Rio 2016: olimpiai kvalifikációs ábécé II. - kosárlabdától tollaslabdáig

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.24. 10:28
2016. augusztus 5-én kezdődik a riói nyári olimpia, azaz e sorok megjelenésének napján (2015. március 24-én) még éppen ötszáz nap van hátra az ötkarikás játékokig. A magyar sportolók eddig két kvótát szorgoskodtak össze – a sportlövő Tobai-Sike Renáta és a vitorlázó Berecz Zsombor révén – ám a sportágak zömében majd csak ezután kezdik el osztogatni a részvételi helyeket, s joggal bízhatunk abban, hogy a dél-amerikai városban 150-200 fős csapatunk indulhat majd. Összeállításunkban azt tekintjük át, hogy a különböző sportágakban hogyan lehet majd a kvótákhoz jutni. Ábécérendben haladunk, a második részben kosárlabdától tollaslabdáig.

ALAPINFORMÁCIÓKAT A NYÁRI OLIMPIÁRÓL – IDŐPONT, HELYSZÍNEK, JEGYEK ÉS ÁRAK – ITT TALÁL.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS ABC, I. RÉSZ: ASZTALITENISZTŐL KÉZILABDÁIG
OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS ABC, II. RÉSZ: KOSÁRLABDÁTÓL TOLLASLABDÁIG
OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS ABC, III. RÉSZ: TORNÁTÓL VÍZILABDÁIG
ALAPINFORMÁCIÓKAT A NYÁRI OLIMPIÁRÓL – IDŐPONT, HELYSZÍNEK, JEGYEK ÉS ÁRAK – ITT TALÁL.

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS ABC, I. RÉSZ: ASZTALITENISZTŐL KÉZILABDÁIG
OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS ABC, II. RÉSZ: KOSÁRLABDÁTÓL TOLLASLABDÁIG
OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS ABC, III. RÉSZ: TORNÁTÓL VÍZILABDÁIG

+++

 

KOSÁRLABDA
Versenyszámok:
2 (férfi és női torna)
Összlétszám: 144-144 férfi és női játékos (12-12 válogatott, 12 játékos csapatonként)
Kvalifikációs rend: a férfiaknál a világbajnok Egyesült Államok, a 2015. szeptember 5. és 20. között sorra kerülő Európa-bajnokság első két helyezettje, az Afrika-bajnok (Tunézia, egyelőre időpont nélkül), az Ázsia-bajnok (szeptember, Kína), az Amerika-bajnokság első két helyezettje (augusztus, Mexikó), az Óceánia-bajnok (augusztus, Ausztrália) és a 12 csapatos olimpiai kvalifikációs torna első négy helyezettje (2016. július) lesz résztvevő.
A nőknél a világbajnok Egyesült Államok, a 2015. június 11. és 28. között Magyarországon és Romániában sorra kerülő Európa-bajnokság aranyérmese, az Amerika-bajnok (szeptember, Kanada), az Ázsia-bajnok (szeptember, Kína), az Afrika-bajnok (Kamerun, időpont később), az Óceánia-bajnok (augusztus, Ausztrália) és a 12 csapatos olimpiai kvalifikációs torna első hat helyezettje (2016. június) szerez kvótát.
A férfi és női olimpiai kvalifikációs tornákra a kontinensbajnokságokon a kvótáról épphogy lemaradó országokat hívják meg, Európából 4, Amerikából 3, Afrikából és Ázsiából 2-2, Óceániából pedig 1 csapatot. A rendező Brazília automatikus részvételéről a nemzetközi szövetség idén júniusban dönt, pozitív határozat esetén az olimpiai kvalifikációs tornákon szerezhető kvóták száma eggyel csökken.
Magyar esélyek: Magyar válogatott legutóbb 1980-ban vett részt olimpián, a nők révén. A férfiaknak már Rióba való kijutásra sincs esélyük, miután lemaradtak az Eb-ről. A nőknél rendezőként érdekeltek vagyunk a kontinensviadalon, de hatalmas bravúrra lenne szükség a kvalifikációs tornán való induláshoz szükséges helyezés megszerzéséhez is.

