Ryder-kupa: Európa, Európa és harmadszor is Európa!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.28. 17:43
null
Paul McGinley kapitány a serleggel a győztes európai játékosok vállán (Fotó: Reuters)
Európa golfválogatottja a vasárnapi egyéni mérkőzéseken tovább növelte előnyét, és összesítésben 16.5–11.5-re legyőzte az Egyesült Államok legénységét a skóciai Edinburgh közelében zajló 40. Ryder-kupán. Az idén Paul McGinley kapitány irányította európai játékosok sorozatban harmadszor emelhetik magasba a sportág egyik legnagyobb becsben tartott, kétévente elnyerhető serlegét. A két csapat közötti különbséget a péntek és szombat délután lejátszott váltott ütéses páros mérkőzések jelentették: ezekből Európa 7–1-es részgyőzelemmel jött ki.

 

A VERSENY MENETE

EGYÉNI. A játékosok a saját labdájukkal játszanak a meccsjáték szabályai szerint, azaz nem a 18 szakaszon elért összes ütés, hanem a megnyert szakaszok száma számít.

EDDIG TÖRTÉNT
1. versenynap, péntek, nyolc páros mérkőzés: Európa kétpontos előnyt szerez - ÖSSZEFOGLALÓ

2. versenynap, szombat, újabb nyolc páros mérkőzés: Európa megduplázza előnyét - ÖSSZEFOGLALÓ

A SZAKKIFEJEZÉSEKHEZ SEGÉDANYAGOT GOLFSZÓTÁRUNKBAN TALÁLHAT!

Az elosztásra váró maximum 12 pontból legalább 4.5-lel többet szerezni, mint az európaiak – ez a roppant nehéz, de nem megoldhatatlan feladat várt a jelentős hátrányban lévő amerikai csapatra a vasárnapi játéknapon. Nem megoldhatatlan, hiszen például az európaiak két éve véghez vitték a bravúrt Medinah-ban. Három meccset el lehet veszíteni, de akkor a maradék kilencből nyolcat nyerni kell, egy még lehet döntetlen – íme, egy a lehetséges variációk közül.

A 18 szakaszos pályának az első párban nekivágó amerikai játékos, Jordan Spieth a maga 21 életévével nem sokat számolgatott, ehelyett egy birdie-vel magához ragadta a kezdeményezést a második szakaszon, és ellenfele hibáit kihasználva az ötödik lyuk után három ponttal vezetett. Amerikai álomkezdés a javából!

A tetemes előny még a kilences szakaszon is megvolt, utána azonban gyökeres fordulat állt be: a 10-es rövid szakaszon Spieth hibázott, és egy ilyen lehetőséget egy Graeme McDowell-kaliberű ellenfél nem szalaszt el. Az északír nemcsak ezt a lyukat nyerte meg, hanem a következő hármat (!), majd a 15-öst is, és már ő vezetett kettővel!

RORY McILROY VILLÁMGYŐZELME: AZ ELSŐ PONT EURÓPÁÉ
Ekkor érkezett a hír az első befejezett mérkőzésről: Rory McIlroy csupán a harmadik párban, 24 perccel később indult játékba, de már az első három szakaszon (birdie, az ellenfél által megadott eagle, birdie) szabályosan „feltrancsírozta” szegény Rickie Fowlert. A világelsőhöz méltó parádé folytatódott, az északír játékos a hatodik szakasz után már öt ponttal vezetett, és bár a későbbiekben egy lyukat átengedett a sokkból éledező amerikainak, a 13-ason elért birdie-vel bevitt még egy ütést, és a 14-esen fogadhatta is ellenfele gratulációját. E villámsiker nyomán az első vasárnapi pont Európáé, az összesített állás: 11–6.
Rory McIlroy nyerte meg az első meccset (Fotó: Reuters)
Rory McIlroy nyerte meg az első meccset (Fotó: Reuters)

Csupán percek kérdése volt, hogy azon a bizonyos imént otthagyott meccsen a rutinos csapat- és honfitárs, Graeme McDowell két megosztott lyuk után behúzza a maga győzelmét a végére kissé elfáradó Spieth ellen, és az összesített állást 12–6-ra alakítsa.

