MTI 2014.09.12 12:11 Frissítve: 2015.03.08 02:01

Sportlövő-vb: magyar bronz a nők csapatversenyében

A Tobai-Sike Renáta, Csonka Zsófia, Nemes Adrienn alkotta magyar trió bronzérmet nyert a női légpisztoly csapatversenyében a granadai olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon. Tobai-Sike az egyéni döntőben az ötödik helyen végzett.

 

A szerdán sportpisztolyban egyéniben bronzérmes és ezzel olimpiai kvótás Tobai-Sike 388 körrel a legjobb alaperedményt érte el a mezőnyben, méghozzá jelentős fölénnyel, a másodikat három körrel megelőzve. A nyolcas döntőben ugyanakkor mindez nem számított, miután minden lövő „tiszta lappal" kezdte a finálét, melyben nyolc lövés után kiesett a nyolcadik, majd két lövésenként eggyel kevesebben maradtak a lőállásokban.

A BHSE 36 éves lövőjének az első „rostánál" még nem kellett aggódnia, ezek után viszont folyamatosan veszélyeztetett volt, mégis egészen a 14. lövésig versenyben maradt, s végül 133.3 körös eredménnyel lett ötödik.

Tobai-Sike Renáta pályafutása legsikeresebb felnőtt világversenyét zárta ezzel, miután egyedüliként a vb-mezőnyből mindkét – az olimpia műsorán is szereplő – számban döntőbe jutott, s a bronzérem és az ötödik hely mellett karrierje során először olimpiai kvótát szerzett. Ráadásul – elsősorban éppen az ő kimagasló légpisztolyos alaperedményének köszönhetően – a magyar csapattal még egy dobogós helyet is begyűjtött.

„Nyugodt és boldog voltam a sportpisztolyos siker után, ám nem engedhettem le, úgy álltam ma be a lőállásba, hogy a csapatért jól kell lőnöm, nagyon örülök, örülünk az éremnek. Két éve Eb-n nyertünk érmet, most pedig vb-n, ez mutatja, hogy erős ez a hármas" – nyilatkozta az MTI-nek az egyéni finálét követően Tobai-Sike, hozzátéve, hogy a légfegyveres számot kevésbé szereti, mint a 25 métereset, ezért önmagát is meglepte, hogy ennyire erős alapversenyt lőtt, mely egyéni csúcs számára világversenyen.

„Az az igazság, hogy a légpisztolyos döntő nehezebb számomra mint a sportpisztolyos, a fegyver csöve itt hosszabb, nehezebb kontrollálni. Őszintén szólva meglepett, hogy nem én estem ki elsőnek, mert nagyon rossznak éreztem az elejét. Nem végeztem dobogón, de minden nem jöhet be, örülök az ötödik helynek" – mondta jókedvűen a kétszeres világbajnoki bronzérmes Tobai-Sike.

A csapatversenyben 1140 körrel zárt a Tobai-Sike, Csonka Zsófia, Nemes Adrienn hármas, melyből Csonka 377, Nemes pedig 375 körrel vette ki a részét. A magyar trió egy körrel maradt le a második kínai és mindössze kettővel az aranyérmes szerb hármas mögött úgy, hogy az utolsó magyar lövő, Nemes Adrienn záró öt lövéséből négy kilences és egy nyolcas lett, azaz hat kört hibázott.

Győrik Csaba szövetségi kapitány, Tobi-Sike edzője elégedetten értékelte a napot, s nagyon értékesnek tartotta a csapatérmet, még akkor is, ha egy kicsit bosszantotta, hogy mennyire kevésen múlt a még szebb eredmény.

„Nem vártam világbajnoki címet a csapattól, az éremben bíztam, ezért örülök a bronznak, mely nagyon értékes, és azt mutatja, hogy a felkészülésünk jó volt, megfelelő úton haladunk. Ugyanakkor sajnos azt mondhatjuk, hogy átengedtük az aranyat a szerbeknek, és ez egy kicsit fáj" – mondta a kapitány az MTI-nek, kiegészítve azzal, hogy Nemes egész nap hektikusan lőtt, ám az, hogy a végére teljesen összeomlott, váratlan volt, az érem azonban egyértelműen vigaszt jelent.

Ez a magyar küldöttség harmadik érme Granadában, Tobai-Sike szerdai bronza és a futócéllövő Sike József csütörtökön az 50 méteres 40 vegyes számban szerzett harmadik helye után.

SPORTLÖVŐ-VILÁGBAJNOKSÁG, GRANADA

Női légpisztoly, világbajnok: Dzsung Dzsi Ha (Koreai Köztársaság) 197,4 kör
2. Olena Kosztevics (Ukrajna) 196.7
3. Vu Csie-jing (Tajvan) 177
... 5. Tobai-Sike Renáta 133.3
...44. Csonka Zsófia 377 (alapverseny)
...56. Nemes Adrienn 375 (alapverseny)
Csapat, világbajnok: Szerbia 1142 kör
2. Kína 1141
3. MAGYARORSZÁG (TOBAI-SIKE RENÁTA, CSONKA ZSÓFIA, NEMES ADRIENN) 1140

Női kisöbű sportpuska, összetett, 3x20, világbajnok: Beate Gauss (Németország) 456.6 kör
2. Snjezana Pejcic (Horvátország) 455.1
3. Malin Westerheim (Norvégia) 444.7
Veres Kata a selejtezőben kiesett

Női trap, világbajnok: Katrin Quooss (Németország)
2. Fatima Galvez (Spanyolország)
3. Catherine Skinner (Ausztrália)
Az aranymérkőzésen: Quooss–Galvez 13–12

 

2019.12.13 13:00:52

Egyéb egyéni MURÁNYI DOMONKOS

Van Barneveld: Hogy reális-e a világbajnoki címem? Nem, de a remény hal meg utoljára.

2019.12.11 23:19:30

Egyéb egyéni L. P. I.

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

2019.12.11 14:14:03

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A sikeres emberek imázsát az ápolt kezek és a sima borotvált bőr jellemzi. (x)

2019.12.09 22:38:18

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A kollektív bűnösség elve mindig visszatetsző.

2019.12.06 21:13:49

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Jött a hihetetlen sorstragédia: az idős sportember az óceánt átszelő repülőúton elkezdett félrebeszélni, kiderült, hogy agyvérzést kapott.