 

LABDARÚGÁS
Versenyszámok: 2 (férfi és női torna)
Összlétszám: 504 játékos (16 férfi és 12 női válogatott, csapatonként 18-18 játékossal)
Kvalifikációs rend: a férfiak tornáján 23 éven aluli, 1993. január 1. után született játékosokból álló válogatottak vehetnek részt, csapatonként három-három idősebb labdarúgót lehet nevezni. Brazília a házigazda jogán automatikusan résztvevő, Európából négy, Ázsiából és Afrikából három-három, Észak- és Közép-Amerikából együttesen kettő, valamint Dél-Amerikából és Óceániából egy-egy válogatott szerez részvételi jogot. További egy helyről dönt egy észak- és közép-amerikai, valamint egy dél-amerikai csapat rájátszásos találkozója. Európából a június 17. és 30. között sorra kerülő nyolccsapatos csehországi U21-es Európa-bajnokság legjobb négy együttese lesz olimpiai résztvevő.
A nőknél a tornán minden válogatott a legerősebb összeállításában szerepelhet, korhatár korlátozás nélkül. Brazília a házigazda jogán automatikusan résztvevő, Európából három, Ázsiából, Afrikából, illetve Észak- és Közép-Amerikából kettő-kettő, illetve Dél-Amerikából és Óceániából egy-egy csapat léphet pályára a riói olimpián. Európában nem rendeznek külön kvalifikációs tornát, a június 6. és július 5. között Kanadában sorra kerülő világbajnokságon legjobban szereplő három európai gárda utazhat az olimpiára.
Magyar esélyek: a magyar férfi válogatott legutóbb az 1996-os atlantai olimpián indulhatott. U21-es válogatottunk a mostani sorozatban csak a harmadik helyen végzett selejtezőcsoportjában, így nem jutott ki az Eb-re, s ezzel eldőlt, hogy Rióban sem szerepelhet. Női válogatottunk sem jutott ki a kvalifikációs vb-re, miután hat csapat közül csak a negyedik helyen zártak, így a nyári játékokon sem léphetnek pályára.

 

LOVAGLÁS
Versenyszámok: 6 (díjlovaglásban, lovastusában és díjugratásban egyéni és csapatverseny)
Összlétszám: 200 ló és lovas (díjlovaglásban 60-an/10 csapat, lovastusában 65-en/11 csapat, míg díjugratásban 75-en/15 csapat méri össze tudását. Egy országból: mindhárom szakágban egy-egy csapat és négy-négy egyéni versenyző indulhat)

Kvalifikációs rend: a díjlovaglás csapatversenyére először tavaly a Franciaországban, közelebbről Normandiában rendezett Lovas Világjátékok első három helyezettje, Németország, Nagy-Britannia és Hollandia biztosította helyét az ötkarikás mezőnyben. Ugyanott szintén részvételi joghoz jutott Ausztrália mint az Afrikát, Közel-Keletet, Dél-kelet Ázsiát és Óceániát magában foglaló régió legjobban szerepelt csapata. Az idei Európa-bajnokságon további három, míg a Pánamerikai Játékokon egy együttes szerez részvételi jogot, továbbá egy csapat selejtezőtornáról jut ki a riói játékokra. Ezenkívül házigazda jogán Brazília is indulhat. A csapattagok (40) egyúttal egyéni résztvevők is. A maradék húsz helyből kettőt az idei Pánamerikai Játékokon lehet megszerezni, egyet-egyet pedig az összevont afrikai/közel-keleti, illetve dél-kelet ázsiai/óceániai selejtezőtornán. A fennmaradó 16 helyet az olimpiai rangsor 2016. március 6-i állása alapján földrajzi szempontok szerint osztják ki.
Lovastusában a tavalyi Lovas Világjátékok első hat helyezettje – Németország, Nagy-Britannia, Hollandia, Franciaország, Ausztrália, Írország – már biztos részvevő a házigazda Brazília mellett. Az idei Európa-bajnokságon két, a Pánamerikai Játékokon és az Ázsia-bajnokságon egy-egy kvótát osztanak ki. A csapattagok (44) ebben a szakágban is egyéni indulók is egyben. A maradék 21 helyet szintén a 2016. március 6-i olimpiai ranglista alapján osztják ki úgy, hogy mind a hét régió legalább egy-egy kvótát kapjon.
A díjugratás csapatversenyére az öt legjobb – Hollandia, Franciaország, Egyesült Államok, Németország, Svédország – a tavalyi Lovas Világjátékokról már részvételi jogot szerzett. A házigazda brazilok szintén biztos résztvevők. Az idei Európa-bajnokságon három, a Pánamerikai Játékokon két kvótát lehet megszerezni. A maradék négy helyről regionális selejtezőtornák döntenek, ezek közül egyet a magyar érdekeltségűben rendeznek. Egyéniben a csapatverseny 15 válogatottjának négy-négy tagja automatikus induló. A maradék 15 helyből hatot Pán-Amerikai Játékokon, egyet pedig egy selejtezőversenyen osztanak ki. A további nyolc kvóta a 2016. március 6-i világranglista alapján talál gazdára, ebből egyet biztosan a magyar érdekeltségű régió kap.
Magyar esélyek: A mieinket is érintő összevont Közép- és Kelet-Európa/Közép-Ázsia régióból díjlovaglásban két, lovastusában és díjugratásban legalább egy indulási jog talál gazdára. Magyar lovas legutóbb 1996-ban indult olimpián, s most sem túl jók az esélyeink.

