Rg-vb: zsonglőrkezű új királynő – Dina Averina a sportági trónon

MAROSI GERGELY (Pesaro)MAROSI GERGELY (Pesaro)
Vágólapra másolva!
2017.09.01. 21:30
null
Dina Averina összetett aranyérmével a pesarói vb legeredményesebb egyéni tornásznője lett (Fotó: AFP)
Az orosz Dina Averina nyerte meg az egyéni összetett versenyt a pesarói ritmikusgimnasztika-világbajnokságon. Egymás után hetedik alkalommal győzött az összetettben orosz tornásznő a vb-ken. Az ezüstérem Dina ikertestvéréé, Arina Averináé lett, a bronzérmet az izraeli Linoj Asram szerezte meg.

Most pedig átérzi mindenki, hogy ez nem az a kávéház, amelyikbe eddig járt. Mármint azok a vb-újonc tornászok, akik először vannak összetett döntőben.

A csarnok előtt óriási sorok kanyarognak. Bent fülledt meleg. A kakasülő kivételével telt ház. A hangzavar olyan, hogy meg kell kérni a rajongókat, csendesedjenek el, a versenyzők legalább hallják, mikor kezdődik a zenéjük. Ez többé-kevésbé sikerül is.

Sok izgalomra elvileg nem lehet számítani, illetve két dolog kérdéses: melyik Averina iker nyeri meg az összetettet, és kié lesz a bronzérem? Az orosz nővérek mind a négy szerenkénti döntőt megnyerték (2–2-re állnak az aranyakat tekintve), négy szerrel nyilvánvalóan nem lehet a közelükbe kerülni, már ha nem küldenek ki egy szert világot látni a csarnokból.

Nem küldenek. Nyilván. Az oroszok formaidőzítésben (is) nagyon jók.

A Longines eleganciadíját az olasz 
Alexandra Agiurgiuculese nyerte meg (Fotó: AFP)
A Longines eleganciadíját az olasz Alexandra Agiurgiuculese nyerte meg (Fotó: AFP)

Az első szer után Arina tűnik kicsit jobbnak, ehhez képest Dina vezet. A második rotáció után is, egyébként is ő a (kicsit) jobb összetett tornász. A harmadikban Dina térdhajlatából kicsúszik a buzogány egy nagyon nehéz elkapásnál, ejtés. Van-e a gyakorlataiban annyi, hogy kompenzálni tudja a hibát?

Van. Az ejtés ellenére marad az élen. Egyszerű dolog ez, bele kell pakolni annyi nehézséget, hogy a rontás sem rántja le (nagyon) a pontszámot. Mármint egyszerű, ha ilyen képességű tornász van kéznél.

Ezzel a döntő el is dől, mivel Dina Averina nagyon vezet három szer után, és még egy biztonsági gyakorlattal is biztos lehet benne, övé lesz az aranyérem, Arina Averináé az ezüst. Pláne úgy, hogy Arina az utolsó gyakorlatában azzal foglalja el magát, hogy a legváltozatosabb mentéseket mutatja be.

Dina pedig nemhogy nem ront, hanem a nap legjobb szalaggyakorlatával nyomatékosítja: ő a ritmikus gimnasztika új uralkodónője.

Először csak kiinteget, aztán mélyen, lassan, megfontoltan meghajol a fekete-rózsaszín dresszben, állva tapsol neki a közönség. Az aranyérmet a vb-nagykövet rg-legendától, Alina Kabajevától kapja meg. Egymás szemébe néznek. Kabajeva is tudja, nem akármilyen utódja van. Még egyszer meghajol az eredményhirdetés után, ikertestvérével együtt. Ez a vb az övék volt. A következő évek valószínűleg az övék lesznek.

A bronz az izraeli Linoj Asramé, kieséses alapon. Először a bolgár Neviana Vladinova ejt annyit, hogy azzal semmi esélye. Aztán a fehérorosz Kacjarina Halkina is elrontja a labdagyakorlatát. Nekik – a pontszámot tekintve – nincs kegyelem. Asram végig szépen dolgozik, aztán a buzogányt elejti (ekkor egy pillanatra mindenkin átfut, hogy még amerikai bronz is lehet, de akkor aztán tényleg kiesne a világ feneke), viszont eddigre már elég előnyt gyűjtött össze, hogy megússza. Bronzérme az izraeli rg-történelem legjobb eredménye egyéni összetettben.

Oroszország legutóbb 2007-ben nem tudta megszerezni az egyéni összetett világbajnoki címet, azóta ez a hetedik alkalom, hogy az első számú sportági nagyhatalom képviselőinek szól a himnusz a végén. 2013-ban fordult elő legutóbb, hogy nem tudtak besöpörni minden egyéni aranyérmet, és a dominanciának nem látszik a vége.

A legjobb lehetőségek, a legjobb körülmények, a legtöbb tehetség, a legjobb edzők, a legerősebb sportdiplomácia – ezzel nagyon nehezen lehet versenyezni. Vagy inkább nem is lehet.

És persze az sem árt, ha van egy csúcsszuper ikerpárjuk. Sőt, nagyon is használ.

RITMIKUSGIMNASZTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, PESARO
Egyéni összetett. Döntő. Világbajnok: Dina Averina (Oroszország)
74.700, 2. Arina Averina (Oroszország) 73.450, 3. Linoj Asram (Izrael) 70.025, 4. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 69.000, 5. Minagava Kaho (Japán) 68.425, 6. Laura Zeng (Egyesült Államok) 68.250

KESERÉDES ELÉGEDETTSÉG

Pigniczki Fanni a 32., Kis Alexandra a 37. helyen végzett a világbajnokság egyéni versenyében. A szereplést Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar szövetség technikai bizottságának elnöke értékelte.

„Keserédes elégedettség van bennünk, hiszen ha azt nézzük, hogy Fanni tudásának a hatvan százalékát hozta, Szandi meg a negyvenet, és ez az eredmény, akkor azt mondom, hogy ennél sose legyen rosszabb. Mindkét lány árnyéka volt önmagának, sok hibával dolgoztak, nem feltétlenül látványos, de szakmai szemmel súlyosnak mondható hibákat követtek el. A végső konklúzió az volt, hogy nem igazán tudtuk belőni a világbajnokság előtt, hol is van a helyük a lányoknak, és kishitűen azt gondoltuk, hogy a 24-es döntő nem elérhető, úgy számoltunk, hogy onnan plusz 10-15 helyen belül vagyunk. Ezt be is vonzottuk, Fanni 32., Szandi pedig a 37. lett.


Fanni esetében amit az első napon csinált, nagyon rendben volt, óriási eredmény a 25. helyen való fordulás. Meg kell tanulnia az ilyen lehetőségekkel élni, és nem megijedni tőle, hiszen megdermedt, visszafogott tornát mutatott másnap. Szandi pedig nem jól kezdett az első napon, és nem volt meg a rutinja úgy kezelni ezt, hogy menti a menthetőt és próbál mindent beleadni, mert két nem jó gyakorlattal nem rossz helyen fordult. A második napon pedig biztonsági gyakorlatokat akart bemutatni. Összességében nagyon jó, hogy van két olyan versenyzőnk, aki képes kvalifikálni a világbajnoki döntőbe. Nagy pihenésük nem lesz a lányoknak, ugyanis három hét múlva egyesületi világbajnokságra mennek Tokióba" – nyilatkozta Deutsch-Lazsányi Erika.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik