Sportlövészet: negyeddöntős és kilencedik hely az Eb-n

Vágólapra másolva!
2016.02.27. 19:05
Puskában a negyeddöntőben fejezte be szereplését, míg pisztolyban a kilencedik helyen végzett a magyar duó szombaton a győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon, amelyet 13 éremmel és három olimpiai kvótával zárt a hazai válogatott.

Az Eb-n hivatalos számként most debütált csapatversenyben a puskásoknál az egyéniben 27. Somogyi Péter és a nőknél 19., a csapattal aranyérmes – mindössze 15 éves – Gáspár Lalita alkotta a
magyar kettőst, mely az 50 lövéses alapversenyben (mindkét csapattagnak 25 lövése volt) 517.7 körrel zárt, ami a nyolcadik, utolsó továbbjutó helyet jelentette a számára.
magyar kettőst, mely az 50 lövéses alapversenyben (mindkét csapattagnak 25 lövése volt) 517.7 körrel zárt, ami a nyolcadik, utolsó továbbjutó helyet jelentette a számára.

A legjobb nyolc között két négyes csoportra osztották a mezőnyt, s a két kvartett első helyezettjei jutottak be a fináléba. A magyar egység saját négyesében negyedik lett, ezzel véget ért számára a verseny.

A pisztolyosoknál a két friss olimpiai kvótás, Tátrai Miklós és Egri Viktória szerepelt. A két versenyző nagyszerű formában lőtt az egyéni versenyek során, ez alapján éremre is esélyesnek tűnt a párosuk, ugyanakkor nagy kérdés volt, hogy a riói helyek megszerzése után mennyire lesznek képesek koncentrálni a vegyes csapatra.

Az 50 lövéses alapban végül nem sikerült a kettősnek kiemelkedően teljesítenie, egy körrel lemaradva a döntőről a kilencedik helyen zárt.

A magyar szempontból kiemelkedően sikeres győri Eb-n Miskolczi Julianna női puskában, Tátrai férfi, Egri pedig női pisztolyban jutott döntőbe, s szerzett ezzel riói kvalifikációt.

Így nyolcra nőtt a Rióban indítható magyar sportlövők száma, korábban ugyanis Sidi Péter, Péni István, Szabián Norbert (mindhárom puska), illetve Csonka Zsófia és Tobai-Sike Renáta (mindkettő pisztoly) szerzett kvótát.

Szerdán a junior férfi puskacsapat győzött, ugyanebben a számban Péni István második lett, míg a junior női futócéllövők 20+20-as versenyében Major Veronika és a csapat is harmadik lett.

Csütörtökön előbb Sike József második, a csapat pedig harmadik lett a futócél 40 vegyes számban, majd a junior vegyes csapatoknál Péni és Hurai Viktória a puskások között, míg Major Agárdy Vilmossal a pisztolyosok között diadalmaskodott. Pénteken a Sike, Tasi, Boros hármas második lett futócél 30+30-ban, a Miskolczi, Zwickl-Veres Kata, Gáspár Lalita trió pedig megnyerte a női puskások csapatversenyét. A szombati zárónapon aztán előbb az Egri, Nemes Adrienn, Csonka Zsófia összetételű csapat szerzett bronzot a pisztolyosok között, majd Major Veronika első helyen végzett a junior lány futócéllövők 40 vegyes számában, a csapat pedig harmadik lett.

„Megvalósult minden, amit terveztünk, amit reméltünk, sőt, az is, amiről csak álmodtunk – foglalta össze a kontinensviadalon történteket Győrik Csaba szövetségi kapitány. – Nem tudtam még utánanézni, de valószínűleg ez minden idők legeredményesebb magyar Eb-szereplése, csak az oroszok és az ukránok végeztek előttünk az éremtáblázaton. Megelőztük például Németországot, ami óriási szó, tekintve, hogy náluk 2.5 millió igazolt lövő van, míg nálunk 4300.”

A szakember az olimpiai kvalifikációkkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy az előzmények alapján tulajdonképpen egyik sem váratlan, az viszont nagyon ritka, hogy valamennyi esélyt sikerül megragadni egy versenyen.

„Miskolczi Julianna két éve Eb-győztes volt, ráadásul az új fegyverével egészen kiváló eredményeket lőtt az utóbbi hónapokban, Tátrai Miklós pedig hosszú idő után az első olyan férfi pisztolyos, aki elérte a nemzetközi élmezőny szintjét, s tavaly versenyről versenyre szépen fokozatosan közelített a legjobbakhoz, és benne volt ez az eredmény – sorolta a magyar kvótásokat a kapitány. – Egri Viktória még nagyon fiatal, ám tulajdonképpen a válogatókon tönkreverte a hazai mezőnyt, az ob-n 387 kört ért el, márpedig aki ilyen eredményre képes, annak meg kellett adni a lehetőséget a felnőttek között. ő pedig fiatalos pimaszságával kihozta magából az Eb-n is, amit tud.”

Győrik Csaba hangsúlyozta, a korábbi öttel együtt megszerzett nyolc magyar kvóta kettővel több a maximálisan reméltnél, ami hatalmas eredmény.

„Most az lesz a legfontosabb, hogy mindenki nyugodtan, a lehető legjobban fel tudjon készülni a riói olimpiára. Az egyértelmű, hogy mind a nyolc versenyző indul majd a riói világkupaversenyen, hogy megismerkedjen a helyi körülményekkel – vázolta a közeljövővel kapcsolatos terveit a kapitány, aki egyelőre még nem tudott arról nyilatkozni, hogy azokban a szakágban, melyekben kettőnél több magyar kvótás van – női pisztoly, férfi puska –, miként döntenek majd arról, hogy ki, miben indulhat a játékokon. – Most örülnünk kell ezeknek a fantasztikus sikereknek, aztán a nagyon közeli jövőben kialakítjuk az ezzel kapcsolatos elveket. Mindenesetre a legfontosabb egyértelműen az, hogy Rióban a lehető legjobban szerepeljünk.”

A szakvezető külön kiemelte az Eb magas színvonalú rendezését. A magyar válogatott Győrben 13 érmet szerzett. A dobogós helyek tekintetében a junior Major Veronika és Péni István emelkedett ki, előbbi ötöt (pisztoly vegyes csapat arany, futócél 40 vegyes egyéni arany, csapat bronz, 20+20 egyéni és csapat bronz), utóbbi pedig hármat (puska egyéni ezüst, csapat arany, vegyes csapat arany) harcolt ki. A felnőtteknél a futócéllövő Sike József szerzett három érmet (40 vegyes egyéni ezüst, csapat bronz, 30+30 csapat ezüst). A legkellemesebb meglepetést a felnőtt női puskás csapat szolgáltatta: Miskolczi, Zwickl-Veres Kata és a csupán 15 éves Gáspár Lalita ugyanis győzelmével 25 év után az első magyar érmet szerezte meg ebben a számban.

TÍZMÉTERES SPORTLÖVŐ EB
FÉRFIAK
légpuska

1. Szergej Kamenszkij (Oroszország) 207.2 kör
2. Ilja Csarhejka (Fehéroroszország) 206.4
3. Petar Gorsa (Horvátország) 180.1
...13. Sidi Péter 623.7
...27. Somogyi Péter 621.8
...65. Boda Bence 613
CSAPAT
1. Oroszország 1875.7 kör
2. Fehéroroszország 1872.9
3. Ausztria 1871.2
...10. Magyarország (Sidi, Somogyi, Boda) 1858.5

NŐK
légpisztoly

1. Olena Kosztevics (Ukrajna) 200.9 kör
2. Antoaneta Boneva (Bulgária) 199
3. Zorana Arunovic (Szerbia) 177.8
...8. Egri Viktória 76.5
...14. Nemes Adrienn 378 (alap)
...44. Csonka Zsófia 371 (alap)
CSAPAT
1. Oroszország 1136
2. Szerbia 1135
3. MAGYARORSZÁG 1134
puska vegyes csapat
1. Szerbia
2. Oroszország
3. Horvátország
Magyarország (Somogyi Péter, Gáspár Lalita) – a negyeddöntőben fejezte be szereplését
pisztoly vegyes csapat
1.Szerbia
2. Ukrajna
3. Csehország
...9. Magyarország (Tátrai Miklós és Egri Viktória)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik