HIRDETÉS
NSO/MTI 2010.05.05 15:03 Frissítve: 2014.11.22 02:33

Schmitt Pált jelölik az Országgyűlés elnökének

Szijjártó Péter szóvivő ma bejelentette: a Fidesz Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét jelöli az Országgyűlés elnöki posztjára. Schmitt ezt követően nyilatkozatában elmondta, az Országgyűlés elnökeként minden képviselő érdekét szeretné szolgálni, és kész a nemzeti összefogás érdekében dolgozni. Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke a Nemzeti Sport Online érdeklődésére elmondta, egyelőre nem tudni, hogy Schmitt marad-e az olimpiai bizottság elnöke is.

Schmitt Pál hatalmas megtiszteltetésnek tartja a felkérést (Fotó: Meggyesi Bálint - archív)
Schmitt Pál hatalmas megtiszteltetésnek tartja a felkérést (Fotó: Meggyesi Bálint – archív)

Schmitt Pál úgy fogalmazott: a jelölésnél nagyobb megtiszteltetés nem érheti. Mint mondta, megválasztása esetén alázattal, a legjobb tudása szerint szeretné szolgálni minden képviselő érdekét, aki kész a nemzeti összefogás érdekében dolgozni.

Azt ígérte, ajtaja mindig nyitva áll, nem politikai döntéshozó lesz, hanem a döntések előkészítője, segíti a Ház nyitottságát, a demokráciát, az egymás iránti tiszteletet kívánja szolgálni.

A 68 éves politikus kétszeres olimpiai bajnok, 1989 óta a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, 1999 óta a NOB protokollfőnöke, 1993-tól kezdve több országban volt nagykövet.

2002-ben független jelöltként elindult az önkormányzati választásokon, Budapest főpolgármesteri címéért. Jelöléséhez csatlakozott többek között a Fidesz és az MDF is. 2003-ban belépett a Fideszbe, majd 2003-tól 2007-ig a párt alelnökeként dolgozott. A 2004-es EP-választáson pártja listavezetője volt, azóta az Európai Parlament tagja, majd 2009-től az Európai Parlament elnökségének tagja, egyik alelnöke. 2010-ben a Fidesz országos listáján nyert képviselői mandátumot.

„Nincs naprakész, flott válasz arra, hogy mi a teendő ilyen esetben, tekintve, hogy a MOB elnökét korábban hivatali ideje alatt még egyszer sem jelölték az Országgyűlés elnökének. Hamarosan megkezdődnek az egyeztetések a lehetséges megoldásról, a Parlament május 14-én tartja alakuló ülését, és Schmitt Pál majd azt követően áll a MOB-ot érintő kérdésekben a sajtó rendelkezésére" – tájékoztatta a Nemzeti Sport Online-t Csurka Gergely, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke.

Az NSO úgy tudja, hogy a MOB soron következő, május 8-i közgyűlésén hivatalos napirendi pontként egészen biztosan nem szerepel a kérdés.

Schmitt a múlt héten az MTI kérdésére elmondta, hogy esetleges új feladata ismeretében derül ki, hogy összeférhetetlen, összeegyeztethetetlen-e az MOB-elnöki posztjával, de ha nem, folytatná a munkáját a MOB-ban akár elnökként, akár tiszteletbeli elnökként.

Az utóbbi hetek Schmitt Pál jövőbeni posztjával kapcsolatos találgatásai során a sajtóban már több név is felbukkant lehetséges utódaként: ezek szerint a MOB elnöki székében Kovács István, Vaskuti István vagy Gyulay Zsolt válthatja. Ugyancsak egy olimpiai bajnok, Czene Attila, illetve a többszörös világbajnok Balogh Gábor neve került szóba a sport-szakállamtitkárság leendő vezetőjeként.

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.

2019.03.08 18:52:10

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Tehetségéről mindent elmond: a KSI-nél már eredményesen pingpongozott, az MTK-nál Pölöskei János néven még futballozott egy ideig.