 

MŰUGRÁS
Versenyszámok: 8 (férfi és női 3 méteres műugrás, toronyugrás, 3 méteres szinkronműugrás, szinkrontoronyugrás)
Összlétszám: 136 fő (68 nő és 68 férfi, egy országból: mindkét nemnél maximum 2 egyéni és 1 páros versenyszámonként, Brazília mind a négy párosszámban rajthoz állíthatja kettősét, s a 4 egyéni számban is automatikusan övé egy-egy kvóta)
Kvalifikációs rend: Az első kvalifikációs viadalt a 2015. nyári, kazanyi világbajnokság jelenti, innen szinkronugrásban az első három-három páros (plusz Brazíliának, mint házigazdának egy-egy duója), további négy-négy kettős a 2016. februári, Rio de Janeiró-i világkupán szerezhet kvalifikációt. Egyéniben a vb-ről az első 12-12 versenyző lehet ott Rióban versenyszámonként, hozzájuk jön az öt-öt kontinensbajnok, a nemenkénti és számonkénti mezőny pedig a 2016-os világkupa végeredménye alapján válik teljessé annak figyelembe vételével, hogy nemzetenként maximum két fő indulhat egy-egy számban.
Magyar esélyek: Londonban két magyar műugró indulhatott, s ennyi Rióban is ott lehet.

 

ÖKÖLVÍVÁS
Versenyszámok: 13 versenyszám (10 férfi súlycsoport: 49, 52, 56, 60, 64, 69, 75, 81, 91, +91 kg; 3 női súlycsoport: 51, 60, 75 kg)
Összlétszám: 286 fő (250 férfi, 36 nő, egy országból súlycsoportonként egy versenyző)
Kvalifikációs rend: A férfiaknál a nemzetközi szövetség félprofi sorozataiban (WSB, APB) 63, míg a „klasszikus" amatőr rendszerben 177 indulási jog talál gazdára. Az első 17 hely sorsa már tavasszal eldől, ugyanis ennyien kapnak kvótát a WSB 2014/2015-ös ranglistája alapján, majd szeptemberben osztanak ki 20 indulási jogot az APB-sorozat első körének szeptemberi lezárását követően, a kategóriák első két helyezettjeinek. A két sorozat bokszolóinak 2016 májusában rendeznek egy közös kvalifikációs tornát, melyen 26 ötkarikás kvótát osztanak ki.
Az amatőr versenyzők számára az októberi, dohai világbajnokság lesz az első kvalifikációs verseny. Katarban 23 kvótát osztanak, a két alsó súlycsoportban, illetve a 81 kilósok kategóriájában kettőt-kettőt, a két felsőben egyet-egyet, a többiben pedig hármat-hármat. Akinek Dohában nem sikerül a kvalifikáció az legközelebb 2016. áprilisában, a kontinentális selejtezőtornán próbálkozhat újra. Az európai viadalról minden súlycsoportban az első három jut ki Rióba. A kontinensek selejtezői után jövő júniusban tart az AIBA még egy kvalifikációs versenyt, melyen valamennyi földrész – még kvótát nem szerzett – képviselői ringbe léphetnek. Ezen a versenyen a legkisebbeknél (49 kg) kettőt, míg nehézsúlyban (91 kg) és szupernehézsúlyban (+91 kg) egy-egy kvótát adnak ki, a többi hét kategóriában ugyanakkor öt-öt indulási jog talál gazdára.
A Londonban debütált női bokszolók ezúttal is három súlycsoportban szerepelhetnek az olimpián. A versenyzők számára a 2016 februári világbajnokság lesz az első kvótaszerző viadal, melyen minden kategóriában az első négy szerez kvótát (12 kvóta). Majd kontinentális versenyeket is rendeznek, méghozzá a férfiakéval közösen. Az európai selejtezőről a súlycsoportok döntősei (6) jutnak ki Rióba.
A rendező országnak a férfiaknál öt, a nőknél pedig egy hely garantált, míg az AIBA illetékes bizottsága a férfiaknál 5, a nőknél pedig 3 szabadkártyás helyet oszt majd ki.
Magyar esélyek: Londonban három magyar ökölvívó indulhatott. A mieink leginkább a klasszikus kvalifikációs versenyrendszerben lesznek érdekeltek, s minimum három kvóta Rióra is elvárható tőlük, de talán sikerülhet ezt túl is szárnyalni, sőt esetleg még egy női versenyzőnk is ott lehet.

 

ÖTTUSA
Versenyszámok: 2 (férfi és női egyéni)
Összlétszám: 72 fő (36-36 férfi és nő, egy országból legfeljebb kettő-kettő)
Kvalifikációs rend:
A 2015-ös világkupa-döntőről (június 12-14., Minszk) 1-1 fő
A 2015-ös kontinensbajnokságokról (2015. január 1.-2015. december 31.) 20-20 fő – zónamegoszlás: Európa-bajnokság (augusztus 17-23., Bath) 8-8 fő, Ázsia-bajnokság 5-5 fő, Pánamerikai Játékok 5-5 fő, Afrika-bajnokság 1-1 fő, Óceánia-bajnokság 1-1 fő
A 2015-ös világbajnokságról (június 29.-július 6., Berlin) 3-3 fő
A 2016-os világbajnokságról (május 22.-29., Moszkva) 3-3 fő
A 2016. június 1-jével záruló világranglistáról 6-6 fő
A rendező jogán 1-1 brazil versenyző, ha még addig egy sem szerzett kvótát
Egy háromtagú bizottság döntése alapján 2-2 fő
A kontinensbajnokságokon és a 2015-ös világbajnokságon tolódnak a kvótahelyek, vagyis, ha olyan versenyző végez indulási jogot érő helyen, aki már kvótás, akkor az előre megadotthoz képest eggyel hátrébb végző is kvótához jut. A 2016-os vb-n azonban ez nem így lesz, a ki nem osztható helyeket a világranglistáról töltik majd fel, vagyis elképzelhető, hogy utóbbiról nem 6-6, hanem több versenyző kerül be az indulók közé. Amennyiben egy országból bármelyik nem esetében kettőnél többen szereznek jogot az indulásra, a nemzeti szövetség, illetve a nemzeti olimpiai bizottság dönti el, hogy kit indít.
Magyar esélyek: Londonban a mieink maximális létszámban indulhattak, azaz négy fővel. Rióban is ez a minimális cél.

 

RÖGBI
Versenyszámok: 2 (hetes férfi és női torna)
Összlétszám: 288 fő (12 férfi és női válogatott, csapatonként maximum 12 játékos)
Kvalifikációs rend: A rendező jogán Brazília mindkét nemnél résztvevő. A férfiaknál kilenc, míg a nőknél hat tornából álló világbajnoki sorozatot rendeznek 2014 decembere és 2015 júniusa között. Ezeknek a sorozatoknak az első négy helyezettje biztosítja helyét a riói játékokon. További hat kvóta a 2015. június 1. és december 31. között sorra kerülő kontinentális (Európa, Afrika, Ázsia, Óceánia, Dél-Amerika, valamint Észak-Amerika/karibi térség) tornákon talál gazdára, az utolsó helyről pedig egy 16 csapatos viadal dönt, amelyre 2016-ban kerül sor.
Magyar esélyek: a mieinknek nincs reális esélye a kvótaszerzésre.

 

RÖPLABDA
Versenyszámok: 2 (férfi és női torna)
Összlétszám: 144-144 férfi és női játékos (12-12 válogatott, 12 játékos csapatonként)
Kvalifikációs rend (mindkét nemben): A rendező jogán Brazília résztvevő. A 2015-ös világkupa (Japán, női: augusztus 22.-szeptember 6., férfi: szeptember 8-23.) első két helyezettje automatikusan utazhat Rióba. További öt csapat szerez jogot az indulásra a kontinentális selejtezőtornákról, mindegyikről egy-egy. Ezekre a kontinentális szövetségek a rangsor alapján hívják meg a legjobb nyolc válogatottat. A fennmaradó helyekről az utolsó, úgynevezett világkvalifikációs torna dönt.
Magyar esélyek: legutóbb 1980-ban szerepelt a magyar női válogatott az olimpián, s már most is csak nekik van esélyük a kijutásra, miután a férfiak nem jutottak ki az Eb-re, s így nem kerülhetnek az európai ranglista első nyolc helyezettje közé. A nők viszont 28 év után ott lesznek, bár a ranglistán a legjobb nyolc közé kerüléshez igencsak nagyot kellene domborítaniuk az Európa-bajnokságon. Elméletileg tehát van még esélyük, gyakorlatilag azonban ez elenyésző.

 

SPORTLÖVÉSZET
Versenyszámok: 15 (férfi és női légpuska, légpisztoly, trap és skeet, férfi kisöbű sportpuska fekvő, összetett, szabadpisztoly, gyorstüzelő pisztoly és dupla trap, női sportpuska és sportpisztoly)
Összlétszám: 390 fő (219 férfi, 147 női versenyző, továbbá 24 sportlövő egy háromoldalú bizottság döntése alapján. Egy országból számonként 2-2 versenyző.)
Kvalifikációs rend: A kvóták túlnyomó többségét a kijelölt versenyeken, világkupákon, világbajnokságokon, kontinensbajnokságokon, illetve az Európa Játékokon lehet megszerezni. A mostani ciklusban először a tavalyi, granadai világbajnokságon volt lehetőség a kvalifikációra, Spanyolországban 64 indulási jogot osztottak ki. A vk-kon az idén a légfegyveres számokban (puska, pisztoly) számonként az első három, a többi számban pedig az első két helyezett jut kvótához, vagy ha már nekik van, az őket követő első nem kvótásokat illeti a riói hely. Idén a világkupaversenyek mellett a kontinensviadalokon (25-50 méteres puska és pisztoly és korong), az Európa Játékokon, illetve a koronglövő vb-n, jövőre pedig a légfegyveres kontinensviadalokon osztanak olimpiai helyeket. Nemzetenként maximum 30 versenyző juthat kvótához, a házigazda brazilok részére pedig kilenc hely (öt férfi, négy női) garantált. A kvalifikációs versenyeken összesen 357 kvóta talál gazdára, melyek azonban nem a versenyzőt, hanem az országot illetik. A maradék 24 hely sorsáról egy háromoldalú bizottság dönt. A 25 és 50 méteres puska és pisztoly számokban az augusztusi vk-viadal, míg 10 méteren a jövő márciusi győri légfegyveres Eb az utolsó kvótaszerzési lehetőség. A koronglövőknél pedig a szeptemberi világbajnoksággal zárul a kvalifikációs időszak.
Magyar esélyek: Londonban három magyar versenyző indulhatott, de remélhetőleg ezt Rióban sikerül majd túlszárnyalni. Sportlövőink szerezték meg a magyar csapat első kvótáját is a pisztolyos Tobai-Sike Renáta révén, aki bronzérmet szerzett a tavalyi világbajnokságon.

 

STRANDRÖPLABDA
Versenyszámok: 2 (férfi és női páros)
Összlétszám: 96 fő (24-24 duó, egy országból nemenként legfeljebb két csapat)
Kvalifikációs rend: A 2015. június 26. és július 5. között sorra kerülő világbajnokság győztese automatikusan indulóvá válik, további 15 helyet az olimpiai ranglista alapján lehet megszerezni. Öt kvótát osztanak ki az úgynevezett kontinentális tornák győzteseinek, valamint két helyet lehet megszerezni az utolsó olimpiai kvalifikációs tornán. A rendező ország számára egy helyet fenntartanak arra az esetre, ha egyetlen párosa sem szerez kvótát.
Magyar esélyek: ebben a szakágban még soha nem volt magyar induló, s várhatóan Rióban sem lesz ott egy versenyzőnk sem.

 

SÚLYEMELÉS
Versenyszámok: 15 (8 férfi súlycsoport: 56, 62, 69, 77, 85, 94, 105, plusz 105 kg; 7 női súlycsoport 48, 53, 58, 63, 69, 75, plusz 75)
Összlétszám: 260 fő (156 férfi, 104 nő, egy országból legfeljebb hat férfi, illetve négy nő indulhat, de súlycsoportonként legfeljebb ketten)
Kvalifikációs rend: Az IWF olimpiai kvalifikációs versenyeket írt ki, amelyeken kvótát lehet szerezni, a férfiaknál összesen 147-et, a nőknél 98-at, ehhez jönnek hozzá az erősebb nemnél hatan, a gyengébbnél négyen olyanok, akiknek indulási jogot biztosít egy háromtagú bizottság. A 260-ból még fennmaradó öt kvótát a házigazdák, jelen esetben a brazilok kapják, akik vendéglátóként három férfi és két női súlyemelőt indíthatnak Rióban. A két fő ötkarikás selejtezőviadal a 2014-es és a 2015-ös felnőtt-világbajnokság, a kvóták zömét ezeken a vb-ken lehet kiharcolni a csapatversenybe beszámító egyéni eredmények után járó pontszámok összegzése alapján. A pontversenyben a férfiaknál az első hat helyen végzett nemzetek egyformán hat, a 7-12. helyezettek öt, a 13-18.-ak négy, míg a 19-24. helyet elfoglalók három emelőt indíthatnak. A nőknél a pontverseny első kilenc helyezettje négy kvalifikációs helyet szerez, a 10-16. helyezettek hármat, a 17-21. pozícióban zárók pedig kettőt. További kvótákat kontinentális selejtezőtornákon, illetve az IWF olimpiai kvalifikációs ranglistája alapján lehet szerezni. A férfiaknál a 2016-os földrészenkénti selejtezőversenyeken összesen 31 - ebből Európának hét - kvótát osztanak ki. A 2016. június 20-i ranglistáról pedig a maradék nyolc helyet töltik fel. A nőknél ugyanezek a számok 24 (Európa 6), illetve 7.

A kvalifikációs időszak már 2014-ben elkezdődött és a 2016-os kontinentális kvalifikációkkal zárul. Miután így 245 kvóta lel gazdára, a speciális háromoldalú bizottság dönt – 2016 júniusában – a tíz (hat férfi plusz négy női) szabad kvóta elosztásáról, s ehhez jön még az öt hazai versenyző.
Magyar esélyek: Londonban egy indulónk volt. Férfiválogatottunk a tavalyi, kazahsztáni világbajnokságon a csapatsorrendben a 24. lett, ami három riói kvótát ér pillanatnyilag, de az idei, houstoni vb-n kell ehhez hozzágyűjteni még további annyi pontot, hogy a három kvóta ténylegesen meglegyen.

 

SZINKRONÚSZÁS
Versenyszámok: 2 (női csapat és páros)
Összlétszám: 104 versenyző (összesen 8 csapat és 24 páros, országonként legfeljebb egy 9 fős csapat és egy páros)
Kvalifikációs rend: Az idei és jövő évi öt kontinensbajnokság győztese olimpiai résztvevő, közöttük a házigazda Brazília együttese Amerika reprezentánsaként indul. A további három hely az olimpiai kvalifikációs tornán szerezhető meg, amelyet 2016 áprilisában rendeznek meg. A csapatversenyben szereplő nemzetek párosban is rajthoz állíthatnak szinkronúszókat, ám kimondottan csak a csapattagok közül, a duóknál a további helyeket ötkarikás selejtezőn, a már említett tornán kell kiharcolni. Mivel a nyolc csapat 72 olimpiai kvótát foglal le, a maradék helyeket – merthogy a csapatok delegálta 8 páros 16 tagja nem jelent plusz szereplőt – 16 további párossal töltik be, így alakul ki a 104 fős mezőny.
Magyar esélyek: Londonban sikerült párosunknak kvalifikálnia magát, jelenleg azonban úgy tűnik, hogy Rióban nem lesz majd magyar induló.

