jövőbeli részvételtől. Papandrea „évtizedek óta tartó nyilvánvaló mulasztásnak” minősítette a „sportolók hangjának hiányát” az IWF irányításában, egyúttal szigorú doppingellenes politika bevezetése mellett tört lándzsát.

A NOB az IWF többszöri elmarasztalása után tavaly, december 7-én arról döntött, hogy a tokiói olimpia 196-os indulói létszámát csökkentve a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon már csak 120 súlyemelő vehet részt, emellett a francia fővárosban négy súlycsoporttal kevesebb lesz a mostani 14 kategóriához képest. A NOB végrehajtó testülete ismét komoly aggályait fejezte ki a nemzetközi szövetség irányításával és a sportág doppingfertőzöttségével kapcsolatban, és megismételte, hogy a súlyemelés olimpiai programban tartását folyamatosan vizsgálja.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik