V. SZ. 2020.03.23 19:54 Frissítve: 2020.03.23 20:18

Sakk: Nyepomnjascsij újabb sikerrel tovább növelte előnyét

Tovább növelte előnyét a jekatyerinburgi sakkvilágbajnok-jelölti torna élén az orosz Jan Nyepomnjascsij, miután legyőzte a másodikként kiemelt kínai Ting Li-zsent is.

Jan Nyepomnjascsij egypontos előnnyel vezet Jekatyerinburgban (Fotó: FIDE/Facebook)

A 2020-as jekatyerinburgi sakkvilágbajnok-jelölti tornán eddig tizenhat döntetlen született, és nyolcszor dőlt el az egy pont sorsa, ebből három játszma Jan Nyepomnjascsij nevéhez fűződik. A negyedikként kiemelt 29 éves orosz nagymester a holland Anish Giri és a kínai Vang Hao után a második kiemelt Ting Li-zsent is legyőzte, ráadásul a hatodik forduló leggyorsabb játszmáján, amelyen a harmincadik lépést követően átvette az irányítást, a negyvenedik után pedig feladásra kényszerítette ellenfelét.

Alekszandr Griscsuk és Fabiano Caruana, valamint Vang Hao és Maxime Vachier-Lagrave összecsapásra döntetlen lett, sőt, sokáig úgy állt Kirill Alekszejenko és Anish Giri párbaja is, de a világos bábukkal játszó orosz a 89. lépésben olyat húzott a huszárral, amivel számára elúszott a meccs. Onnantól kezdve Giri kezében volt a győzelem, aki ezúttal élt is a lehetőséggel, és bár Alekszejenko mindent megpróbált, a 98. lépésben kénytelen volt feladni a játszmát és a torna utolsó helyére csúszott. Ez volt a jekatyerinburgi viadal eddigi leghosszabb mérkőzése, Giri pedig első győzelmét szerezte karrierje második világbajnok-jelölti tornáján.

Az eddig kiegyensúlyozottan és jól versenyző, a lehetséges hat pontból négy és felet szerző Nyepomnjascsij hat forduló után tisztán vezet, előnye egy pont a második helyen álló Vachier-Lagrave, és másfél a torna favoritjának tartott Caruana előtt. Kedden újabb pihenőnap vár a nyolcfős mezőnyre, a tizennégy körös torna szerdán folytatódik a hetedik fordulóval.

SAKK, VILÁGBAJNOKJELÖLTEK TORNÁJA, JEKATYERINBURG
6. forduló.
Alekszandr Griscsuk (orosz)–Fabiano Caruana (amerikai) 0.5:0.5, Kirill Alekszejenko (orosz)–Anish Giri (holland) 0:1, Jan Nyepomnjascsij (orosz)–Ting Li-zsen (kínai) 1:0, Vang Hao (kínai)–Maxime Vachier-Lagrave (francia) 0.5:0.5. Az állás: 1. Nyepomnjascsij 4.5 pont, 2. Vachier-Lagrave 3.5, 3. Caruana 3, 4. Giri 3, 5. Vang Hao 3, 6. Griscsuk 3, 7. Ting Li-zsen 2, 8. Alekszejenko 2
Kedden pihenőnap. A szerdai, 7. forduló párosítása
: Caruana–Vang Hao, Vachier-Lagrave–Nyepomnjascsij, Ting Li-zsen–Alekszejenko, Giri–Griscsuk

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.