 

TEKVONDÓ
Versenyszámok: 8 (férfi 58, 68, 80, +80 kg, női 49, 57, 67, +67 kg súlycsoport)
Összlétszám: 128 fő (64 férfi és 64 nő, súlycsoportonként 16-16 induló, egy országból négy férfi és négy nő, de súlycsoportonként maximum egy)
Kvalifikációs rend: A nemzetközi sportági szövetség (WTF) szervezésében 2015. decemberében sorra kerülő Grand Prix-döntő után egy héttel a WTF olimpiai ranglistát ad ki, amely alapján mindkét nemnél súlycsoportonként az első hat helyezett, azaz összesen 48 (24 férfi és 24 női) versenyző szerez a nemzetének kvótát. A 2016 januárja és áprilisa között sorra kerülő kontinentális kvalifikációs tornákon összesen 72 tekvondós válik olimpiai résztvevővé: Európából, Ázsiából, Afrikából, illetve Észak- és Dél-Amerikából 16-16 sportoló, azaz a tornák súlycsoportonkénti első kettő helyezettje, Óceániából pedig csak a nyolc súlycsoport elsője. A rendező jogán négy brazil sportoló mindenképpen indulhat, emellett két-két férfi és női versenyző szabadkártyát kap azokban a súlycsoportokban, amelyekben a rendező ország versenyzői nem indulnak.
Magyar esélyek: eddig csak a 2000-es olimpián volt magyar induló ebben a sportágban. Londonban is volt indulásra esélyes versenyzőnk, de végül nem sikerült kvótát szerezni. Talán Rióban fordulhat a kocka.

 

TENISZ
Versenyszámok: 5 (férfi és női egyes, illetve férfi és női páros, valamint vegyespáros)
Összlétszám: 172 (86 férfi és 86 nő, egy országból legfeljebb 12 fő – hat férfi és hat nő – egyesben maximum négy-négy versenyző, a páros küzdelmekben pedig egy-egy duó.
Kvalifikációs rend: egyesben (64 induló) a világranglista 2016. június 6-i állása szerint 56 játékos nyer részvételi jogosultságot, két játékos meghívásáról egy háromoldalú bizottság dönt, hat indulási lehetőségről és a végső kvalifikációról a nemzetközi szövetség (ITF) határoz, egyrészt a világranglista alapján, másrészt annak figyelembe vételével, hogy egy-egy adott ország milyen aktív volt például a Davis Kupában vagy a Fed Kupában, továbbá a döntéshozók földrajzi szempontokat is mérlegelnek.
Azok, akik egyesben részvételi jogot szereznek, nevezhetők a páros versenyekre is. Párosokat csak azonos országbeli játékosok alkothatnak.

Párosban (32 duó) a 2016. június 6-i egyes és páros világranglista alapján 24 duó közvetlen jogosultságot kap, 8 páros indulásáról az ITF határoz. Vegyespárosban (16 duó) az egyesben és párosban kvótához jutott játékosok indulhatnak.
Magyar esélyek: Londonban két magyar versenyző indulhatott. A mieink közül a nőknél Babos Tímea egyéniben a 95., párosban pedig a 21. helyen áll, míg a férfiaknál Fucsovics Márton a 158., amelyek nem érnek kvótát, ám a kvalifikációs időszak még el sem kezdődött, tehát bőven van még esély javítani.

 

TOLLASLABDA
Versenyszámok: 5 (férfi és női egyéni (38-38 fő), férfi, női és vegyes páros (16-16 duó)
Összlétszám: 172 fő (86-86 férfi és nő, országonként, számonként 3 egyéni és 2 páros)
Kvalifikációs rend: A 2016. május 5-i világranglistán elfoglalt helyezések alapján szereznek jogot a részvételre a játékosok mind egyéniben, mind párosban. Előbbiben egy ország csak akkor képviseltetheti magát három indulóval, ha a világranglistán az első négyben van három játékosa, két olimpikont pedig akkor adhat egy nemzet, ha a legjobb 16 között szerepel két képviselője. A 38 egyéni kvóta szétosztásának másik alapelve, hogy mind az öt kontinensről legyen versenyző az olimpiai indulók között.
A számonként 16 páros kvótát hasonló szisztéma alapján osztják ki. Egy ország akkor indíthat két duót, ha azok minden tagja a legjobb nyolcban szerepel. A rendező ország maximum két férfit és nőt nevezhet, amennyiben a világranglista alapján nem szerzett kvótát. A 2016. május 5-ei világranglista a 2015. május 4. és 2016. május 1. közötti versenyek alapján készül el.
Magyar esélyek: Utoljára az 1996-os olimpián szerepelt magyar tollaslabdázó. Elméleti esély ugyan van a kvótaszerzésre, de nincs olyan kvalitású magyar versenyző, aki ezt beválthatná.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik