Sportpolitika: A magyar sport évek óta sikeres pályán halad – Szabó Tünde

Vágólapra másolva!
2020.01.11. 12:03
null
Szabó Tünde a szombati sajtótájékoztatóján többek között arról is beszélt, hogy a magyar sport évek óta sikeres pályán halad (Fotó: Dömötör Csaba)
Az idén egymilliárd forintnyi többlettámogatás jut a magyar sportolók olimpiai felkészülésére – többek között erről is beszélt dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a szombati sajtótájékoztatóján.

 

„A magyar sport évek óta sikeres pályán halad, s biztosak lehetünk benne, hogy ez 2020-ban is így folytatódik” – mondta dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára szombati sajtótájékoztatóján.

A sportpolitikus összegezte az elmúlt években megvalósult célokat: az iskolákban zajló mindennapos testnevelési óráknak köszönhetően csaknem 1 millió 200 ezer gyermek sportol legalább napi 45 percet; 2010 óta megduplázódott az igazolt sportolók száma hazánkban; a létesítményfejlesztéseknek köszönhetően kulturált, európai színvonalú sportbázisok tudják fogadni a versenysport és a szabadidősportok képviselőit; s ma már nincs olyan sportág hazánkban, amely létesítmények tekintetében ne felelne meg a nemzetközi kívánalmaknak, amely ne tudna világesemény házigazdája lenni, így továbbra is cél, hogy minél több nemzetközi eseményt rendezhessen Magyarország.

„Idén is számos nemzetközi sporteseménynek ad otthont hazánk, kezdve a vasárnap kezdődő női és férfi vízilabda Európa-bajnoksággal, februárban a kadét, junior és U21-es karate Európa-bajnoksággal, a női tenisz Fed-kupa szuperdöntőjével, amelynek a Papp László Sportaréna ad otthont, s rendező jogán női válogatottunk is el tud indulni az eseményen. Lesz túraautó-világkupa, kamion Európa-bajnokság, s nyáron természetesen a Formula–1 mezőnye is ismét hazánkba érkezik. Májusban sporttörténelmi pillanatot élhetünk meg, hiszen Budapestről rajtol a Giro d' Italia mezőnye, három szakaszt rendez Magyarország. Fővárosunk mellett Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa is bekapcsolódik a versenybe, s a televíziós közvetítéseknek köszönhetően azt is meg tudjuk mutatni, milyen szépségei, turisztikai látványosságai, értékei vannak Magyarországnak” – mondta dr. Szabó Tünde, aki szerint szintén óriási sportdiplomáciai siker, hogy ötödik alkalommal rendezhet hazánk úszó, nyílt vízi, szinkronúszó és műugró Európa-bajnokságot, ráadásul az európai szövetség (LEN) a versenyt megelőzően hazánkban tartja tisztújító közgyűlését.

A sportvezető elmondta: az EMMI 2020-ban összesen 140 hazai rendezésű nemzetközi sporteseményt támogat, ezek közül több olimpiai kvalifikációs verseny. Az idei év egyik legfontosabb eseménye a nyári tokiói olimpia, amelyhez a kormány 1 milliárd forint többlettámogatást biztosít.

„Ez az összeg a zavartalan olimpiai felkészülést szolgálja, hogy versenyzőinknek csak az előttük álló feladatra kelljen koncentrálniuk, a Magyar Olimpiai Bizottsággal karöltve megvalósíthatóak legyenek a szakmai programok” – folytatta a sportvezető, aki elmondta, egyelőre 58 olimpiai kvótával rendelkezik Magyarország, de a következő hetekben, hónapokban ez a szám jelentősen növekedhet.

Az EMMI kiemelten fontosnak tartja a doppingellenes küzdelmet, ezért idén 100 millió forinttal emelte meg az erre szánt összegeket, több mint 1000 vizsgálatot végeznek el idén a doppingellenőrök.

„A 2011-től a csapatsportokban, 2013-tól az egyéni sportágakban elindított szakmai programjaink jól zajlanak, türelmes, kitartó, hosszú távú fejlesztésekről beszélünk, amelyben izgalmas és sűrű év lesz a 2020-as. S büszkén mondhatjuk: Magyarország ismét jelentősen hozzájárul a nemzetközi sportélet fejlődéséhez.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik