Rg: bokatörése miatt 19 évesen visszavonul a 13-szoros orosz világbajnok

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2016.11.28. 16:34
null
A 2016-os olimpia volt Jana Kudrjavceva utolsó versenye (Fotó: Reuters)
Csupán 19 évesen visszavonul minden idők egyik legeredményesebb ritmikus gimnasztikázója, az orosz Jana Kudrjavceva. Kudrjavceva a 2015-ös olimpiai kvalifikációs világbajnokságon törött bokával nyert öt aranyérmet, majd megműtötték és hosszas rehabilitáció várt rá. Visszatért, de a sérülés azóta is kínozza, és úgy döntött, befejezi pályafutását.

Kudrjavceva visszavonulását az Orosz Ritmikus Gimnasztika-szövetség (VFRG) elnöke, Irina Viner-Uszmanova jelentette be a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

A szenzációs szerkezelésű, halálpontos kezű Kudrjavceva 2013-ban robbant be a világelitbe, és végig domináns szerepe volt az előző olimpiai ciklusban: a 2013-as világbajnokságon 3, a 2014-es vb-n 5, a 2015-ös vb-n szintén 5 aranyéremmel zárt. A 2015-ös, stuttgarti világbajnokság előtt hónapokig bokafájdalmak kínozták, de nem tudták diagnosztizálni sérülését. A vb-n a szőnyegen kívül húzta a lábát, az összetett finálé végén már sírt a fájdalomtól gyakorlata után, a szőnyegen viszont világklasszis produkciót nyújtott – mint később kiderült, törött bokacsonttal edzett és versenyzett.

Kudrjavcevára műtét és hosszas németországi rehabilitáció várt, de a 2016-os szezonra felgyógyult, és favoritként utazott a riói olimpiára. A rendkívüli higgadtságáról ismert, nagyon jó versenyző típus Kudrjavceva szokatlanul idegesen tornázott, és az olimpiai fináléban buzogánnyal elkövetett hibája miatt le is maradt az aranyéremről, amelyet honfitársa, Margarita Mamun nyert meg.

Páratlan szerkezelés, jeges higgadtság – 13 világbajnoki aranyéremig repítették (Fotó: Reuters)
Páratlan szerkezelés, jeges higgadtság – 13 világbajnoki aranyéremig repítették (Fotó: Reuters)

Azt egyelőre nem tudni, hogy az olimpiai arannyal pályafutására csúcsára érő Mamun folytatja-e karrierjét – a legvalószínűbb az, hogy az elmúlt évek két legeredményesebb rg-sének egyikét sem láthatja a közönség a 2017-es, budapesti Európa-bajnokságon. Persze az utánpótlás elapadásától nem kell tartani: várhatóan a szenzációs adottságú, kétszeres világbajnok Alekszandra Szoldatova lesz az orosz „vezértornász.”

Kudrjavceva 13-szoros világ- és 9-szeres Európa-bajnokként, olimpiai ezüstérmesként és négyszeres Európai Játékok-győztesként vonul vissza 19 évesen. Ő volt minden idők legfiatalabb összetett világbajnoka, a bolgár Maria Gigova és Maria Petrova, valamint az orosz Jevgenyija Kanajeva után negyedik versenyzőként tudta kétszer is megvédeni összetett világbajnoki címét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik