HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.01.08 23:36 Frissítve: 2019.01.09 00:56

Presztízskérdés – Thury Gábor jegyzete

 

 
Az Év Sportolója 2018: megvannak a tízes listák, megkezdődött a szavazás

Mi, sportújságírók 61. alkalommal vehetünk részt az Év sportolója választáson, ezúttal is 11 kategóriában adhatjuk le a voksunkat a jelöltek tízes listájából. A szavazás újkori történetében – minden nagyzolás nélkül írhatom ezt le – 2016 óta az esemény presztízséhez méltó külsőségek között adják át a díjakat, a gálát immár negyedik alkalommal a Nemzeti Színházban rendezik február 14-én, az M4 Sport élőben közvetíti az eseményt.

Igen, a körülmények egy sportversenyre hajaznak, a kategóriákban lesznek győztesek és helyezettek, az érintett sportolók közül nem egy érzi majd úgy, hogy nem arra a polcra helyeztük, amelyet szerinte megérdemelne. Az is előfordult, hogy emiatt néhányuk faséban volt a sportújságíró-társadalom egy részével, mi, a másik oldalon állók pedig ez alapján is megbizonyosodhattunk, hogy a sportoló – akár öltönyben vagy kisestélyiben megy el az Év sportolója gálára – a lelkében mindig versenyző marad. Nyerni akar, s azt is felesleges hangoztatni, hogy a sportújságírók is komolyan veszik a választást.

A lényeget nem a rangsor fejezi ki, a lényeg a sport szeretete – ezt persze nehéz megmagyarázni a képzeletbeli első helyről vagy éppen a dobogóról lecsúszó sportolóknak. Ám ezt a szavazást úgy kell felfogni, mint minden szubjektív értékelést, hogy igenis tartogathat meglepetéseket. Érdemes böngészni a tízes listákat, lehet velük egyetérteni vagy éppen nem, de ez csupán játék, nem kell véresen komolyan venni. Persze már azon is vita lesz, hogy a sorrend megjelölése nélkül a különböző kategóriákban kik a dobogósok. Érvek és ellenérvek feszülnek majd egymásnak, pedig – s alapvetően erről van szó – a körtét hasonlítjuk az almához, vagy akinek jobban tetszik, legyen fordítva... Mégis, csűrhetjük-csavarhatjuk, a Magyar Sportújságírók Szövetségének szavazása presztízskérdés, csak éppen különböző szemszögből. A versenyzőknek talán egymás közti presztízsharc, de nagy általánosságban a voksolás éppenséggel nem valamiféle vetélkedést legitimál, annál sokkal többet: a sport egészének honi megbecsülését. Ha úgy tetszik, presztízsét.

Ui.: mindezek tudatában szoktam morogni, ha az én jelöltjeim „nem jönnek be”, vagy a virtuális dobogón nem oda, ahová jelöltem őket. Egy-egy kategória vagy sportoló kapcsán időnként vitába is keveredünk a kollégákkal. Ha nem tudjuk meggyőzni egymást, rendszerint ez a végső érv: elvégre körtét az almával nem lehet...

2019.01.15 23:48:00

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Ritkán hallunk munka közben megsérült bankárról vagy pékről, s általában az operaénekesnek sem a színpadon, ária közben megy el örökre a hangja. A profi pályafutás kényszerű befejezése kétségkívül nagy trauma, ám ha a versenyzőnek van civil »menekülő útvonala«, legalább félig kész terve a hogyan továbbra, túlélhető.

2019.01.15 10:44:13

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2019.01.15 11:20:25

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A testi-lelki állapotát naiv szürrealizmussal ábrázoló festőművész románca tíz évig tartott Muray Miklóssal.

2019.01.14 22:58:48

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Katelyn Ohashit előbb maga alá temette a tornasport brutalitása, majd megtalálta örömét – és önmagát is.

2019.01.14 22:29:38

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Tetszik vagy sem, a szurkolónak (majdnem) mindig igaza van. Ezen alapszabályról azonban a sportcsillagok olykor hajlamosak megfeledkezni.