LIPICZKY ÁGNES 2020.01.11 12:03 Frissítve: 2020.01.11 12:38

Sportpolitika: A magyar sport évek óta sikeres pályán halad – Szabó Tünde

Az idén egymilliárd forintnyi többlettámogatás jut a magyar sportolók olimpiai felkészülésére – többek között erről is beszélt dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára a szombati sajtótájékoztatóján.

Szabó Tünde a szombati sajtótájékoztatóján többek között arról is beszélt, hogy a magyar sport évek óta sikeres pályán halad (Fotó: Dömötör Csaba)

 

„A magyar sport évek óta sikeres pályán halad, s biztosak lehetünk benne, hogy ez 2020-ban is így folytatódik” – mondta dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára szombati sajtótájékoztatóján.

A sportpolitikus összegezte az elmúlt években megvalósult célokat: az iskolákban zajló mindennapos testnevelési óráknak köszönhetően csaknem 1 millió 200 ezer gyermek sportol legalább napi 45 percet; 2010 óta megduplázódott az igazolt sportolók száma hazánkban; a létesítményfejlesztéseknek köszönhetően kulturált, európai színvonalú sportbázisok tudják fogadni a versenysport és a szabadidősportok képviselőit; s ma már nincs olyan sportág hazánkban, amely létesítmények tekintetében ne felelne meg a nemzetközi kívánalmaknak, amely ne tudna világesemény házigazdája lenni, így továbbra is cél, hogy minél több nemzetközi eseményt rendezhessen Magyarország.

„Idén is számos nemzetközi sporteseménynek ad otthont hazánk, kezdve a vasárnap kezdődő női és férfi vízilabda Európa-bajnoksággal, februárban a kadét, junior és U21-es karate Európa-bajnoksággal, a női tenisz Fed-kupa szuperdöntőjével, amelynek a Papp László Sportaréna ad otthont, s rendező jogán női válogatottunk is el tud indulni az eseményen. Lesz túraautó-világkupa, kamion Európa-bajnokság, s nyáron természetesen a Formula–1 mezőnye is ismét hazánkba érkezik. Májusban sporttörténelmi pillanatot élhetünk meg, hiszen Budapestről rajtol a Giro d' Italia mezőnye, három szakaszt rendez Magyarország. Fővárosunk mellett Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa is bekapcsolódik a versenybe, s a televíziós közvetítéseknek köszönhetően azt is meg tudjuk mutatni, milyen szépségei, turisztikai látványosságai, értékei vannak Magyarországnak” – mondta dr. Szabó Tünde, aki szerint szintén óriási sportdiplomáciai siker, hogy ötödik alkalommal rendezhet hazánk úszó, nyílt vízi, szinkronúszó és műugró Európa-bajnokságot, ráadásul az európai szövetség (LEN) a versenyt megelőzően hazánkban tartja tisztújító közgyűlését.

A sportvezető elmondta: az EMMI 2020-ban összesen 140 hazai rendezésű nemzetközi sporteseményt támogat, ezek közül több olimpiai kvalifikációs verseny. Az idei év egyik legfontosabb eseménye a nyári tokiói olimpia, amelyhez a kormány 1 milliárd forint többlettámogatást biztosít.

„Ez az összeg a zavartalan olimpiai felkészülést szolgálja, hogy versenyzőinknek csak az előttük álló feladatra kelljen koncentrálniuk, a Magyar Olimpiai Bizottsággal karöltve megvalósíthatóak legyenek a szakmai programok” – folytatta a sportvezető, aki elmondta, egyelőre 58 olimpiai kvótával rendelkezik Magyarország, de a következő hetekben, hónapokban ez a szám jelentősen növekedhet.

Az EMMI kiemelten fontosnak tartja a doppingellenes küzdelmet, ezért idén 100 millió forinttal emelte meg az erre szánt összegeket, több mint 1000 vizsgálatot végeznek el idén a doppingellenőrök.

„A 2011-től a csapatsportokban, 2013-tól az egyéni sportágakban elindított szakmai programjaink jól zajlanak, türelmes, kitartó, hosszú távú fejlesztésekről beszélünk, amelyben izgalmas és sűrű év lesz a 2020-as. S büszkén mondhatjuk: Magyarország ismét jelentősen hozzájárul a nemzetközi sportélet fejlődéséhez.”

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.

2020.03.30 21:42:46

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Ami történt-történik, engem is meggyötör, de hogy lélekben erősödve élhetjük túl az egészet, hinni akarom mégis. S hogy így élheti túl a sport, az olimpia, azt is!

2020.03.29 22:36:51

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Sokáig sokat tettünk azért, hogy ne legyen rendben semmi, most viszont életünk meccsét vívjuk. Úgyhogy nincs más választásunk, mint megnyerni azt.

2020.03.27 21:31:52

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Viharos időszak volt, de a sportvilág csak nehezen fogta fel, hogy vannak fontosabb dolgok is, mint futni, ugrani, úszni, labdázni. Magyarországon különösen igyekeztek elhessegetni a borús jóslatokat.