Miközben az amerikaiak csak körvonalazódó győzelmekben reménykedhettek, Európának már a zsebében volt két pont a végső sikerhez szükséges négyből, és nagyon érett a harmadik is. Martin Kaymer a világelső McIlroyt idéző tempóban szorította falnak Bubba Watsont. A német zsinórban négy lyukat nyert meg az első kilencen – kettőt ellenfele bizonytalankodott el, kettőt Kaymer birdie-vel teljesített –, így az utolsó négy szakaszon az amerikai már nem hibázhatott.

KIS REMÉNYSUGÁR: AZ ELSŐ AMERIKAI PONT
Ekkor fejezte be az utolsó töltényig, azaz a 18-as szakaszig húzódó harcát a másodiknak induló páros. A svéd Henrik Stenson mindent megtett, hogy a jó kezdése ellenére a 12. szakaszon előálló kétpontos hátrányból legalább döntetlenre mentse a mérkőzését. Az utolsó szakaszon is megvolt még erre az esély, egyenlő állással érkeztek oda, azonban a végjátékban az ifjú amerikai, a torna egyik meglepetésemberének nevezhető Patrick Reed egy birdie-vel a maga javára döntött, és ezzel megtörte a jeget, az Egyesült Államok szépített: az összesített állás: 12–7.

Vissza Martin Kaymerékhez: a német játékos a 15-ösön megadta a birdie-t Bubba Watsonnak, a következő szakaszon azonban nem ismert kegyelmet, parádés eagle-vel adta meg a kegyelemdöfést amerikai riválisának. Európának már csak egy pont hiányzott a kupa megtartásához, hiszen az összesített állás 13–7-re módosult.

A 11. EURÓPAI SIKER
Európa 11. alkalommal nyerte meg a Ryder-kupát –- a legutóbbi 15 mérkőzésen jött össze mind a tizenegy diadal –, de az összesítésben még mindig az utóbbi évtizedekben kevés sikerélménnyel gazdagodó Egyesült Államok vezet, méghozzá fölényesen (25 győzelem).

Erre a bizonyos pontra azonban még várni kellett, hiszen a következő két végkifejlet az amerikaiaknak kedvezett. Matt Kuchar végig vezetett Thomas Björn ellen, és a 15-ös szakaszon végzett is vele, s Phil Mickelson sem akart örömet szerezni a helyi nézőknek, érvényesítette a papírformát az európai csapat egyetlen skót játékosa, Stephen Gallacher ellen. Az összesített állás máris 13–9.

De vajon mire lesz elég a gyors szépítés? A kérdés annál is inkább aktuális volt, mert a hihetetlen mélységből – hat szakasz után négypontos hátrányban volt! – visszakapaszkodó Justin Rose-nak az utolsó lyukon sikerült döntetlenre mentenie a Hunter Mahan elleni partiját, így Európának már csak fél pont hiányzott. Összesítésben: 13.5–9.5

Szomorú amerikai játékosok (Fotó: Reuters)
Szomorú amerikai játékosok (Fotó: Reuters)

Ki húzza be a hiányzó fél pontot? Ki lesz a nap hőse? Ez a két kérdés is válaszra várt, és a még kint lévő párosokon, valamint az állásokon végigtekintve a walesi Jamie Donaldson ígérkezett a nyerőembernek. Az európaiak 38 éves Ryder-kupa-újonca az 5. lyuknál került előnybe Keegan Bradleyvel szemben, és ment előre, mint az úthenger: birdie-jei révén a 12-es szakaszon már néggyel vezetett!

Ekkor már fotósok hada leste Donaldson minden mozdulatát, nem is hiába: a walesi a 14-es szakaszon biztossá tette, hogy legrosszabb esetben döntetlenre hozza mérkőzését (más kérdés, hogy a következő lyukon végül inkább megnyerte) - a 14.5–9.5-es állás azt jelentette: EURÓPA TOVÁBBI KÉT ÉVRE MINDENKÉPPEN MEGTARTJA A RYDER-KUPÁT!

A walesi lobogó és Jamie Donaldson, aki biztossá tette az európai győzelmet (Fotó: Reuters)
A walesi lobogó és Jamie Donaldson, aki biztossá tette az európai győzelmet (Fotó: Reuters)

A hátralévő, már tét nélküli mérkőzéseken Sergio García újabb győzelmet hozott Európának, Ian Poulter és Victor Dubuisson is betett fél-fél pontot a közösbe, míg Jimmy Walker révén jutott egy negyedik nyert meccs az amerikaiaknak is.

Folytatás két év múlva az Egyesült Államokban, a minnesotai Chaska városának Hazeltine National Golf Club nevű golfparadicsomában.

Az öröm pillanatai a zsúfolt nézőtéren (Fotó: Reuters)
Az öröm pillanatai a zsúfolt nézőtéren (Fotó: Reuters)

40. RYDER-KUPA, GLENEAGLES HOTEL, PERTHSHIRE, SKÓCIA
3. játéknap, egyéni mérkőzések (elöl a győztes)

McIlroy (EU)–Fowler (USA) 5, 4
McDowell (EU)–Spieth (USA) 2, 1
Reed (USA)–Stenson (EU) 1, 0
Kaymer (EU)–Watson (USA) 4, 2
Mickelson (USA)–Gallacher (EU) 3, 1
Kuchar (USA)–Björn (EU) 4, 3
Rose (EU)–Mahan (USA) döntetlen
Donaldson (EU)–Bradley (USA) 4, 3
García (EU)–Furyk (USA) 1, 0
Poulter (EU)–Simpson (USA) döntetlen
Walker (USA)–Westwood (EU) 3, 2
Dubuisson (EU)–Z. Johnson (USA) döntetlen

Elöl a győztes játékos. Az eredmény értelmezése: az első szám azt jelzi, hogy a győztes hány szakasszal nyert meg többet, mint az ellenfél; a második szám azt mutatja, hogy a 18 szakaszból hányat nem kellett lejátszani – másképp: hány szakasszal a vége előtt dőlt el a mérkőzés.

A VÉGEREDMÉNY: EURÓPA–EGYESÜLT ÁLLAMOK 16.5–11.5

AZ ELSŐ JÁTÉKNAP EREDMÉNYEI ÉS ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!

A MÁSODIK JÁTÉKNAP EREDMÉNYEI ÉS ÖSSZEFOGLALÓJA ITT!

40. RYDER-KUPA, GLENEAGLES HOTEL, AUCHTERARDER, PERTHSHIRE, SKÓCIA (PGA CENTENARY COURSE)
A KÉT VÁLOGATOTT ÖSSZEÁLLÍTÁSA
EURÓPA EGYESÜLT ÁLLAMOK
Rory McIlroy (északír, 1.), 2 Bubba Watson (7.), 2
Henrik Stenson (svéd, 5.), 2
Rickie Fowler (10.), 1
Victor Dubuisson (francia, 23.), 0
Jim Furyk (4.), 8
Jamie Donaldson (walesi, 25.), 0 Jimmy Walker (19.), 0
Sergio García (spanyol, 3.), 6 Phil Mickelson (11.), 9
Justin Rose (angol, 6.), 2 Matt Kuchar (9.), 2
Martin Kaymer (német, 12.), 2 Jordan Spieth (13.), 0
Thomas Björn (dán, 30), 2
Patrick Reed (27.), 0
Graeme McDowell (északír, 18.), 3 Zach Johnson (16.), 3
Stephen Gallacher* (skót, 34.), 0
Keegan Bradley* (26.), 1
Lee Westwood* (angol, 44.), 8 Webb Simpson* (33.), 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik