Súlyemelés: eltávolított hatodik ujj, olimpiai arany, eltűnés, visszatérés

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2019.04.14. 09:36
null
Andrej Aramnav ezüstérmesként zárt
Szombaton ért véget Batumiban a súlyemelő Európa-bajnokság, amelynek utolsó napján a sportág fenegyerekét láttuk a dobogó második fokán állni. Nem mindennapi előzmények után lógott az ezüstérem a 2010 és 2018 között csak a 2014-es Európa-bajnokságon induló fehérorosz Andrej Aramnav nyakában a 109 kilósok eredményhirdetésén.

Ha már Ady-év, felötlik bennünk a párhuzam: miként száz éve elhunyt nagy költőnk, Andrej Aramnav is mindkét kezén hat ujjal született, vélekedése szerint az 1986-os csernobili atomkatasztrófa következtében. (Megjegyezzük, a többujjúság – mint Ady Endrénél – örökölhető születési rendellenesség.) Tizennégy éves korában Minszkben távolították el az edzője szerint „felesleges” két ujját, csak így indulhatott el első nemzetközi korosztályos viadalán.

Vagyis áldozatot hozott. Villámgyorsan jöttek a sikerek is, de nem futotta be a neki kimért pályát.

2010-ben a pekingi olimpiai győzelmét megörökítendő 
bélyegre is rákerült hazájában
2010-ben a pekingi olimpiai győzelmét megörökítendő bélyegre is rákerült hazájában

Már 19 évesen, 2007-ben világ-, 2008-ban Pekingben mindhárom világcsúcsot megdöntve olimpiai bajnok lett 105 kilóban (a szakításban és összetettben elért 200, illetve 436 kilós rekordját a kategóriák tavalyi módosításáig sem tudták túlszárnyalni), megválasztották az év fehérorosz sportolójának, a nagy siker azonban a fejébe szállt. 2009 februárjában három hónapon belül másodszor kapták rajta ittas vezetésen Audijával, amiért a fehérorosz szövetség – felfüggesztett büntetésként – két évre eltiltotta a versenyzéstől, megvonták havi 5000 dolláros államelnöki ösztöndíját, egyúttal büntetőeljárás is indult ellene (az ellenőrzés megtagadása miatt is). A 2010-es Eb-aranyát is elvették, miután szintetikus marihuána nyomait mutatták ki a doppingmintájában, és bár csak hat hónapra tiltották el, az igazi Aramnav már nem tért vissza.

A sört különösen kedvelő fehérorosz sérülésekkel – leginkább a csípőjével – bajlódott, aztán feltűnt a 2014-es Eb-n, hogy hazavigye a bronzot. Továbbra is sokat nyűglődött, porckorongsérve, combizomsérülése, lestrapált teste miatt 2016 márciusában bejelentette visszavonulását. De nem bírta sokáig, másfél év múlva újra elkezdett komolyan edzeni (kis súlyokkal hosszan bemelegítve, heti hat nap háromórás tréningeket tartva), és a tavaly novemberi világbajnokságra „visszalopta” magát a pódiumra. Bár 392 kilóval csak kilencedik lett, a sportág visszakapott egy klasszist, egy fenegyereket, aki 411 kilós produkciójának köszönhetően szombaton Batumiban ott feszített az Eb-dobogó második fokán.

Szép születésnapi ajándékkal kedveskedett magának – szerdán lesz 31 éves.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik