THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.04.15 23:07 Frissítve: 2019.04.16 09:51

Patthelyzet – Thury Gábor jegyzete

 

Mondott egy nagy igazságot Dárdai Pál a vele készített interjúban.

„Egyvalamit szabad csak nézni, mégpedig azt, hogy a Herthának mi a legjobb.” Ezzel arra utalt, hogy a klub és az edző történetében nem a magyar szakember személye a lényeg, hanem a csapat.

 
Dárdai Pál: Megvisel az évek óta tartó élet-halál harc

Azért van egy olyan érzésem, hogy Berlinben nem tudják, mit akarnak. Értem ezt a futball ár-érték arányaira. Berlin mint német főváros megérdemelne egy igazán nagy formátumú együttest, az elképzelések ugyanakkor a vágy szintjén megrekednek. Még pontosabban: mintha a metropolisz nem akarna több pénzt áldozni a csapatépítésre, az elvárások mégis fel-felhorgadnak, legalábbis a sajtó időnként ezt gerjeszti. A német mezőnyt hellyel-közzel ismerve, ebben az együttesben ennyi van. A Hertha jó középcsapat, már az bravúr volt, amikor az Európa-liga csoportkörébe került. Dárdai Pál egy vele készült korábbi interjúban azt is elmondta, az egymillió eurós futballista sosem tud annyit, mint, mondjuk, a húszmilliós vagy még többre taksált menő. Ergo: az elvárásokat a lehetőségekhez kellene igazítani.

Van azonban a dolognak egy másik oldala is: minden kapcsolat elfárad egyszer, az „amortizálódás” ideje különböző, edzőtől és együttestől – sőt a vezetőktől – is függ, beszorozva a bizonytalansági tényezővel, amelyben még csak nem is az eltelt idő a fő tényező. Azt is Dárdai fogalmazta meg korábban a Nemzeti Sport hasábjain, hogy nem varázsolni akar, hanem a futballistáinak segíteni. Márpedig ha ezt a labdarúgó is így látja, akkor kész tűzbe menni az edzőjéért. Ugyanakkor egy tréner maradásának nem elégséges feltétele, ha az öltöző nincs ellene. Klasszikus futballtézis, hogy ha nem megy egy csapatnak, egyszerűbb az edzőt elküldeni, mint a játékosokat. S Dárdai nyilatkozatában az is benne van, hogy ha a vezetőség megszondázza a futballistákat, hogy milyen az edző, először általában azt mondják, nincs vele semmi probléma, másodszorra már elbizonytalanodnak… Egyszer mindennek eljön az ideje, zárta az interjút a (még) berlini vezetőedző. Igen, az élet már csak ilyen. De ettől még nem lesz jobb a Hertha.

Ha már nem a tréner személye a lényeg, hanem a csapat.

2020.08.10 17:43:32

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A világon egyetlenként a sport- és a művészeti versenyben is olimpia bajnoknak vallhatta magát Walter Winans.

2020.08.09 23:44:38

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Alvarez esete arra példa, hogy mégsem kergült itt meg körülöttünk mindenki, még abban is megerősít minket, hogy pandémia ide, egyre kevésbé értékként kezelt tudás oda, a létezés továbbra is a legjobb dolog, ami velünk történhet.

2020.08.03 20:09:10

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Bűvös évszámok: 1848, 1954 – a történelem, a politika és a sport kapcsolódási pontjairól a Rubicon főszerkesztője, Rácz Árpád beszélt.

2020.08.03 18:49:45

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

A nemrégen elhunyt Ennio Morricone sakkbajnok akart lenni és élete végéig rajongott az AS Romáért.