MAROSI GERGELY (Pesaro) 2017.08.31 22:23 Frissítve: 2017.08.31 23:08

Rg-vb: ikerarany, ikerarany – Pesaro Averinafölddé változott

A pesarói ritmikusgimnasztika-világbajnokságon buzogánnyal Dina Averina, szalaggal Arina Averina diadalmaskodott – az ikerpár eddig az összes begyűjthető aranyérmet megszerezte, és pénteken az összetett győztese is minden bizonnyal közülük fog kikerülni.

Az rg-világ új királynői

Két gigantikus orosz zászló között egy hatalmas poszter Dina és Arina Averináról. Kicsit úgy néz ki, mintha a Szovjetunió Kommunista Pártjának nagygyűlése lenne az inspiráció, középen az épp aktuális vezető képével. Hát, Averina-uralom, az bizony lesz.

 

Dina Averina szenzációs gyakorlattal szerzett aranyérmet (Fotó: AFP)

A két orosz ikersztárt mintha az új, idén bevezetett szabályrendszerre találták volna ki. Félelmetesen jó a kezük, jó a testtechnikájuk, iszonyatosan gyorsak és dinamikusak, a gyakorlataikra meg a cirkuszi artisták is irigykedhetnek.

Dina Averináé például a világ alighanem jelenlegi legjobb rg-gyakorlata. Véletlenül sem kapná el „normálisan” a buzogányt. Egy perc harminc alatt végigsöpör a gyakorlaton és a mezőnyön, kap rá tízes nehézséggel egy 19.000-s pontot, aztán aranyos-vidáman körülnéz a lihegőben, nincs itt semmi látnivaló, lehet szépen hazamenni, tessék szépen ideadni egy aranyérmet, megérdemeltem.

Az Averina család arany- és ezüstbizniszébe a közönség nagy örömére „belerondít” az egyik legművészibb tornász, a fehérorosz Kacjarina Halkina. Alig hiszi el a pontszámot, bizony, az egy második hely – Halkina élete legjobb eredménye.

Buzogányról váltunk szalagra. Vannak az rg-ben változatlan dolgok (az oroszok nyerik az aranyérmeket), és vannak változók.

Például a döntőben van két olasz és két amerikai, ukrán pedig egyáltalán nem került be szerenkénti fináléba, ez azért sokáig elképzelhetetlen lett volna. A hangulatnak sem tesz ez rosszat, a lelátó remeg, amikor bemutatják az olaszokat, Alexandra Agiurgiuculesét és Milena Baldassarrit. Érmük ettől még nem lesz, de az egyébként is roppant szórakoztató Agiurgiuculese olyan vigyorral jön le, mint aki éppen imád mindent és mindenkit.

Nem csoda, éppen ötezer fanatikus néző „szakította rá a tetőt.”

Az őrjöngés közben az egyetlen tényleg tiszta szalaggyakorlatot bemutató Arina Averina megnyeri a finálét ikertestvére előtt (ezt még le fogjuk írni néhányszor a következő években), az izraeli Linoj Asram meg megszerzi a bronzot, ami már szerdán is majdnem a kezében volt.

A két Averina 2-2 aranyéremnél tart. Holnap az egyéni összetettben, a sportág második legnagyobb presztízsű címéért még vívni fognak egyet.

A következő években a ritmikus gimnasztika Averinaföld lesz.

Folytatódik a családi aranytermelés (Fotó: AFP)

RITMIKUSGIMNASZTIKA-VILÁGBAJNOKSÁG, PESARO
Szerenkénti döntő. Buzogány. Világbajnok. Dina Averina (Oroszország)
19.000, 2. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 18.050, 3. Arina Averina (Oroszország)  17.800, 4. Neviana Vladinova (Bulgária) 17.350, 5. Alexandra Agiurgiuculese (Olaszország) 17.250, 6. Laura Zeng (Egyesült Államok) 17.050.
Szalag. Világbajnok: Arina Averina (Oroszország) 18.300, 2. Dina Averina (Oroszország) 17.200, 3. Linoj Asram (Izrael) 16.650, 4. Alexandra Agiurgiuculese (Olaszország) 16.250, 5. Laura Zeng (Egyesült Államok) 16.200, 6. Milena Baldassarri (Olaszország) 16.050.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.11.15 23:22:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A következő év fontos újítása a Nemzeti Sportinformációs Rendszer, amely márciustól már élesben működik.

2017.11.15 00:35:44

Egyéb egyéni BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Az első számú felelős természetesen Carlo Tavecchio, az Olasz Labdarúgó-szövetség elnöke, aki három és fél éve tartó regnálása óta napról napra bizonyítja alkalmatlanságát. Azután választották meg a posztra, hogy a brazíliai vb csoportkörének utolsó meccse, az Uruguay elleni, kiesést jelentő 0–1 után Cesare Prandelli szövetségi kapitány és Giancarlo Abete szövetségi elnök kéz a kézben lemondott.

2017.11.14 00:08:45

Egyéb egyéni BÁLINT MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Nem azért, mert Laci bácsinak most rossz – hanem mert az ő személye és bukása talán visszatartja majd a következő Kiss Lászlót, és megmenti a következő potenciális áldozatot. És ez a fontos. Ez a legfontosabb.

2017.11.11 10:11:01

Egyéb egyéni SINKOVICS GÁBOR

„Vajon Georges Leekens partnernek tekint-e, ha azt kérdezem: három védővel játszunk vagy néggyel...?”

2017.11.10 00:05:23

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Ne csak a testüket, a fejüket is „eddzék”.