MTI/NS 2019.10.02 14:14 Frissítve: 2019.10.02 15:52

Sakk: világhírű vendégek az 5. budapesti Világsakkfesztiválon

Polgár Judit ötlete nyomán jövő szombaton immár ötödik alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált, amelynek a Nemzeti Galéria ad otthont, és várhatóan 30 országból csatlakoznak hozzá profi és amatőr játékosok, világhírű sakkozók. Magyarországra érkezik a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöke, Arkagyij Dvorkovics és a korábbi világbajnok orosz nagymester, Vlagyimir Kramnyik.

Polgár Judit a szerdai sajtótájékoztatón (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Polgár Judit elmondta, hogy egész évben szervezik az eseményt, amelynek mottója („A sakk összeköt minket”) egyre több országban válik ismertté. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is a Nemzeti Galéria ad otthont a fesztiválnak, amelyen ezúttal a tudomány lesz a fókuszban. Ennek az az oka, hogy a világ egyik legnagyobb pénzügyi befektető cége, a Morgan Stanley lett a fő támogató.

„Ugyanolyan témák fontosak számomra is, mint a cég számára, például az oktatás” – mondta a világranglistát 25 éven keresztül vezető Polgár Judit, hozzátéve, hogy a cég segíti a lányokat, és küzd azért, hogy a nők is képviseltessék magukat a tudományok különböző területein.

Fogarasi Norbert, a vállalat budapesti irodájának vezetője megemlítette, hogy ő maga is versenyszerűen sakkozik, élete során több országban is élt, és a sakk nyelve mindenhol közös volt. Hozzátette, a budapesti és a külföldi irodáikban is sokan sakkoznak.

„A sakk nagyban hozzájárul olyan készségek fejlesztéséhez, mint a problémamegoldás, a racionális gondolkodás és a stratégiai tervezés. Munkatársaink matematikai és programozási órákon mentorálnak középiskolás lányokat, és támogatjuk a magyar csapatot a Lányok Európai Matematikai Olimpiáján” – fejtette ki.

Polgár Judit a fesztivál programjáról szólva örömmel jelentette be, hogy megint együtt lehet a nővéreivel. Hangsúlyozta, hogy először rendeznek szakmai konferenciát, amelyen előadást tart például Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke. Dedikálnak majd a Polgár nővérek és Vlagyimir Kramnyik is.

Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa, ennek apropóján a Jövő Európa-bajnokai elnevezésű versenyen bemutatkoznak a fiatal korosztály legjobbjai.

Guinness-rekordkísérletre is sor kerül, amelynek lényege, hogy a gyerekek számára meghirdetett online versenyhez legalább húszezren csatlakozzanak. A jövő szombaton 10 órakor kezdődő programokra a belépés ingyenes.

2019.11.21 11:08:31

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Egyéniben és csapatversenyben is eddig még nem látott eredményeket ért el a magyar csapat.

2019.11.17 15:17:31

Egyéb egyéni FARKAS MÁTÉ

Amikor az átlagember látja a lecsúszott korábbi nagy bálványokat, a társadalomnak is megrendül a bizalma a sport iránt – ezért is lépne az FTC.

2019.11.18 14:31:12

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bemutatjuk a legismertebb, legkedveltebb magyar szabadidős futókat.

2019.10.24 13:28:41

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Mapei által rendezett FLOOREXPO szakmai fórumon a sportpályák borítása lesz fókuszban. (x)

2019.11.15 16:09:39

Egyéb egyéni PIRCS ANIKÓ

Az örökös magyar bajnok és mesteredző miniszteri biztosként szolgálja sportágát.