nemzetisport.hu 2019.01.11 13:33 Frissítve: 2019.01.11 19:25

Sporttámogatás: Nem lesz kevesebb a tao – Orbán Viktor

Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón elmondta, többen félreértelmezték a taotámogatás módosításáról szóló rendeletet: bár a kulturális taót megszüntették, a sporttao az idén sem lesz kevesebb.

Orbán Viktor miniszterelnök tisztázta a taotámogatás változásait (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

 
Sporttámogatás: a szakszövetségek egy részét meglepte a változás
Kontaó – Szöllősi György jegyzete

Mint ismert, a Magyar Közlönyben december 27-én megjelent kormányrendelet szerint változtatnak a taotámogatáson, amelynél felső limitet állítottak fel, emellett a pénz felhasználásának ellenőrzését szigorították.

„Ténybeli félreértéssel állunk szemben, a következő évben sem lesz kevesebb a sporttao, mint az idén volt – válaszolta az RTL Klub kérdésére Orbán Viktor. – A sporttaót két célra lehet felhasználni: működésre – itt semmit nem változott – és fejlesztésre. A pénzügyminiszter beszámolója szerint jelen pillanatban 300 milliárd forint értékű megítélt, de meg nem valósított taoberuházás van a magyar gazdaság rendszerében. Ha ugyanilyen ütemben újabb és újabb taókat nyitnak meg, akkor kétséges, hogy abból a 300 milliárdból mi valósul meg, ezért mi azt mondtuk, hogy most lassítsunk. Egy-két éven keresztül a már megítélt, összesen 300 milliárd forintnyi beruházásból valósuljon meg minél több, akkor látjuk, hogy egyáltalán mi az, ami meg tud valósulni, és utána ismét lehet nagyobb összegű taofejlesztéseket megindítani, de most a működés marad, a fejlesztéseknél pedig a már előre megítélt, de meg nem valósított beruházásoknak legalább a fele valósuljon meg, hogy lehessen megbízhatóan tervezni.”

A miniszterelnök azt is elmagyarázta, miért került elő a kérdés a kulturális taóval összefüggésben.

„A pénzügyminiszternek az volt az észrevétele, hogy ha a kulturális taót megszüntetjük, de ugyanazt az összeget (32.5 milliárd forint) odaadjuk a kultúrának, viszont a taofelajánlások átáramlanak a sportba, akkor összességében költségvetési hiányt fog növelni. Éppen ezért javasolta, hogy valamilyen felső limitet a sportnál húzzunk be, miután úgyis 300 milliárd forint kint van a rendszerben, két-három évre nyugodjunk meg, valósítsuk meg, amit eldöntöttünk, és utána nyissunk újabb fejlesztési programokat. A működésre vonatkozó szabályok változatlanok, tehát a magyar sport stratégiai ágazat, kiemelt figyelmet élvez. Meggyőződésem szerint ma mind a gyermeknevelés, mind a családok nevelése, összetartása, mind az egészség szempontjából a legfontosabb területe Magyarországnak a sport.”

„Először is köszönet azért, hogy ez a lehetőség egyáltalán van, volt és reményeink szerint lesz is, de azzal is tisztában vagyunk, hogy ha változtatni kell a rendszeren, akkor ezt mielőbb meg kell tenni, és a felső határt ki kell jelölni. Ennek kötelességünk is hangot adni, de továbbra is tartjuk, hogy kormányhatározat nem kellőképpen fejt ki mindent, szükség van pontosításokra, ezért mi el is küldtük a javaslatainkat az illetékes helyekre. A tárgyalások jelenleg is zajlanak, és bízunk benne, hogy ezekkel a pontosításokkal minden világos és egyértelmű lesz majd” – mondta a Nemzeti Sport érdeklődésére Novák András, a Magyar Kézilabda-szövetség operatív igazgatója.

Pókász Endre, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének sajtófőnöke így nyilatkozott: „Továbbra is tartjuk magunkat ahhoz, hogy amíg tartanak az érdemi tárgyalások a változtatásokkal kapcsolatban, addig hivatalosan semmilyen formában nem kommentáljuk a történteket.”

„Nagyon örvendetes az, ami elhangzott a kormányinfón a miniszterelnök úrtól, és bízunk benne, hogy folytatódik a fejlődés, amelyen a sportág az elmúlt néhány évben keresztülment. Még több pontosítás és egyeztetés várható az ügyben az illetékesekkel, de most úgy tűnik, a korábbi információkhoz képest nem elsősorban a pénzügyi területen lesz szigorítás, hanem az elszámolási oldalon, az összegek felhasználásának ellenőrzésében, amelyet mi abszolút támogatunk” – vélte Ludvig  Zsolt, a Magyar Röplabdaszövetség főtitkára.

 

2019.07.22 21:49:15

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Semmi okoskodás, nincs tolódás, ütközés, mellbe rúgás, kapufa kapás- vagy rosszkéz-oldalról, a zsűri nem ítél fordítva – csak a Balaton, a színes vitorlák, napfény, rohanó felhők, kék ég. A természet fegyelmez.

2019.07.22 22:24:36

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.07.19 23:34:30

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. A hivatkozási alap az 1894. június 23-án kelt, a NOB megalakulását is jelentő párizsi határozat volt, aminek értelmében bármely rendkívüli fizikai teljesítményért aranyérem adható.

2019.07.18 23:18:09

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Nincs az a sportág és viadal, amelynek rendezési ideája ne kapna azonnal zöld lámpát és több-kevesebb milliárdot állami forrásból. Remélem azonban, hogy ennek a helyzetnek nemcsak az áldását, hanem a fonákságait, pontosabban ezek veszélyét is látják az érintettek, a döntéshozók.