Rg-vb: várakozás, óvás, 24. a magyar válogatott az 1. nap után

MAROSI GERGELY (Baki)MAROSI GERGELY (Baki)
Vágólapra másolva!
2019.09.16. 17:15
null
Így kezdődött: Pigniczki Fanni kezdőpózban labdagyakorlata előtt
Bemutatkoztak a magyar tornászok a 37., olimpiai kvalifikációs ritmikusgimnasztika-világbajnokságon, melyet Bakiban rendeznek meg a héten. Pigniczki Fanni 18.500, Juhász Anna 16.450 pontot kapott labdagyakorlatára, ezzel előbbi a 33., utóbbi a 61. helyen várja a keddi folytatást. A magyar válogatott a 24. helyet foglalja el az egyéni csapatversenyben.

Kicsit szürreális a látvány: megjelenik egy jókötésű azeri fiatalember hegyes orrú papucsban, lila nadrágban és kaftánban, fehér ingben, mint palotaőr egy keleti meséből, majd az arany kupolás palotabejárón bevezeti a tornászt a szőnyegre.

EMLÉKEZÉS A FIG-ELNÖKRE

A világbajnokság nyitó ceremóniáján a FIG és a szervezők gyászszünettel tisztelegtek az olasz Bruno Grandi emléke előtt. Grandi 1996 és 2016 között volt a Nemzetközi Tornaszövetség elnöke, és az ő reformjaihoz köthető a „tökéletes tízes” eltörlése a tornasportokban. Az olasz tornász, majd sportdiplomata szeptember 13-án, 85 éves korában hunyt el

Ez eleinte mindenkinél simán megy. Aztán jön előbb Juhász Anna, majd Pigniczki Fanni. Máris nem megy simán. Mert várunk a pontszámra. Várunk. Várunk. Várunk. Végre! Juhász Anna 16.450-et kap labdagyakorlatára (nehézség 9.800, kivitel 6.650), Pigniczki Fanni pedig végre szőnyegre léphet, egy jó ötperces szünet után.

„Kicsit zavart a hosszú várakozás, mert nem számítottam rá. Előttem mindig rögtön hívták a tornászokat. Próbálok ilyenkor nem arra gondolni, hogy »haladjunk már!«, igyekszem kizárni az idegességet, nyugtatni magam. Labdával kezdtem, amivel Portimaóban fináléba jutottam, de mindig próbálom magam függetleníteni az előző versenytől. Az elején kicsit izgulósnak éreztem a gyakorlatot, talán a sok várakozás miatt is kicsit félénken nyitottam, aztán a tizedik másodperc után azt mondtam magamnak, na jó, állj, és onnantól kezdve sokkal biztosabban dolgoztam. Segít, hogy már nagyon otthonosan érzem magam ebben a csarnokban, ebben az évben harmadszor, összesen hatodszor versenyzek itt, lassan ugyanúgy ismerem, mint az otthoni termet” – értékelt Pigniczki Fanni.

FENT ÉS LENT
A nap pontszáma. A sorozatban harmadik összetett világbajnoki címére hajtó orosz Dina Averina kapta, 23.650-et karikagyakorlatára – aligha lesz szükség az orosz himnuszon kívül másra az első döntőben a selejtezős pontok alapján…
A nap vesztese. A közönségkedvenc grúz Szalome Pazsava rosszul nyitott, és első napi gyenge pontszáma az összetett döntőjének és olimpiai kvalifikációs álmainak is keresztbe tehet.

A pontozók 18.500-ra taksálták a gyakorlatot (nehézség 11, kivitel 7.500), amely azonnal és jó okkal kiváltott egy magyar óvást, ehhez képest „másodfokon” maradt ugyanennyi a pontszám, márpedig ezt követően fellebbezésnek helye nincs. Pedig visszafogottan fogalmazva is segített volna, ha megadják... A 18.500-as pontszámmal Pigniczki Fanni besorolt a – már most látszik – rettentően sűrű mezőnybe a 15–40. hely között, amely a következő napokban a huszonnégyes összetett döntőért csatázik. És ennél többet még egy keleti palota kristálygömbjével sem mondhatunk egyelőre. Keddre valamelyest tisztul a kép, mivel akkor karikával és labdával kialakul a kvalifikáció sorrendje.

Pihenő, készülés a következő napra. Óriási megterhelés fejben a gyakorlatok gyors pörgetéséhez szokott tornászoknak a négynapos selejtező, és nagy feladat függetleníteni magukat a napi eseményektől, akár jók, akár rosszak voltak.

Ha úgy tetszik, ez a világbajnokság egyik különlegessége.

Az ukrán Vlada Nikolcsenko kapta az első nap legmagasabb labdapontszámát (Fotó: AFP)
Az ukrán Vlada Nikolcsenko kapta az első nap legmagasabb labdapontszámát (Fotó: AFP)

RITMIKUS GIMNASZTIKA
37. VILÁGBAJNOKSÁG, BAKI
Részeredmények. Selejtező.
Egyéni összetett.
1. Dina Averina (orosz) 23.650, 2. Jekatyerina Szeleznyova (orosz) 23.400, 3. Borjana Kalejn (bolgár) 21.600, ...33. Pigniczki Fanni 18.500, ...61. Juhász Anna 16.450.
Karika. 1. Dina Averina (orosz) 23.650, 2. Jekatyerina Szeleznyova (orosz) 23.400, 3. Borjana Kalejn (bolgár) 21.600.
Labda. 1. Vlada Nikolcsenko (ukrán) 21.400, 2. Milena Baldassarri (olasz) 21.300, 3. Nikol Zelikman (izraeli) 21.250, ...16. Pigniczki Fanni 18.500, ...31. Juhász Anna 16.450
Egyéni csapatverseny. 1. Oroszország 47.050, 2. Izrael 42.500, 3. Olaszország 42.250, ...24. Magyarország 34.950

A MAGYAR VÁLOGATOTT VERSENYZŐI

Egyéni: Pigniczki Fanni (MTK Budapest), Juhász Anna (MTK Budapest), Juhász Emma (MTK Budapest), Boldizsár Blanka (MTK Budapest)
Együttes kéziszercsapat: Borsányi Patrícia (MTK Budapest), Földi Cintia (MTK Budapest), Kovács Jázmin (Óbuda-Kalász RG TC), Németh Virág (Pécsi RG SE), Urbán-Szabó Mónika (MTK Budapest), Wehovszky Vivien (MTK Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik