HIRDETÉS
SZ. G. 2019.01.12 11:21 Frissítve: 2019.01.12 11:51

Súlyemelés: Nem sokkol ez az állapot – Aján Tamás

A szombaton 80. életévét betöltő Aján Tamást már nem sokkolja, hogy a súlyemelés olimpiai létéért kell naponta küzdenie.

Aján Tamás 80 éves (Fotó: MTI)

 

Netán a nyolcvanadik születésnapját is utazással és munkával tölti?
– Lemondtam néhány programot és utat, úgyhogy itthon vagyok – válaszolta a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) 2000 óta ötször megválasztott elnöke, a NOB tiszteletbeli tagja. – Persze ettől még sok mindennel foglalkoznom kell, például két napja járt nálam az IWF thaiföldi alelnöke a feleségével. Korábban végigdolgoztam ezt az időszakot is, de most megtalálom az alkalmat, hogy a sportbarátaimmal és a családommal legyek.

ÖRMÉNY FEJEDELMEK

Aján Tamás 1939. január 12-én született az erdélyi Szamosújváron, amely – Gyergyószentmiklóshoz, Csíkszépvízhez, Erzsébetvároshoz hasonlóan – örmények alapította település. A família – áján: örményül fejedelem – a 17. század elejéig tudja visszavezetni őseit. A második világégés idején a frontról hazatérő édesapa nem kért a közelgő román fennhatóságból, 1944 végén egylovas stráfkocsira rakta családját, és elindultak nyugatnak. Ausztriáig jutottak el, ahol 1945 májusában egy Graz közeli településen szülte meg az édesanya a legkisebb testvért, Ágnest. De mert a Vörös Hadsereg betette a lábát Stájerországba is, az apa úgy döntött, inkább visszafordulnak...

Itt ez a szép kerek évforduló, ugyanakkor a súlyemelés olimpiai létéért kell naponta küzdenie. Bosszantja?
– Évtizedek óta a doppingkérdés árnyékában tevékenykedem, tudomásul kell vennem, hogy ez együtt jár a napi munkámmal. Nem hirtelen előálló helyzetről beszélünk, nem sokkol ez az állapot – azon 2017 júniusában átestem, amikor a NOB elnöke, Thomas Bach kijelentette: ha nem rendezzük megnyugtatóan a sportágra nehezedő, dopping okozta problémákat, a súlyemelés már 2024-ben lekerülhet az olimpia programjáról.

Hogy haladnak a megoldással?
– Rögtön reagáltunk, kemény döntéseket hoztunk, amelyek az új olimpiai kvalifikációs rendszerben is megmutatkoznak. A NOB is elismeri a törekvéseinket, immár minket említ jó példaként, hogyan kell küzdeni a versenysport tisztaságáért. Vagyis a NOB mellénk állt, amire nem is tudom, mikor volt példa…

Nyilván a közeljövő legszebb ajándékának azt tekintené, ha a NOB véglegesítené a súlyemelés ideiglenes státusát a párizsi játékokon. De mi az, ami még foglalkoztatja az IWF vezetőit?
– A sportág népszerűbbé tétele, amelynek tervét a sportprogrambizottságunknak kell kidolgoznia.

Felvetődött már bármiféle megvalósításra érdemes ötlet?
– Még ebben az elnöki ciklusomban szeretném, ha megvalósulna a vegyes csapatok küzdelme. Még azt is el tudom képzelni, hogy nemcsak a férfiakat és nőket, hanem a korosztályokat is „vegyítsük”. Egyes sportágak viadalai eleve azért is izgalmasak, mert közvetlenül egymással versenyeznek a sportolók, például a medencébe nyolc úszó ugrik be. Nehéz elképzelni, hogy egyszerre nyolc dobogón küzdjenek a súlyemelők, de esetleg ki lehetne találni egy érdekes versenyszisztémát két dobogóra. Ez is lehet egy út…

2019.01.15 23:48:00

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ritkán hallunk munka közben megsérült bankárról vagy pékről, s általában az operaénekesnek sem a színpadon, ária közben megy el örökre a hangja. A profi pályafutás kényszerű befejezése kétségkívül nagy trauma, ám ha a versenyzőnek van civil »menekülő útvonala«, legalább félig kész terve a hogyan továbbra, túlélhető.

2019.01.15 10:44:13

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.01.15 11:20:25

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A testi-lelki állapotát naiv szürrealizmussal ábrázoló festőművész románca tíz évig tartott Muray Miklóssal.

2019.01.14 22:58:48

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Katelyn Ohashit előbb maga alá temette a tornasport brutalitása, majd megtalálta örömét – és önmagát is.

2019.01.14 22:29:38

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Tetszik vagy sem, a szurkolónak (majdnem) mindig igaza van. Ezen alapszabályról azonban a sportcsillagok olykor hajlamosak megfeledkezni.